dimarts, 7 d’abril del 2009

Nou govern ZP després dels canvis ministerials

Tot just començat el segon any de la seva segona legislatura, el president Zapatero ha fet una remodelació del govern de l'Estat que és, finalment, quelcom més que un simple canvi nominal de ministres.

Personalment considero d'entrada que era un canvi molt necessari; caldrà veure, a partir del funcionament del nou govern en general, amb la seva nova estructura, i del treball dels nous càrrecs ministerials en particular, si a part de necessaris els canvis hauran estat també encertats.

Però per mi eren necessaris perquè semblava que Zapatero es trobava, darrerament, atrapat en el seu propi govern. Tot just un any després de les darreres eleccions Zapatero i el seu govern patien un desgast poc usual en un inici de segon any de mandat, encara que potser més comprensible en al final d'un cinquè, sobertot si la situació econòmica en general no és positiva, i encara pitjor si és de plena crisi econòmica acompanyada d'un augment exponencial de l'atur.

Zapatero havia de moure fitxes i ara és un bon moment per refer el govern de l'Estat, sobretot per afrontar el què quieda de mandat amb la crisi com a inevitable company de viatge, però també per afrontar amb garanties i amb força la propera presidència europea al primer semestre del 2010.

Naturalment, sobretot en clau catalana, hi ha un parell de temes pendents que faria bé de resoldre: compliment de l'Estatut i finançament. Si en general Zapatero ha patit un gran desgast durant aquest primer any del segon mandat, a Catalunya també ha perdut gran part del crèdit que tenia, pel què per seguir fent bó el nostre eslògan de campanya (i dic nostre perquè l'eslògan era del PSC) quan toqui rendir comptes a principis del 2012,

En qualsevol cas, malgrat córrer el risc de ser titllat d'innocent per propis i extranys, confio que servirà, aquesta remodelació, per enfortir el govern de l'Estat i per afrontar, d'una manera satisfactòria, els deures que té pendents, especialment amb Catalunya, també els de caràcter general.

La remodelació ha estat també estructural, destacant la creació d'una nova vicepresidència, quedant-ne així tres, les dues primeres, com ha destacat Lourdes Muños Santamaría, en mans de dues ministres [Nou govern de Zapatero. 2 dones vicepresidentes].

També destaca el ministeri de cooperació territorial a mans del veterà Manuel Chaves, qui serà especialment observat des de Catalunya (i temo que des d'arreu de l'Estat) o la vinculació de les polítiques socials amb les de sanitat, canvi fet en clau de la llei de dependència, especialment per a millor coordinació del seu desplegament.

Pel que fa a les novetats, destaquen especialment Ángel Gabilondo, germà d'Iñaki Gabilondo, i Ángelez González-Sinde, coneguda per la seva defensa dels drets d'autor i per tant contrària a les descàrregues equines, de qui ja comença a rodar un nou apel·latiu, aparegut (o trobat) en aquest cas via twitter: Ya tenemos mote: SINDEscargas.

Aquesta és, doncs, la nova composició del nou govern Zapatero:

- President del Govern: Jose Luis Rodríguez Zapatero
- Vicepresidenta primera i ministra de la Presidència: María Teresa Fernández de la Vega
- VICEPRESIDENTA SEGONA i MINISTRA D'ECONOMIA i HISENDA: ELENA SALGADO
- VICEPRESIDENT TERCER i MINISTRE DE COOPERACIÓ TERRITORIAL: MANUEL CHAVES
- Ministre d'Afers Exteriors: Miguel Ángel Moratinos
- Ministre de Justícia: Francisco Caamaño
- Ministra de Defensa: Carme Chacón
- Ministre d'Interior: Alfredo Pérez Rubalcaba
- MINISTRE D'EDUCACIÓ: ÁNGEL GABILONDO
- MINISTRE DE FOMENT: JOSÉ BLANCO
- Ministre de Treball i Inmigració: Celestino Corbacho
- Ministre d'Indústria, Comerç i Turisme Miguel Sebastián
- Ministra de Mediambient i Medi Rural i Marí: Elena Espinosa
- MINISTRA DE CULTURA: ÁNGELES GONZÁLEZ-SINDE
- MINISTRA DE SANITAT i POLÍTIQUES SOCIALS: TRINIDAD JIMÉNEZ
- Ministra d'Habitatge: Beatriz Corredor
- Ministra d'Igualtat: Bibiana Aído
- Ministra de Ciència i Innovació: Cristina Garmendia

Els buscadors i la viquipèdia deu treure fum aquestes hores amb les cerques dels perfils dels nous càrrecs ministerials, especialment González-Sinde i Gabilondo... I sobretot es recorrerà a les hemeroteques per cercar aquelles declaracions incisives, desafortunades...

Veurem, segurament demà, la foto de família del nou govern Zapatero... I començarem a escoltar, a partir d'avui, valoracions per a tots els gustos sobre aquests canvis ministerials... Zapatero ha mogut fitxa, caldrpa veure ara quin joc farà...

-------------------------------

pd: titulars del comunicat de...
La Moncloa: El Presidente informa de los cambios en la composición del Gobierno.
del PSOE: Zapatero cambia el Gobierno para afrontar los retos del futuro con "un nuevo impulso y más fortaleza".

i del PSC: El PSC saluda el nou Govern Zapatero.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada