dijous, 25 de febrer del 2016

No comparteixis, copia i enganxa!


Després del "reenvia-ho" del correu electrònic a l'any 2004 el verb era "passa-ho!" i de tan passar-los els missatges de mòbil, els encara presents tot i que arcaics sms, van esdevenir virals.

Aquells missatges, en especial els que emesos entre els dies posteriors al terrible atemptat d'Atocha i els previs a les eleccions generals, van tenir dos grans impactes: un notable increment del trànsit de missatges, diuen que un 20%, i un canvi de govern.

Bé, el canvi de govern va ser més per demèrits (allò de les dues línies d'investigació de l'Acebes) del propi govern, i per l'oportunisme de Zapatero de ser al lloc adequat al moment adequat!

Després van venir les xarxes socials i en comptes de passar-nos missatges els compartíem a Facebook, una mena de paradís virtual que en molts casos no deixa de ser el reflex de la millor i més versemblant de la més falsa versió de nosaltres mateixos: tal vegada aquí va començar el nostre postureig digital... El cas és, però, que compartint els missatges a Facebook també els fèiem virals.I esdevenir viral és com el nou Sant Greal!

D'un temps ençà, però, els missatges que es fan virals a Facebook no són els que imploren ser compartits sinó els que demanen no ser compartits sinó ser copiats i enganxats!

Trobo molt curiós aquest fenomen, sobretot perquè resulta que funciona! Fas un cop d'ull al mur de Facebook i veus que un contacte ha publicat un d'aquests missatges que finalitzen amb un "no comparteixis, copia i enganxa", i després el veus publicat per un altre usuari, i un altre, i un altre...

Copiar i enganxar ens fa la vida més fàcil, reconeguem-ho! Copiar i enganxar fa molts anys que forma part de nosaltres, del nostre comportament amb els ordinadors i internet, primer, i amb les xarxes socials després. Al seu dia els professors d'institut i d'universitat van haver d'afinar el seu olfacte per detectar, en els treballs dels soferts alumnes, paràgrafs sencers quan no tot el treball, metrallats d'internet gràcies al copiar i enganxar! Al seu torn els alumnes van aguditzar el seu instint i van crear "El rincón del vago": perquè copiar i enganxar si et pots descarregar els apunts, i si cal el treball sencers!

Copiar i enganxar és senzill: Ctrl+C Ctrl+V!
Però el que motiva que copiem i enganxem és aquest curiós mimetisme que també s'ha instal·lat a les xarxes socials i que és molt present a la missatgeria instantània, WhatsApp, per exemple: copiem i enganxem, i ens enviem, els mateixos acudits, les mateixes imatges, els mateixos missatges de solidaritat, els enigmàtics, els que ens pretenen motivar, els de denúncia...

El problema del copiar i enganxar és que al final tant missatge replicat esdevé soroll, una nosa assimilable a la que anys enrere ens feien les cadenes de correus electrònics a la safata d'entrada amb presentacions power point amb imatges de gatets o postes de sol i frases ocurrents, o de Paulo Coelho...

Copiar i enganxar, qui no ho ha fet? Qui estigui lliure de pecat que llenci la primera pedra! No negaré que hi ha causes o iniciatives que bé mereixen ser copiades i enganxades, però a mi sempre m'agrada més llegir el que escriuen els meus contactes quan el que escriuen i comparteixen parla d'ells i com ells parlen... Sempre és millor la versió original!

Per cert, no copieu ni enganxeu aquest article, ni tan sols heu de compartir-lo; prou em conformo si el llegiu, que per això l'he escrit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada