divendres, 3 d’abril del 2009

30 anys d'ajuntament democràtic a Girona

Aquest divendres 3 d'abril fa 30 anys que es van celebrar les primeres eleccions democràtiques als ajuntaments després del llarg període de la dictadura franquista. Aquesta tarda l'Agrupació de Girona del PSC ha organitzat un acte per recordar i celebrar l'aniversari.

Ha obert l'acte la Glòria Plana, primera secretària de l'Agrupació de Girona del PSC, i han intervingut en Quim Nadal, primer secretari de la Federació del PSC de les comarques gironines i ex alcalde de Girona (1979-2002) i l'alcaldessa Anna Pagans.

Els tres ponents han coincidit en els seus respectius parlaments en destacar l'important paper del govern socialista en la transformació de la ciutat, en les expectatives que van generar aquelles primeres eleccions als ajuntaments, en el nou alè que representaven, així com en la capacitat del PSC d'anar-se renovant a cada cita electoral, adaptant-se a les noves necessitats, a les noves realitats. En Quim Nadal ha fet un repàs, a tall d'improvitzat i incomplet inventari, de com era (i es van trobar) Girona quan va començar a funcionar el primer ajuntament democràtic: deixalles llençades sobre el riu Onyar, l'esquelet d'un frustrat "bolet" prop la Plaça Catalunya, la manca d'accessibilitat de Can Gibert del Pla, la manca de serveis bàsics d'alguns barris... Ha volgut, però, com també ho han fet la Glòria Plana i l'Anna Pagans, projectar el projecte socialista cap al futur, cap a la Girona del futur amb un PSC que també es renova, s'actualitza programàticament cada 4 anys...

L'acte s'ha fet al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, lloc on tradicionalment el PSC de Girona ha seguit, des de 1979, els resultats electorals de les eleccions municipals. Naturalment entre el públic hi havia ex-regidors dels diferents governs socialistes, els vells rockers (o velles glòries, que dirien alguns), encara que molts d'ells encara molt actius... Va ser precisament al Saló de Descans que el mateix 3 d'abril es va gestar, possiblement d'una manera més intuïtiva que planificada, el futur pacte del primer govern democràtic de la ciutat de Girona després de la dictadura, liderat pel PSC.

L'Agrupació de Girona ens ha obsequiat amb un llibre que recull tots els programes electorals i candidatures de les eleccions municipals a la ciutat de Girona, amb la corresponent fotografia de candidatura de cada una de les campanyes. Tot un document que permet veure l'evolulció de la ciutat a través de les propostes electorals de qui l'ha estat governant al llarg de tot aquest temps... i personalment, espero que per molts més...

Hi ha hagut també un record especial pels regidors socialistes absents (llegeixi's difunts): Tià Salellas, Joan Gelada, Joan Puigbert i Just Manuel Casero. Precisament aquesta tarda, abans d'anar cap a l'acte de Girona, he fullejat el llibre Memòria de Just (Jaume Guillamet. Edicions 92. 1999) i hi he trobat la ressenya del perfil d'en Just, el meu pare, com a candidat, com a número 3 de la llista del PSC:

"JUST MANUEL CASERO MADRID. Nat a Abrantes, Portugal, el dia 6 de juny de 1946. Té 32 anys, casat i amb dos fills. Viu al barri del Pont Major.
Políticament és present en els primers moments de l'Assemblea Democràtica de Girona i de Convergència Socialista. Intervé en diferents moviments ciutadans i el 8 de febrer de 1976 és ferit a Barcelona en una manifestació i perd un ull per una bala de goma de la policia.
És president de l'Associació de Veïns del Pont Major i participa en la creació de l'empresa periodística que edita Punt Diari.
"

30 anys d'ajuntaments democràtics, 30 anys de polítiques de proximitat, de millora i transformació de pobles, viles, barris i ciutats, 30 anys de municipalisme al servei del país i, sobretot, de la ciutadania, 30 anys en què cal posar en valor la contribució que el PSC, també de les altres formacions polítiques, ha tingut en la recuperació de la democràcia i polítiques municipals al servei dels ciutadans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada