dissabte, 11 d’octubre del 2008

Sisè Congrés del PSC de les comarques gironines

Amb el lema “propostes gironines per a la Catalunya que sap on va, nous valors i noves oportunitats”, hem celebrat aquest dissabte 11 d'octubre de 2008 a l'Auditori de Girona, el sisè Congrés del PSC de les comarques gironines.

Hi he assistit, com fa quatre anys a Roses, com a delegat de l'Agrupació de Girona, de la qual en forma part també, i entre d'altres municipis, Sarrià de Ter. Els congressos, no només aquest del PSC, tots els dels partits, són processos de renovació ideològica, orgànica i organitzativa dels partits que es fan, naturalment, a porta tancada, excepte a les obertures i/o, com en el cas d'avui, clausures. Són, els congressos, espais de treball portes endins, però sempre amb una necessària projecció exterior: no es tracta, com recordava Quim Nadal, de mirar-nos només a nosaltres mateixos...

La ponència marc, de fet, és un document públic que tothom pot consultar, com ho serà també la ponència definitiva, resultant de l'acceptació, parcial o totalment, o no, de les prop de 300 esmenes que les diferents agrupacions del PSC de les comarques gironines han treballat i presentat a la ponència marc. Malgrat el caràcter intern, la majoria de coses que es diuen al llarg del congrés, són perfectament publicables, doncs no difereixen de les que es diuen públicament. I de coses, certament, se n'han moltes...

Anna Pagans, en la seva benvinguda com a Alcaldessa de Girona:

Els socialistes hem de ser fidels als nostres valors, a la justícia social, a la igualtat... Els socialistes hem de ser coherents i adquirir compromisos; coherents entre les nostres idees, les nostres paraules i els nostres fets.

És la nostra obligació fer pedagogia dels nostres valors. Davant una societat cada vegada més individualista, cal fer propostes per al col·lectivitat.

Anna Pagans ha recordat, amb encert, la celebració, l'any vinent, dels 30 anys de la recuperació dels ajuntaments democràtics, destacant el paper de lideratge dels socialistes per la recuperació dels governs locals, liderant molts projectes que han generat molts avenços socials. Malgrat tot, ha dit Pagans, al llarg d'aquests 30 anys els ajuntaments no han tingut el reconeixement financer: és urgent que a més del nou marc de finançament autonòmic es faci també un nou marc de finançament local.



Marina Geli, en la presentació de l'informe de gestió com a primera secretària:

Els partits hem de tenir cos i ànima, pensaments i sentiments.

El moment més emotiu de la jornada ha estat el record dels companys i companyes traspassats al llarg d'aquests 4 anys, des del Congrés de Roses. Un audiovisual ha servit per recordar-los al so del Cant dels Ocells.

Els congressos són una mirada al present per projectar-nos al futur, però sempre és necessària no perdre la possibilitat de mirar a través del retrovisor per veure el camí fet, per recordar-nos d'allà on venim i, sobretot, per recordar i agrair a totes aquelles persones, ara absents físicament, però no en els nostres records, que han fet també camí amb nosaltres...

La Marina Geli ha fet una primera exposició de l'evolució del context econòmic, social i polític d'aquests darrers quatre anys, per fer després una exposició més valorativa, quantitativament i qualitativament, en una mena de “rendició de comptes” i ha clos la seva intervenció amb les conclusions i preguntes obertes.

El partit (PSC) és cada vegada més el partit central a les nostres comarques, representant com ningú la seva pluralitat i diversitat.

Ha parlat dels valors del PSC, el municipalisme, el catalanisme, el federalisme, el feminisme... També ha dit que el PSC no fa la dissociació entre el creixement positiu i la conservació i protecció del territori.

Posteriorment, referint-se a l'informe de gestió, han demanat la paraula i han intervingut en David Maldonado per part de la JSC, l'Àlex Sàez per l'agrupació de Girona, l'Alfons Jiménez per l'agrupació de Salt – Bescanó i l'Albert Bramon per part de l'agrupació d'Olot – Garrotxa.


Joaquim Nadal, en la presentació de la ponència marc:

Quim Nadal ha definit la ponència marc com l'eclosió de quatre documents previs de referència, que són els respectius programes electorals de les darreres eleccions catalanes, municipals i generals, a més d'un informe / declaració del PSC de les comarques gironines davant la situació de crisi, document elaborat mesos enrere i d'ús intern.

En un context de crisi econòmica, crisi de valors i crisi d'idees, de desafecció política, ara toca més política que mai, més partit, que mai, més socialisme que mai, més organització que mai, més idees que mai... També més obertura i transversalitat que mai; el partit no pot ser només un instrument, tampoc un fi en si mateix, és un mitjà.

La política té ànima, s'hi ha de posar sentiments i emocions.

Quim Nadal ha apuntat els quatre grans eixos sobre els quals pivota la ponència marc:
1.- El socialisme del segle XXI
2.- El Partit dels Socialistes de Catalunya
3.- El PSC a les terres gironines
4.- Organització de la Federació

El PSC obre el debat a la recerca d'un nou ideari pel segle XXI.

Hi ha una ànima progressista a tots els pobles i tots els racons de les comarques gironines.

L'informe de gestió, la ponència marc (després del debat d'esmenes) i els òrgans de direcció han estat aprovats, si no per unanimitat, per àmplies majories.



Pel que fa a les propostes de resolució, se n'han presentat tres que han estat unànimement aprovades:

Promoció de la participació ciutadana, presentada per les agrupacions de Santa Cristina d'Aro i Lloret – Tossa
Millora del finançament dels ens locals, presentada per l'agrupació de l'Escala.
Afecció a la política, presentada per la JSC

Marina Geli, com a nova Presidenta del PSC de les comarques gironines:

Jo no vull deixar d'emocionar-me, ja ho sabeu!.

Marina Geli parla del camí que ha fet el catalanisme plaça, el camí que no vol patrimonialitzar el catalanisme.

La nostra èpica és l'èpica de la proximitat.

Les solucions a la cohesió i a la convivència passen per la família i l'escala... el barri i la ciutat.

Vosaltres
(els prop de 6.000 simpatitzants i militants) sou la llavor, l'esperança, dels 700.000 gironins i gironines.

Amb en Joaquim Nadal som totalment complementaris.

El nostre partit ha de ser una plaça
.



Joaquim Nadal, com a nou Primer Secretari del PSC de les comarques gironines:

Avui, més que mai, en una societat i economia en crisi, necessitem els valors.

Perquè aquest canvi? (canvi de papers i funcions orgàniques entre ell i la Marina). Perquè som complementaris i intercanviables.

Perquè aquest és el partit a qui dec molt del què he estat els darrers 30 anys, Perquè estic en condicions, en disposició, de tornar-li tot allò que m'ha donat.

El personalisme polític és pervers.

En uns moments d'incertesa oferim a les nostres comarques, des del PSC i des d'allà on governem, certeses i seguretats
.


Moltes més paraules s'han dit avui, també per molta altra gent... ha estat un congrés molt ben organitzat (felicitats!) que ha complert amb puntualitat els horaris i que ha projectat el PSC de les comarques gironines pels propers quatre anys amb una organització renovada i, sobretot, amb molta força!.

-------------------

pd1: twitejava, portàtil en mà, sobre les seves cames, i fent fotos amb el mòbil, José Antonio Donaire (twitter), a la foto amb el company Xavier Amores.
Per cert, Donaire és el nou director de l'Institut de Recerca en Turisme de Catalunya.


pd2: per conèixer amb més detalls el Sisè Congrés podeu consultar la seva pàgina web: http://sisecongres.blogspot.com/. També pots llegir el recull de premsa del PSC a la pàgina del PSC de les Comarques gironines. Alguns titulars:

6è Congrés PSC Comarques Gironines. Marina Geli: "Som un partit viu i un partit d'acollida que busca respostes a les inquietuds de la gent"

6è Congrés PSC Comarques Gironines. Aprovada la constitució de la nova Comissió Executiva

6è Congrés PSC Comarques Gironines. Aprovada la representació dels socialistes gironines al Consell Nacional

6è Congrés PSC Comarques Gironines. Joaquim Nadal: «Cal avançar en la direcció de prendre les decisions adequades perquè no es faci ni un pas enrere en el desenvolupament de l'estat del benestar»

I podeu saber més a través del Flikr (imatges del sisè congrés), el Youtube (vídeos), el Twitter i el Facebook.

pd3: Les votacions










pd4: després d'aquests 4 anys com a secretari de Política Social, seguiré, els propers 4 anys a la Comissió executiva de la Federació del PSC de les comarques gironines coma vocal.



Agraeixo molt l'oferiment que em va fer dies enrere en Quim Nadal i agraeixo molt l'ampli recolzament que, com la resta de companyes i companys, he rebut dels i les delegades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada