dissabte, 25 d’abril del 2009

Després dels Premis St Jordi de Sarrià de Ter


Santiago Díaz (narrativa), Albert Garcia (poesia) i Francesc Orenes (haikús), els premiats dels 29 Premis Sant Jordi de Sarrià de Ter.

Després del lliurement de tots els Premis Sant Jordi de Sarrià de Ter voldria felicitar a totes les persones, grans i petits, que hi han participat i, d'una manera especial a les persones que han obtingut algun premi:

Categoria mitjans (de 6 a 9 anys)
Prosa
Primer: Àngela Anarte Ruiz
Segon: Sergi Albarran Rincon
Tercer: Ainoa Jimenez Solis
accèssits: M. Mercè Sansalvador Boadas; Fidel Escobar Serrano i Farnès Sanmartí Fernández

Poesia
Primer: Claudia Casero Canyigueral
Segon: Aina Magret Vila
Tercer: Adamauri Camara
accèssit: Carles Vidal Asencio

Categoria grans (de 10 a 12 anys)

Prosa
Primer: Alejandra Bahí Ossa
Segon: Laia Aymerich Vivas
Tercer: Ariadna Romans
accèssit: Olga Palomares Vargas

Poesia
Primer: Meritxell Lobato Gonzalez
Segon: Ariadna Sañudo Fonseca
Tercer: Aina Membribe Rivero
accèssit: Lídia Escolà Tolmo

Categoria adults
Narrativa: Santiago Díaz Cano (Gandia, València) per l'obra “L’olor de la mort”
Poesia: Albert García Elena (Barcelona) per l'obra “Control de mot”.
Haikús: Francesc Orenes (Sant Julià de Vilatorta, Barcelona) per l’obra “Des de casa estant”.

La seva participació és imprescindible perquè la convocatòria sigui reeixida, com ha estat per exemple aquest any i sobretot perquè, sempre a criteri del jurat, hi hagi obres premiades. Són creadors en potència o ja consolidats que amb les seves obres no només ens deleixen, sinó que també són una contribució a l'enriquiment de la nostra cultura, tradició i llengua.

Felicitar també als diversos jurats per la seva dedicació; el seu paper pot semblar ingrat, i potser a voltes ho és, però és sobretot una responsabilitat que assumeixen i posen a disposició de la convocatòria el seu bon criteri.

Felicitar la feina de l'equip docent del CEIP Montserrat de foment, estímul i acompanyament de l'alumnat de l'escola per a la seva participació als premis en les categories infantils.

Felicitar finalment al mestre de cerimònies de l'acte de lliurament dels Premis Sant Jordi en la categoria d'adults, en Josep Ma. Sansalvador i Provensal, de qui em sumo (com veureu també més endavant) a les seves variades reivindicacions... En Josep Ma, amb bon criteri, coneixement, tempo i humor, ha fet una presentació treballada de les obres premiades (que havia llegit prèviament) i dels seus autors. Si ja va fer mèrits en la presentació de Màrius Serra, avui ha fet mèrits per consolidar-se en el paper de mestre de cerimònies en les properes edicions.


Josep Ma Sansalvador i Provensal, mestre de cerimònies.
Després dels Premis Sant Jordi, conegudes les obres i autors guanyadors, cal fer balanç i revisar-los de cares a les properes edicions. En aquests sentit, des del meu punt de vista, voldria fer algunes observacions:

Creació d'un premi local.
La creació d'un premi d'àmbit local, que bé podria tenir, en el cas que l'autor de l'obra guanyadora no fós de Sarrià de Ter, forma d'accèssit, serviria per estimular la participació d'autors de Sarrià de Ter, alhora que faria augmentar l'interès dels veïns i veïnes pel premi. Aquest matí de dissabte érem unes 30 persones al lliurement dels Premis en categoria d'adults.

Creació de la categoria juvenil en poesia i prosa.
És un buit, la inexistència de convocatòria en categoria juvenil en prosa i poesia, que caldria omplir. Limitar la participació dels joves al concurs de haikús és un error, sobretot perquè sembla que els joves s'hagin de sentir cridats a la participació a la categoria de haikús perquè es pot fer via sms... Les bases haurien d'incloure les categories de prosa i poesia juvenil i, amb la línia del què es fa al CEIP Montserrat, estimular-ne la participació a través de l'IES Narcís Xifra del Pont Major (Girona), l'institut de referència de Sarrià de Ter.

Edició d'un llibre amb el recull de l'obra premiada.
Tradicionalment s'havien publicat les obres premiades, tot barrejat, amb unes edicions senzilles. L'any 2006 es va fer una publicació amb més qualitat i cura de poesia. Els nostres càlculs (els del PSC de Sarrià de Ter) era fer una publicació cada dos anys, possiblement alternant poesia i narrativa. L'any passat ja vam reclamar la publicació i enguany també l'ha reclamat el mateix Josep Ma Sansalvador; les obres premiades, ha dit, no poden romandre dins un calaix. Sembla que l'any vinent, coincidint amb la 30a edició dels Premis Sant Jordi de Sarrià de Ter, es publicarà (amb permís de la crisi) el llibre de les darreres obres premiades en narrativa.

Canvis en els actes de lliurement.
. separació categories adults-infantils:
Aquest any la regidoria de Cultura ha separat el lliurament de premis infantils del lliurament d'adults. Si bé és cert que la majoria de participants en categoria d'infantil són alumnes del CEIP Montserrat, que els premis es donin al propi CEIP i en horari escolar és quelcom que penso que caldria replantejar, sobretot perquè la pròpia escola fa i dóna els seus propis premis, diferenciats dels de la convocatòria municipal. Aquest fet pot fer pensar a mainada no escolaritzada al CEIP Montserrat, fins i tot de fora de Girona, que aquesta convocatòria no és per ells...

. celebració Sant Jordi al CEIP Montserrat
Precisament el CEIP Montserrat tradicionalment lliura els seus propis premis de Sant Jordi el dia 23 d'abril, en un acte que fins aquest any era obert a les famílies. Enguany, com que es preveia fer el lliurament del premi municipal el divendres a la tarda en horari escolar i obrint l'escola a les famílies, l'acte del dia 23 d'abril va ser només pels alumnes. La llàstima, opinió expressada per algunes famílies, és que el dia 23 els alumnes premiats llegeixen les seves obres i aquest any les famílies no hi eren presents.

. coincidència celebració Sant Jordi a l'Escola Bressol Municipal Confetti i lliurement premis St Jordi infantils al CEIP Montserrat.
Més famílies, amb mainada a les dues escoles, han lamentat la coincidència dels dos actes el mateix dia i hora. Els regidors de Cultura i d'Educació no s'han coordinat i les famílies s'han hagut de repartir o han hagut de triar.

Manel i Joan Miquel Oliver.
Ha proposat en Josep Ma que l'ajuntament contracti el grup gracienc Manel i el músic mallorquí Joan Miquel Oliver... A part de sumar-m'hi proposo que, si es recupera el format anterior per l'any vinent, programant l'acte de lliurament a la tarda o al vespre del dissabte més proper a la diada de Sant Jordi, el grup Manel pugui actuar en el marc dels Premis Sant Jordi, com anteriorment ho havien fet, entre d'altres, els sarrianencs Els Gruollers o l'Orquestra Fireluche. Si es manté el format matinal també es podria programar, possiblement escurçant o fent diferent l'esmorzar (tot i que realment em pregunto si realment cal!).

Perquè confirmar assistència?.
Continuo sense entendre perquè he rebut una invitació demanant-me que confirmés l'assistència en un acte obert al públic quan només hem rebut aquestes invitacions càrrecs electes i entitats. Si només es convida a càrrecs electes i entitats, només hi assistiran càrrecs electes i representants d'entitats. Ha semblat un acte exclusiu, no un acte obert a tothom. No sé si el problema era l'aforament o l'esmorzar, però aquests dies, també aquest dissabte després de l'acte de lliurament, alguna gent m'ha dit que no entenia perquè hi havia qui rebia invitacions i qui no, i sobretot no entenien que calgués confirmar l'assistència... Que no era un acte obert?.

Els Premis Sant Jordi tenen una llarga trajectòria i gaudeixen d'una bona salut. Aquests dos darrers anys s'han fet uns canvis, però, que si més no són qüestionables, canvis en el fons (la defenestració de Josep Brugada i Josep Rodríguez com a membres del jurat de l'any passat va ser barroera i, des del meu punt de vista, desafortunada) i en la forma (format dels actes aquest any, que no crec que hagi estat del tot reeixits).

Després d'aquests Premis Sant Jordi de Sarrià de Ter cal començar a pensar en els propers que, a més, seran especials per ser celebrar la seva 30a edició... Les propostes de millora no són noves ni desconegudes per part de la regidoria de Cultura i el govern, però la responsabilitat i la decisió és seva...

1 comentari: