dijous, 2 d’abril del 2009

Sarrià de Ter 2.0: article al Parlem de Sarrià

A partir de l'article que vaig publicar el passat 2 de gener al bloc, Sarrià de Ter, cada dia més en xarxa, en aquest darrer número de la revista Parlem de Sarrià he publicat un recull de webs, blocs, fotoblocs i participació a xarxes socials de Sarrià de Ter. De la mateixa manera que entre un i l'altre article hi ha hagut nous blocs, després de publicar el darrer he vist que també n'hi ha que no han estat citats, pel què serà necessari que posi al dia el llistat de pàgines web i sobretot blocs de Sarrià de Ter.

Tot i aquest risc penso que calia que a la revista Parlem de Sarrià es parlés d'aquesta nova realitat i vida a la xarxa, sobretot perquè la pròpia revista és present a la xarxa amb la seva pàgina web, i també al Facebook.

Webs, blocs, fotoblocs i participació a xarxes socials en clau de Sarrià de Ter

Sarrià de Ter no és aliè a internet, a la xarxa, a les noves tecnologies: entitats i associacions tenen pàgina web o bloc, així com veïns i veïnes van creant blocs, fotoblocs, canals de youtube (vídeos a internet), alhora que també som cada vegada més els qui formem part de xarxes socials, sobretot el Facebook, però també el My Space.

Fa una colla d'anys que l'Ajuntament de Sarrià de Ter va crear el portal http://www.sarriadeter.cat/, un espai web amb informació sobre Sarrià de Ter, sobre l'ajuntament i les seves àrees i amb la possibilitat de disposar, per part dels veïns i veïnes, d'adreces de correu electrònic amb el domini @sarriadeter.cat. Preciosament el portal web de Sarrià de Ter ha estat redissenyat recentment, fent-lo més intuïtiu.

Aquests darrers anys, especialment els dos darrers, s'ha produït arreu, també a Sarrià de Ter, una gran proliferació de pàgines web i blocs de caràcter personal o corporatiu, d'associacions, clubs, entitats... Aquesta eclosió a la xarxa d'entitats i persones ha generat nous formats de pàgines web i la creació de xarxes socials, aportant una gran capacitat de flexibilitat i, sobretot, d'interactivitat entre els internautes. Hem passat del web 1.0 al web 2.0

Què és el web 2.0? Aquest terme, encunyat per Tim O'Reilly l'any 2004, es refereix a la segona generació de webs, que es caracteritzen per la col·laboració i l'intercanvi d'informació entre els usuaris. Hi ha qui parla que les webs 2.0, més que una tecnologia són una actitud. Una pàgina web que no permeti la participació i la interacció en els seus continguts, amb els seus administradors, per part dels qui la visiten, no és una web 2.0. El terme 2.0 ha passat a adjectivar molts altres conceptes: política 2.0, turisme 2.0, publicitat 2.0, comunicació 2.0, ecologia 2.0, economia 2.0, etc.

Aquests darrers mesos, en el panorama 2.0, destaca l'eclosió, també a Sarrià de Ter, del Facebook, una de les xarxes socials a internet amb més usuaris. També ha esdevingut imprescindible, sobretot pels grups de música, el My Space. La virtut d'aquestes xarxes socials és que entre els usuaris registrats es comparteix el contingut que cada usuari afegeix al seu perfil: fotografies, comentaris, vídeos, enllaços, articles... El Facebook també permet la vinculació a blocs, microblocs i fotoblocs per a la publicació de continguts, de manera que allò que un usuari publica, per exemple, al seu Twitter (microbloc que permet publicar escrits de fins a 140 caràcters), al Twitxr (aplicació que permet publicar fotografies acompanyades d'escrits breus, el Twitter de les fotos, en diuen alguns) o al Flikr (espai web que permet publicar i compartir imatges), es pot publicar simultàniament al Facebook.

Però el Facebook sobretot permet crear, compartir i participar en grups d'interès, causes (perdudes o no), fins i tot permet retrobar-se amb persones que fa anys que els havies perdut la pista... Cada vegada són més les persones, també algunes entitats, de Sarrià de Ter registrats al Facebook.

A principis d'any vaig publicar, al meu bloc, un article sobre la presència de Sarrià de Ter a internet a través de pàgines web, blocs, fotoblocs, canals de youtube... Amb la darrera incorporació del bloc de l'AMPA del CEIP Montserrat, mereix una menció especial la nova pàgina web del Parlem de Sarrià.

El web de la revista Parlem de Sarrià (http://parlemdesarria.org/) té un espai en format bloc a disposició dels membres del consell de redacció i col·laboradors de la revista per si volen publicar-hi escrits, més enllà dels que publiquen a la revista. Al web de la revista Parlem de Sarrià també es poden descarregar les revistes en format pdf.Aquesta és, doncs, la relació de llocs a internet d'entitats i veïns i veïnes de Sarrià de Ter, així com també de persones que, malgrat no viure-hi, estan vinculades al nostre municipi.

Agustín Jaime: http://www.flickr.com/photos/23965217@N08
Galeria de Flikr (pàgina web que permet publicar fotografies, comentar-les, agrupar-les i compartir-les) de l'Agustín Jaime.

Ajuntament de Sarrià de Ter: http://www.sarriadeter.cat/
És la pàgina web de l'Ajuntament de Sarrià de Ter: agenda, notícies, informació general de Sarrià de Ter i de les àrees de l'ajuntament. El servidor també permet tenir una adreça de correu amb @sarriadeter.cat.

Amics dels Gegants de Sarrià de Ter: http://www.gegantsarria.blogspot.com/
El bloc de l'associació dels Amics dels Gegants de Sarrià de Ter amb informació i imatges de les sortides de la colla gegantera.

AMPA CEIP Montserrat de Sarrià de Ter: http://ampaceipmontserrat.blogspot.com/
Bloc de l'AMPA del CEIP Montserrat de Sarrià de Ter amb informació de les activitats de l'AMPA i de l'escola Montserrat. També es poden descarregar els menús del menjador escolar, gestionat per l'AMPA.
L'AMPA del CEIP Montserrat també disposa d'un canal propi de Youtube pels vídeos que edita i un àlbum de PicassaWeb per les fotos que publica de les diverses activitats. També té un perfil propi de l'aplicació Sribd per publicar-hi els menús, circulars informatives o formularis d'inscripció en formats word, excel o pdf.

Youtube AMPA CEIP Montserrat: http://es.youtube.com/user/ampaceipmontserrat
Picassa Web AMPA CEIP Montserrat: http://picasaweb.google.com/ampaceipmontserratsarriadeter
Scribd AMPA CEIP Montserrat: http://www.scribd.com/people/view/6698458-ampa-ceip-montserrat-sarri-de-ter

AMPA de l'EBM Confetti: http://confetti-escolabressol.blogspot.com/
Bloc de l'AMPA de l'Escola Bressol Municipal Confetti amb informació de les activitats de l'AMPA i de l'escola bressol. Aquest bloc, com el de l'AMPA del CEIP Montserrat, el publica la junta de l'AMPA amb la participació de col·laboradors.

Assumpció Vila: http://avilasimon.blogspot.com/
Bloc personal d'Assumpció Vila on escriu de molts temes: política, economia, natura, empreses, igualtat, literatura, cinema, Sarrià de Ter...

ATV, Associació Cultural Apaga la Tele: http://www.myspace.com/apagalatele
Espai al My Space de l'Associació Cultural Apaga la Tele, associació de joves de Sarrià de Ter. És una entitat amb molta activitat que gestiona els locals d'assaig de Sarrià de Ter. Són molt actius i, sobretot, molt activistes... Tenen per objectiu la creació d'espais lúdics per a gent jove al marge del lucre i de les institucions

CEIP Montserrat: http://www.xtec.es/ceipmontserratsarria
Pàgina web, redissenyada recentment, del CEIP Montserrat de Sarrià de Ter, on podem trobar informació sobre l'escola, les activitats i projectes escolars, l'AMPA i el poble. Aquest curs el CEIP Montserrat també ha creat el seu propi bloc, un espai on alumnes i mestres expliquen algunes de les seves activitats escolars a través de vídeos i fotografies, esdevenint una bona eina educativa per a mestres i alumnes d'una escola que sempre ha apostat per les noves tecnologies... algunes aules ja disposen, des d'aquest curs, de pissarres electròniques.

Bloc CEIP Montserrat: http://ceipmontserratsarria.blogspot.com/

CIU Sarrià de Ter: http://www.ciu.info/minisite.php?agpl_ID=47
Pàgina web del grup municipal de CiU a Sarrià de Ter. A data d'avui el web no està actualitzat i té pendent, segons informa, una actualització.

Club Bàsquet Sarrià: http://basquetsarria.blogspot.com/
Bloc del Club Bàsquet Sarrià per seguir l'actualitat dels diferents equips. Hi podem trobar els calendaris i resultats dels equips. El Club Bàsquet Sarrià també té un Club de fans del CB Sarrià de Ter al Facebook.

Facebook del Club de Fans del CBS: http://ca-es.facebook.com/group.php?gid=36931618237&ref=mf

Els Groullers: http://www.elsgroullers.cat/
Pàgina web del grup sarrianenc de música tradicional Els Groullers, grup creat l'any 1996 per una colla de joves que corrien entre els Amics dels Gegants de Sarrià de Ter i el grup d'animació Gas Boig. Amb tres discs publicats, Els Groullers han recollit diversos premis.
Al web hi podem trobar la història i discografia del grup, així com interessants enllaços de pàgines web relacionats amb el món de la música tradicional.
Els Groullers també tenen el seu propi perfil al My Space, on trobarem l'àudio, i alguns vídeos, d'algunes de les seves cançons.

My Space d'Els Groullers: http://www.myspace.com/elsgroullers

Emili Pérez: http://emiliart.iespana.es/
Espai web de l'artista sarrianenc Emili Pérez, que ha exposat en dues ocasions a Sarrià de Ter.

ERC Sarrià de Ter: http://www.esquerra.cat/sarriadeter
Pàgina web del grup municipal d'ERC a Sarrià de Ter.
ERC de Sarrià de Ter també té el seu propi perfil al Facebook.

Facebook d'ERC de Sarrià de Ter: http://www.facebook.com/profile.php?id=1104590720

Fi-ASKO: http://www.fi-asko.com/
Pàgina web del grup de punk-rock de Sarrià de Ter amb més projecció. Amb dos discs publicats, darrerament han anat de gira per Mèxic. Fi-ASKO, com altres grups de Sarrià de Ter, són de la factoria ATV.
Fi-ASKO també té el seu perfil al My Space, amb vídeos de les seves actuacions i un vídeoclip, a part d'àudios de les seves cançons i galeria de fotos a través de Slide.

My Space de Fi-ASKO: http://www.myspace.com/fiaskosarri
Slide de Fi-ASKO: http://www.slide.com/r/4LWKpimR3D85Q6NlzI3tP6fSBu4LZgbb?cy=ms

Fin de Mes: http://www.myspace.com/findemes
Espai al MySpace d'aquest jove grup de punk-rock de Sarrià de Ter. Els seus components són tan habituals al local d'ATV com a la pista de la UES... Han començat a rodar, participant a la Butirock i fent concerts a Sarrià de Ter i altres pobles de les comarques gironines. Fin de mes també tenen el seu propi Fotolog i Slide.

Fotolog de Fin de Mes: http://www.fotolog.com/punk_local
Slide de Fin de Mes: http://www.slide.com/r/a3I-fh3k7j-9CN2m8YxukroJr-CVrT4Y?cy=ms

Genís Barnosell: http://genisbarnosell02.wordpress.com/
Bloc personal (Història!) del professor d'història contemporània de la UdG, veí de Sarrià de Ter, on escriu no només d'història... També hi podem trobar interessants enllaços d'altres blocs d'història, arxius i biblioteques.


Gerard Puigmal - BadHill: http://es.youtube.com/badhill
Canal de Youtube d'en Gerard Puigmal, un jove inquiet que també té una galeria de fotos al Flikr: és molt creatiu, tant darrere la càmera de fotos, on no para d'experimentar, com editant vídeos... Per cert, se'l pot veure al primer vídeo clip del grup de música Plouen Catximbes, gravat fa dos anys i mig, als carrers de Sarrià de Dalt.

Flikr d'en Gerard Puigmal: http://www.flickr.com/photos/gerard_puigmal
Vídeo Les cabres meulen, de Plouen Catximbes, on apareix en Gerard: http://es.youtube.com/watch?v=2lFGIigH0Mg&eurl=

GerdCoopera – l'Atípic: http://www.gerdcoopera.com/
Web de l'entitat GERD (Grup Editor de la Revista del Discapacitat), que edita la revista l'Atípic i desenvolupa, a més, diferents projectes de cooperació al desenvolupament en favor de les persones discapacitades de centre i sud-amèrica.

Grup Muntanya Sarrià: http://www.grupmuntanyasarria.tk/
Bloc del Grup Muntanya Sarrià amb informació de les activitats i sortides del GMS, a través de les entrades (posts) al bloc, així com de l'aplicació pel bloc del calendari del Google. A més, aquest bloc va ser una gran eina de comunicació durant l'expedició a l'Himalàia'08, permetent seguir dia a dia l'evolució i progressió de l'expedició.
El Grup Muntanya Sarrià també té el seu àlbum de Picassa Web amb les fotos de les seves sortides.

Picassa Web del Grup Muntanya Sarrià: http://picasaweb.google.com/grupmuntanyasarria

Grup Teatre a les Fosques: http://www.grup-alesfosques.blogspot.com/
Bloc del Grup Teatre a les Fosques, un dels grups de teatre de Sarrià de Ter. Aquest grup de teatre també fa, des de fa dos anys, els Pastorets de Sarrià de Ter.

Jaume Busquet "Sardse": http://www.jbusquetr.blogspot.com/
Bloc personal del poeta i pintor sarrianenc Jaume Busquet. Al bloc hi publica els seus poemes. Ha publicat un llibre de poemes i exposat els seus quadres, entre d'altres llocs, a Sarrià de Ter. Reivindiquem des d'aquí una nova exposició seva a Sarrià de Ter.

Josep Maria Sansalvador: http://blocs.mesvilaweb.cat/jmsansalvador
Bloc personal (De res, massa) d'en Josep Maria Sansalvador, un dels grans cronistes contemporanis de Sarrià de Ter: amant dels llibres, les paraules, les anècdotes, des de fa mesos escriu al seu bloc, tan eclèctic com ell mateix.

Lluís Aymerich: http://lluisaymerich.blogspot.com/
Bloc del primer tinent d’alcalde de l’ajuntament de Sarrià de Ter i portaveu del grup municipal del CiU.

Mercè Lladó: http://www.mercellado.blogspot.com/
Bloc personal de Mercè Lladó (Llegir per viure), on ella, lectora, cinèfila, ratafiaire i llevadora, escriu sobretot de literatura i cinema, però també sobre música i amb alguns apunts de la seva activitat professional.

Narcís Sastre: http://www.narcissastre.cat/
Bloc personal de Narcís Sastre, geògraf, on sobretot escriu sobre geografia, també sobre política. En Narcís, a més, també té el seu propi perfil al Facebook i al Twitter.

Facebook de Narcís Sastre: http://ca-es.facebook.com/people/Narcis-Sastre-Fulcara/1034407392
Twitter de Narcís Sastre: http://twitter.com/narcissastre

Percuter's: http://www.myspace.com/percuters
Espai al My Space del grup de percussió sarrianenc Percuter's, un grup versàtil que s'adapta als formats de cercavila i escenari.

PSC Sarrià de Ter: http://sarriadeter.socialistes.cat/
Pàgina web del PSC de Sarrià de Ter. També té el seu propi perfil al Facebook.

Facebook del PSC de Sarrià de Ter: http://ca-es.facebook.com/people/Psc-Sarria-de-Ter/1139816396

Ramon Riera: http://blocs.mesvilaweb.cat/buidasacs
Bloc personal de l'historiador i Grouller Ramon Riera.

Reverendo Mc Gregor: http://reverendomcgregor.iespana.es/
Pàgina web d'aquest poeta sarrianenc (Emilio Pérez), membre del Grup de Plomes Poètiques.

Roger Torrent: http://www.sarriadeter.cat/alcalde
Bloc, en clau institucional, de Roger Torrent com a alcalde de Sarrià de Ter.

Rom Candela: http://www.myspace.com/romcandela
Espai al MySpace del grup Rom Candela, trio jove de jazz contemporani, però no per això de menys qualitat! Un dels seus components és l'artista sarrianenc Egdar Massegú: fotògraf, pintor, escultor, poeta, dibuixant...

Ràdio Sarrià: http://rsarria.blogspot.com/
Pàgina web, en format bloc, de Ràdio Sarrià, l'emissora municipal. Imprescindible per estar al dia del que passa a Sarrià de Ter. Al web també hi podem trobar àudios de programes i declaracions que acompanyen algunes notícies.

Sam Enfot: http://samenfot.blogspot.com/
Bloc del Director de la publicació The Sarrià News, espai informatiu (?) que tanca la revista Parlem de Sarrià. Sam Enfot defineix el seu bloc com "l’opinió més desqualificada en el bloc més im prescindible".
Al bloc d'en Sam Enfot també hi podem veure la galeria de Flikr del seu bon amic Àngel Garcia.

Flikr Àngel Garcia: http://www.flickr.com/photos/angelgarciaruiz

Toni Lozano "Catman": http://catmangirona.blogspot.com/
Bloc personal (El Tejado del Gato) de Toni Lozano “Catman”, poeta i fotògraf, on publica les seves poesies i alguna de les seves fotografies. Toni Lozano ha publicat llibres de poesia eròtica i de fotografia i ha exposat, entre altres llocs, a Sarrià de Ter. Toni Lozano (autoanomenat també Don Gato) també té la seva galeria de fotografies al Flikr.

Flikr de Toni Lozano: http://www.flickr.com/photos/quiero-un-pantano

Unió Esportiva Sarrià: http://www.uesarriadeter.com/ Pàgina web de la Unió Esportiva Sarrià, el club d'handbol de Sarrià de Ter. on podem trobar informació sobre el club, la seva història i dels diferents equips de la UES.

Bloc UES: http://handbol.bloc.cat/

Xavier Cristina: http://lesnitsenblancinegre.blogspot.com/ Bloc personal de Xavier Cristina (Les nits en blanc i negre) que neix d'un antic programa -de culte- de Ràdio Sarrià. Com s'autodefineix, vida, fotografies i molta música... Xavier Cristina també té la seva pàgina de Flikr, on publica les seves fotografies.

Flikr de Xavier Cristina: http://flickr.com/photos/_blancinegre/


Pel final, i per educació, he deixat el meu bloc:
Roger Casero: http://rogercasero.blogspot.com/
Bloc personal (Petites gotes fredes tremolant) on escric sobre Sarrià de Ter, política i altres temes... A part del bloc també participo en aquestes xarxes socials: galeria de fotos al Flikr. canal de vídeos al Youtube i perfils al Twitter, Twitxr i Facebook.

Flikr de Roger Casero: http://flickr.com/photos/rogercasero
Youtube de Roger Casero: http://es.youtube.com/rogercasero
Twitter de Roger Casero: http://twitter.com/rogercasero
Twitxr de Roger Casero: http://www.twitxr.com/rogercasero
Facebook de Roger Casero: http://www.facebook.com/profile.php?id=1024909035


A Sarrià de Ter hi ha vida als carrers, a les places, als comerços, als equipaments... espais on veïns i veïnes ens trobem, saludem i comentem l'esdevenir de les nostres vides personals i col·lectives. Però a Sarrià de Ter també hi ha vida a la xarxa a través dels blocs, dels fotoblocs, de les xarxes socials d'internet...
És la vida al Sarrià de Ter 2.0... T'hi sumes?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada