dimecres, 5 de novembre del 2014

El jovenet Frankenstein


Cinematogràficament
parlant el 1974 va ser un bon any; per molts va ser-ho simplement pel Padrino II, de Francis Ford Coppola, l'autèntica caça major de les pel·lícules estrenades fa 40 anys.

Però entre la collita de bones i cèlebres pel·lícules de 1974 també destaquen "Chinatown" de Roman Polanski, "Les mil i una nits" de Pier Paolo Pasolini o "La Regenta" de Gonzalo Suárez.

L'any 1974 també es van estrenar pel·lícules mítiques com "Emmanuelle", "La matanza de Texas", "Assassinat a l'Orient Express" de Sidney Lumet o "Vull el cap d'Alfredo Garcia" de Sam Peckinpah.

Però si a mi em feu triar una pel·lícula em quedo amb "El jovenet Frankenstein", pel·lícula dirigida per Mel Brooks, amb guió del propi Brooks i de Gene Wilder, que protagonitza magistralment la pel·lícula fent el paper de Dr. Frankenstein.

Gene Wilder a banda és memorable la interpretació de Marty Feldman en el paper d'Igor o de Peter Boyle en el del monstre Frankenstein i Madeline Kahn en el d'Elizabeth, la fòbica companya del doctor; també apareix a la pel·lícula Gene Hackman fent d'ermità cec!

La pel·lícula, rodada en blanc i negre (aclariment pels més joves: fa 40 anys ja feia molts anys que es feien pel·lícules en color!), no deixa de ser una comèdia que parodia les pel·lícules de terror dels anys '30 del segle passat i ho fa amb molt bones dosis d'humor i sàtira!

La pel·lícula no és en cap cas una burla d'aquelles pel·lícules, doncs sense renunciar a la comèdia, la paròdia no només les respecta sinó que a la seva manera també les homenatja.

No recordo quan va ser la darrera vegada que vaig veure aquesta pel·lícula, però sí recordo que sempre que l'he vist he passat una molt bona estona i he rigut molt! Els equívocs i l'absurd no són barroers, ans al contrari!

Potser no és la millor pel·lícula del 1974, però "El jovenet Frankenstein" sí mereix ser entre les millors de les que es van estrenar fa 40 anys!

I si no, jutgeu vosaltres mateixos!



-----------------------

Sobre l'any 1974 també he recordat la música, la televisió, la ràdio, la política, la història, la tecnologia, els esports, els naixements, els cotxes, la crònica negra, la crònica de societat i tots aquests "minuts musicals del 1974"!

El mes vinent, el darrer de l'any, com sempre el primer dimecres de cada mes d'aquest 2014, faré un cop d'ull al 1974 des de l'òptica de les defuncions!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada