divendres, 17 d’octubre del 2008

La racionalització dels horaris espanyols. Jornada prèvia a Girona

Aquest dijous (dia 16 d'octubre) a la tarda la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats del Departament de Treball va convocar, a la Cambra de Comerç de Girona, una sessió informativa prèvia sobre el III Congrés Nacional per Racionalitzar els Horaris Espanyols que es farà a Tarragona els propers 18 i 19 de novembre de 2008.

Abans d'entrar a la Sala d'Actes de la Cambra de Comerç de Girona se'ns va fer entrega de la informació de l'esmentat congrés (Programa del Congrés 1 i Programa del Congrés 2 en pdf) i el llibre que recull totes les ponències i intervencions del II Congrés Nacional per Racionalitzar els Horaris Espanyols que es va celebrar a Madrid els dies 6 i 7 de novembre de 2007. És d'agraïr, en aquest sentit, que el contingut d'un congrés es pugui publicar en format de llibre; representa un important esforç, però dóna un major valor al congrés i a les conferències que es van fer, fent-les més accessibles, consultables... El proper congrés, a més, es podrà seguir íntegrament en directe per internet.

Per part de la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball (DGIOT), a part d'una carpeta amb els objectius (dels programes d'igualtat de les dones en el treball i de les polítiques laborals per a la diversitat) i les línies estratègiques de la DGIOT.

Però anem al tema. D'entrada em va sorprendre que els títols dels congressos fessin una menció explícita als horaris espanyols. Poc després de començar la xerrada ho vaig entendre: també pel que fa als horaris, Spain in different!. I és aquesta diferència la que cal ressaltar... En escassament una hora em vam tenir prou per deixar clars quatre conceptes, que exposaré més endavant.

Va presentar la sessió informativa la Directora dels Serveis Territorials de Treball a Girona, Núria Arnay. Per a l'ocasió va venir el senyor Ignasi Buqueras, President de la Fundació Independiente, President de l'Associació per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE) i també President de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels horaris espanyols [http://www.horariosenespana.com/].

Breu i concís l'Ignasi Buqueras va fer un efectiu ús del seu temps: al principi ens va advertir que pocs minuts després de les cinc de la tarda havia de marxar, per agafar un tren camí de Barcelona, on també havia de presentar l'esmentat congrés, tal i com havia fet al matí a Lleida. "Amb tres minuts es poden dir moltes coses, també moltes bestieses!", va dir l'Ignasi Buqueras, referint-se al bon ús del temps.

D'entrada es va projectar un vídeo de poc més de 10 minuts comparant els horaris espanyols amb els horaris europeus. Quan parlem del horaris no parlem només dels horaris laborals, sinó dels horaris en general. De fet els horaris laborals afecten, i molt, als horaris dels àpats (importantíssims!), al temps lliure i d'oci, als horaris de son (vitals!), al temps que dediquem (podem dedicar) a la família, a la conciliació... El vídeo ens preguntava, afirmant prèviament que adaptar-nos als horaris europeus no és una tasca senzilla (ni simple, tampoc): perquè vam ser capaços d'unificar una sola moneda (els euros) i no som capaços d'unificar (els espanyols, també els catalans) els horaris amb els europeus?. Amb els àpats, per exemple, a Europa els esmorzars són més complerts i se'ls hi dedica més temps, els dinars són més lleugers i es fan abans (entre les 12 i la 1 del migdia) i els sopars també s'avancen respecte els nostres horaris, entre les 6 i les 7 de la tarda, quan aquí solem sopar entre quarts de 9 i les 11 de la nit.

Ignasi Buqueras va sintetitzar la seva intervenció amb quatre conceptes per explicar la importància de racionalitzar els nostres horaris: donar valor al temps, conciliació, productivitat i salut.

1.- Donar valor al temps:
El temps, deia el vídeo, és un bé més escàs i preciós que l'aigua... i l'Ignasi Buqueras completava la frase dient que, al contrari que l'aigua, el temps no el podem recuperar... Amb uns horaris més racionals donem un major valor al temps, al nostre temps: al temps laboral, al temps personal, al temps familiar, al temps d'oci... L'excessiva extensió de les nostres jornades laborals no ens permeten gaudir dels nostres altres temps...


2.- Conciliació:
Una racionalització dels nostres horaris laborals permetria una major conciliació entre els horaris laborals i els personals i familiars. La gran perjudicada per la no conciliació és la dona, però els beneficis de la conciliació són pels homes i les dones, pel què és necessari que els homes també conciliïn. Els nostres horaris, deia Buqueras, són horaris masclistes. Són horaris pensats des de la perspectiva de repartiment de papers: l'home a la feina i la dona a casa... La incorporació de la dona al mercat laboral ha posat en evidència els nostres horaris...

3.- Productivitat:
Els espanyols (també els catalans) treballem més (presència a la feina) però amb menys productivitat (eficiència a la feina). Tenim una cultura presencialista quan hauríem de tendir a una cultura de l'eficiència: menys hores però més ben aprofitades, flexibilitat horària, treball per objectius...

Pel que fa a la flexibilitat, entenent que aquesta és una qüestió molt complexa, parlava de jornades que al matí comencen entre les 2/4 de 8 i les 9, i a la tarda finalitzen entre 2/4 de 5 i les 6, amb un període d'una 45 minuts per dinar. És amb el dinar on podem guanyar temps en les jornades partides: dinars més lleugers, gastant menys temps, evitant que s'allarguin, que permeten recuperar energies alhora que evitar que la jornada s'allargui vespre enllà...

4.- Salut:La referència, a part dels hàbits alimentaris (què mengem i, sobretot, quan i quina quantitat), són les hores de son. Malgrat sempre existeix la llibertat d'apagar la TV, la programació televisiva ens explica molt bé quins són els nostres hàbits. Mentre que a Europa el prime time es situa entre les 7 de la tarda i les 10 de la nit, a Espanya (també a Catalunya) el prime time va de quarts de deu de la nit fins la una de la matinada. A Espanya, deia Buqueras, dormim una mitjana d'uns 50 minuts menys que Europa.

Dormim poc i necessitem hores de descans per a la regeneració del nostre cos (també la nostra ment); el descans, el dormir bé, el menjar bé i equilibradament, tenen efectes evidents sobre la nostra salut i, naturalment, també sobre el nostre rendiment laboral.

La Núria Arnay va comentar que els canvis d'horari, la racionalització dels horaris, beneficien a empreses i treballadors; a les empreses perquè guanyen en eficiència i productivitat, als treballadors perquè guanyen en conciliació i perquè guanyen en igualtat d'oportunitats en el treball. També va comentar, responent a una pregunta, que malgrat no hi ha dades estadístiques precises, hi ha una relació directa entre la sinistralitat laboral i els horaris. També va parlar, la Núria, de la importància de la negociació col·lectiva coma eina per racionalitzar els horaris.

Ignasi Buqueras va voler desmitificar la vinculació entre el clima mediterrani i els horaris: no hi ha cap relació, i només cal veure, deia, els horaris de països com Grècia i Itàlia. Responent a una pregunta sobre el motiu d'aquestes diferències entre els horaris europeus i els espanyols, Buqueras ho va atribuir, entre moltes causes, a la necessitat de pluriocupació sobretot durant la post-guerra. Fins als anys '30 i '40 del S. XX els horaris espanyols eren com els europeus...

S'està fent molta feina i molta més que en caldrà; aquesta és una qüestió estructural, on sindicats, patronals, parlaments i entitats han de consensuar mesures... Són moltes les empreses, petites, mitjanes i grans, que aposten per la racionalització dels horaris i la conciliació, entre les que va esmentar, Iberdrola, amb mesures com ser la primera empresa de l'Ibex-35 en implantar la jornada intensiva durant tot l'any i amb la reducció flexible i voluntària de la jornada a cinc hores diàries, per a pares i mares, sense cap reducció del sou fix, fins que el fill/a faci el primer any. [podeu consultar Nuestros compromisos con el equipo humano]

Deia Ignasi Buqueras que a partir del 2010 es donaran passes molt importants... Bé, caldrà anar-ho seguint al III Congrés de Tarragona...

-----------------------

pd: Tarragona acollirà el III Congrés Nacional per a la Racionalització dels Horaris. Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya on hi trobareu tot el què necessiteu saber sobre el congrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada