dijous, 2 d’octubre de 2008

X Jornades del Paper de Sarrià de Ter

L'any 2003, en motiu de les V Jornades del Paper de Sarrià de Ter es va celebrar, al nostre (meu) modest poble paperer, el V Congrés estatal d'Historiadors del Paper. Cinc anys després, en motiu de les X Jornades del Paper, Sarrià de Ter acollirà un altre congrés, en aquest cas el Congrés Internacional. Arxius i Drets Humans. L’Accés i La Desclassificació Dels Documents, que entre d'altres comptarà amb una interessant exposició sobre els papers de Salamanca.

Aquest és el programa resumit del Congrés, extret del web municipal de Sarrià de Ter:

Dijous, 2 d'octubre
17- 17.30 h: Inauguració del Congrés a càrrec del Comitè Honorífic.
17.30 - 18.30 h: Ponència inaugural: Els arxius, la protecció de la memòria històrica.
19 h: Inauguració de l’exposició Els Papers de Salamanca, a Sarrià de Ter.

Divendres, 3 d'octubre
10 - 11.30 h: La Freedom of Information Act (FOIA) i la pràctica de la desclassificació de documents als EUA.
11.30 - 12 h: Pausa - cafè
12 - 13 h: Secrets, processos i burocràcies: l’organització de la informació per a la seguretat i la defensa dels estats.
13 - 14 h: Organització d’arxius i drets ciutadans: el cas de l’Stasi alemanya.
14 - 16 h Dinar
16 - 17 h: Projecte de recuperació dels arxius de les dictadures militars del Con Sud.
17 - 18 h: Una història dels arxius perduts: dels nazis a la guerra de l’Irak.
18 - 19 h: Presentació del documental de TV3:Els nens perduts del franquisme.

Dissabte, 4 d'octubre
9.30 - 10 h: Arxius i Drets Humans, una aportació des del Memorial Democràtic.
10 - 11 h: La utilització jurídica de la documentació en els crims contra la humanitat: des del judici del Tribunal Internacional de Nuremberg fins a la sentència del Cas Scilingo.
11 - 11.30 h Pausa - cafè
11.30 - 13.30 h: Taula rodona sobre La desclassificació dels documents dels governs repressius.
13.30 - 14 h: Clausura del Congrés
14 h: Actuació dels Amics dels gegants i grallers de Sarrià de Ter
19 - 20. 30 h: Acte institucional de celebració de les X JORNADES DEL PAPER, al Centre Cívic de Sarrià de Ter.
Refrigeri.

Per a més informació i inscripcions, descarregueu-vos el programa en PDF.

D'altra banda el diumenge es celebrarà la X Fira del Paper, oportunitat no només per gaudir d'un carrer Major ple d'activitats, tallers i un munt de parades relacionades amb el paper, sinó també una oportunitat per visitar la fàbrica TorrasPapel i les exposicions programades en motiu de les Jornades.Aquesta és la programació de la Fira i les exposicions, també extreta del web municipal:

Diumenge 5 d'octubre
10 h: Inici de la X FIRA DEL PAPER. Al C/ Major.
La fira comptarà com cada any amb la presència de diferents parades de venda i exposició de productes i artesania fets amb paper. Així mateix hi podeu trobar tallers gratuïts de manipulació i creació d’objectes de paper.

12 h: Desfilada de vestits de paper a càrrec del CASAL ONYAR.
18 h: Espectacle infantil Kraft a càrrec de BAMBALINA.
10-14 h: Visites guiades a l’empresa TORRASPAPEL SA, al c/ Josep Flores.
No es permet l’entrada a menors de 14 anys encara que vagin acompanyats d’adults. Visita no adaptada a persones amb discapacitats.

Exposicions
Els papers de Salamanca
Nau industrial, c/ Josep Flores.
L’exposició gira a l’entorn del retorn dels documents confiscats a Catalunya durant la Guerra Civil i reuneix més d’un centenar de documents, i també algunes reproduccions de documents de particulars i d’entitats que està previst que tornin a Catalunya més endavant. La mostra explica com es va efectuar la confiscació dels documents i l’ús que en va fer el franquisme d’ells.
Visites: de dilluns a divendres de 16 a 18 h i dissabtes de 10 a 12 h

Paper
Sala d’exposicions La Caixa, c/ Petit.
En Joan Vilajoana presenta en aquesta exposició la seva darrera obra, basada en una intensa recerca de l’ànima que s’expressa a través del material que ell millor coneix i treballa: el paper. En paraules seves: “Amplio l’espai dient que trobarem l’ànima allà on sigui la consciència ja que la consciència ens mostra la bellesa de les coses”.
Visites concertades

L’arxiu de Sarrià de Ter
Sala Patronat, c/ Major, 71-73.
Una mostra d’alguns dels documents que es conserven a l’arxiu de l’Ajuntament de Sarrià de Ter, a través dels quals es pot fer una incursió en la història recent partint de la vida quotidiana del municipi.
Visites: de dilluns a divendres de 17 a 21 h

República! Cartells i cartellistes (1931-1939)
Edifici El Coro, placeta de la Font, s/n.
Exposició promoguda pel Museu d’Història de Catalunya que presenta la reproducció d’una selecció representativa de cartells de la rica col·lecció conservada a la Biblioteca del Pavelló de la República.
Visites: de dilluns a divendres de 17 a 21 h

10 anys de jornades del paper
Centre cívic La Cooperativa, plaça Renaixença, s/n.
Les anècdotes, els conferenciants, els artistes... Protagonistes, en definitiva, d’aquests 10 anys de jornades del paper a través dels testimonis fotogràfics que han anat recollint els diferents moments viscuts.
Visites: de dilluns a divendres de 17 a 21 h

Per a més informació [de la Fira], descarregueu-vos el programa en PDF.


Deu anys són prou com per mirar enrere i valorar el camí fet. Deu anys són prou com per mirar endavant i afrontar, les properes edicions de les Jornades del Paper i/ o la Fira del Paper, amb la mateixa voluntat de positivitzar el paper, el sector paperer, com un element indissociable de Sarrià de Ter, esdevenint no només un motor econòmic, patrimonial i social important, sinó sobretot, un element d'identitat del nostre poble, poble paperer.

--------------------------

pd1: la presència del Conseller Joan Saura en l'acte inaugural del Congrés ha motivat una concentració de protesta a les 4 de la tarda al Centre Cívic la Cooperativa, per la seva presència a Sarrià de Ter, organitzada des de l'Assemblea de Suport a Núria Pòrtulas. A Sarrià de Ter s'ha bustiat un manifest-convocatòria de la concentració.

pd2: sobre la Fira del Paper vaig escriure, el dimarts 16 d'octubre de 2007 Retalls de la IX Fira del Paper; aquest era tot just el segon article d'aquest bloc, que en suma, amb el d'avui, 285.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada