diumenge, 26 d’octubre del 2008

Ràdio Sarrià: 25 anys fent ràdio a Sarrià de Ter

(La Clàudia, la meva filla gran (9 anys) m'acompanya en una entrevista als estudis de Ràdio Sarrià)




La ràdio és un gran mitjà de comunicació, especialment important al llarg de la història del segle XX, un mitjà de comunicació que precisament, a principis del segle XXI, està vivint una segona joventut.

La ràdio semblava, amb l’aparició de la televisió, condemnada a ser un mitjà marginal, minoritari, però els fets i la història ens han demostrat que la ràdio té un paper molt important en la relació i comunicació entre les persones. I no només ha sobreviscut a la televisió, sinó que a més s’ha adaptat perfectament en l’eclosió de les noves tecnologies de la informació a la digitalització i a internet.

La ràdio és un mitjà de comunicació on hi cap pràcticament tot: informació, divulgació i entreteniment. És un mitjà de comunicació molt proper i directe, compatible amb moltes altres activitats i relativament econòmic de posar en funcionament. Aquestes qualitats i virtuts les ha tingut sempre, també avui en dia.

No és estrany, doncs, que fa 25 anys una colla de joves inquiets de Sarrià de Ter decidissin muntar una emissora de ràdio. En un poble que acabava d’estrenar la seva autonomia, després d’uns anys d’adhesió de Sarrià de Ter al municipi de Girona, després de desvetllar-se de llarg (in)somni de la dictadura, ens anhels de llibertat (d’expressió, d’associació, d’idees) i d’identitat d’un poble que volia recuperar la seva autoestima van confluir en la creació de Ràdio Sarrià.

Al llarg d’aquests 25 any Ràdio Sarrià ha fet poble, esdevenint un autèntic servei públic pels veïns i veïnes de Sarrià de Ter, essent una porta oberta a la participació i col·laboració, nodrint la seva programació amb la col·laboració de persones del poble, amb programes de tota mena i per a tots els públics.

Ràdio Sarrià ha estat narrant el dia a dia del nostre poble, essent present en esdeveniments importants, socials, culturals, esportius i polítics. La seva fonoteca esdevé un important fons sonor i de testimonis d’una vàlua i importància vital per Sarrià de Ter, un patrimoni que hem de saber posar en valor, tal i com proposava recentment Joaquim Rodríguez, qui va ser President del Consell Municipal de Sarrià de Ter.

Ràdio Sarrià té 25 anys, fet que és sinònim de tenir passat. Simbolitza aquest passat la figura de Francesc Castro, el seu primer director, qui després va ser també regidor de l’Ajuntament de Sarrià de Ter, dins el govern del llavors Alcalde Jordi Cañigueral. En Robert Creixans i la Neus Mercader són passat però sobretot són present, un present molt viu i actiu amb experiències molt interessants, positives i engrescadores com els tallers de ràdio que la Neus Mercader ha fet, aquest darrer curs, com a activitat extraescolar al CEIP Montserrat, col·laborant amb l’AMPA del CEIP Montserrat.

De fet aquest present és la millor garantia de futur: la ràdio perdurarà sempre quan hi hagi persones que la vulguin escoltar i persones que la vulguin fer i, en aquest sentit, pels infants i joves la ràdio és un mitjà de comunicació que han de conèixer, per dins i per fora. Aquesta funció pedagògica és molt important, sobretot perquè més enllà de saber i conèixer el funcionament d’una emissora de ràdio, la possibilitat de participar-hi, de fer un programa, permet treballar molts altres aspectes també vinculats a la ràdio: l’expressió oral, la planificació, el treball en equip, la responsabilitat, la preparació de continguts...

Sense cap mena de dubte Ràdio Sarrià és també una ràdio de futur. I el futur passa, per les emissores de ràdio, per la seva difusió a través d’internet, no només en directe, sinó i sobretot, també la possibilitat de descàrrega dels arxius sonors dels programes (podcasts).

Les noves tecnologies permeten, als mitjans de comunicació en general, també a les emissores de ràdio, trencar moltes barreres. Les limitacions actuals de sintonització de Ràdio Sarrià es superarien, més enllà de millorar amb majors inversions, amb la possibilitat que Ràdio Sarrià s’escoltés també a través d’internet. Confiem que ben aviat aquest futur es farà present...

Però sobretot el futur de Ràdio Sarrià passa perquè els i les joves del nostre poble la sentin, i se la facin, seva, que facin ràdio. Qui millor, sinó ells, amb la seva destresa amb les noves tecnologies, per fer de la seva ràdio, de la nostra ràdio, de Ràdio Sarrià, una ràdio amb un gran futur!.

Aquest any Ràdio Sarrià fa 25 anys. Moltes felicitats als qui, al llarg d’aquests 25 anys, heu contribuït a fer-la dia a dia, cada dia!.

---------------------------------

pd: sobre Ràdio Sarrià també he escrit i publicat en aquest bloc:
A propòsit dels 25 anys de Ràdio Sarrià (87.6), publicat el dijous 3 d'abril de 2008
De la ràdio de galena a Ràdio Sarrià. Exposició, publicat el dijous 15 de maig de 2008
CEIP Montserrat + Ràdio Sarrià = bona sintonia, publicat el dijous 19 de juny de 2008
Ràdio Sarrià celebra els 25 anys amb una nova imatge i pàgina web, publicat el dimarts 15 de juliol de 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada