dijous, 9 d’abril del 2009

fempolítica.cat

Heu sentit a parlar de la desafecció política?. O encara pitjor, de la classe política?. Són conceptes que es fan servir per explicar l'allunyament de la política, i sobretot els polítics, de la societat que representen. I en trobariem d'altres, de conceptes, potser més lligats a la desconfiança, al descrèdit o, d'una manera més popular, al tantsemanfotisme o al ja s'ho faran...

L'augment de l'abstenció de les darreres convocatòries electorals és un indicador que quelcom cal millorar, dins la política i, per tant els partits, també els parlaments i els governs, i també fora l'àmbit polític. El concepte de classe política simplifica la percepció que d'alguna manera els polítics més que jugar en el pati comú, juguen en el seu, amb les seves trifulques particulars, aliens als problemes reals de la ciutadania.

La informació, la transparència i, sobretot, la proximitat són aspectes que la política, els polítics (càrrecs electes, de govern...) estan potenciant, sobretot a partir de les oportunitats que ofereixen les TIC. També en aquest sentit les TIC ajudes a la ciutadania a apropar-se als polítics, alhora que a organitzar-se en grups d'interès, en generar opinió i, si convé, pressió.

Encara de manera incipient s'han iniciat processos de participació ciutadana en propostes de lleis, sobretot participació sectorial, aixií com, a nivell local, es creen espaia de participació ciutadana. Tot i així la ciutadania, en general, segueix tenint la impressió que la seva participació es limita cada quatre anys en l'exercici del dret a vot.

Amb la voluntat d'apropar la política a la ciutadania i, sobretot, amb la voluntat d'innivar en la participació ciutadana, ha nascut a Girona, amb voluntat de País, la iniciativa fempolítica.cat, que entre d'altres ha rebut el suport del President de Parlament, Ernest Benach.

Aquesta és la carta de presentació de fempolítica.cat, que té per objectius millorar la participació política i connectar la ciutadania amb la política:

fempolitica.cat és una iniciativa innovadora de participació política. Pretén millorar tant la participació de la societat civil en la política com el seguiment i la qualitat del treball polític a Catalunya. Així, fempolitica.cat aspira a millorar el sistema polític i la qualitat de vida dels catalans. Per aconseguir aquests objectius fempolitica.cat estableix un espai de diàleg entre partits, entitats i ciutadania per debatre l’assoliment de compromisos electorals i avaluar l’estat del benestar social al nostre país. fempolitica.cat es concreta en un fòrum a Internet on els participants interactuen per tal d’influenciar l’opinió pública i, per tant, els resultats de les següents eleccions.

Així doncs, a partir del document programàtic del govern d'entesa, fempolítica.cat articula un fòrum de participació de militants de partits polítics amb representació parlamentària (PSC, ERC, ICV, CiU, PPC, Ciutadans), entitats catalanes sense ànim de lucre i no partidistes, i ciutadans per:

Els usuaris-partit poden:

· Posicionar-se sobre l’estat de l’assoliment d’un compromís electoral.
· Respondre els posicionaments d’usuaris-partit, les avaluacions d’usuaris-entitat i els comentaris/preguntes d’usuaris-ciutadà.

Els usuaris-entitat poden:

· Avaluar l’estat de l’assoliment d’un compromís electoral.
· Respondre els posicionaments d’usuaris-partit, les avaluacions d’usuaris-entitat i els comentaris/preguntes d’usuaris-ciutadà.
· Avaluar l’estat de benestar social en relació a cada àmbit (fòrum “avaluació de l’àmbit per part de les entitats”).

Els usuaris-ciutadà poden:

· Comentar/preguntar sobre els posicionaments d’usuaris-partit i les avaluacions d’usuaris-entitat.
· Participar en enquestes sobre l’assoliment de compromisos electorals i l’estat de benestar social en relació als àmbits.

Tots els usuaris poden:

· Poden rebre notificacions sobre nous posicionaments, avaluacions i comentaris/preguntes.
· Consultar els resultats de les enquestes
.

Resten menys de dos anys per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Fempolítica.cat pot esdevenir una bona eina de valoració del nivell i qualitat del compliment del govern d'entesa, sobretot si la participació és quantitativament nombrosa i qualitativament plural...



T'hi apuntes?

2 comentaris:

  1. Felicitats!
    Ens calen cada cop més auditories públiques i transparents...

    ResponElimina
  2. Ah!
    Per si t'interessa..., obro nova secció sobre les ELECCIONS EUROPEES...
    http://www.gutierrez-rubi.es/?page_id=1027

    ResponElimina