dijous, 13 de novembre del 2014

Esperar Espanya o tirar pel dret?


Per si algú en dubtava és evident que mentre el PP governi Espanya res canviarà.

La resposta de Mariano Rajoy a la petició epistolar d'Artur Mas de fer una consulta legal, pactada i definitiva ha estat tan ràpida com contundent: ni parlar-ne!

Ara que els partits pro consulta més el PSC es trobaran bis a bis amb el govern de la Generalitat sembla que s'obriran dues possibles opcions: esperar Espanya o tirar pel dret!

Esperar Espanya
Esperar Espanya parteix d'una hipòtesi inicial: el govern de Mariano Rajoy té data de caducitat, ergo l'immobilisme espanyol també!

Les enquestes electorals dibuixen un escenari polític espanyol molt diferent de l'actual, amb Podemos trencant el bipartidisme. Hi ha qui somia a Catalunya amb la possibilitat que amb un nou escenari polític espanyol tal vegada es podria no només reformar la Constitució, sinó també donar cobertura legal a una possible consulta!

Esperar Espanya, és possiblement l'opció que volen els partits federalistes o confederals, però té com a mínim dos inconvenients: esperar (1), i n'hi ha que no tenen espera, i que caldria veure si realment seria possible aquest canvi (2)!

Tirar pel dret
Si ara era l'hora, ara és el moment! Si "Espanya ens és igual" quin sentit té esperar-la?

Tirar pel dret és el que volen els independentistes que tenen pressa, els que no han perdut la por a Espanya perquè diuen que de fet Espanya, aquesta Espanya, ni els fa ni els ha fet por. Tirar pel dret vol dir fer eleccions al Parlament de Catalunya el més aviat possible, aprofitant la inèrcia i la força del 9N, per iniciar un procés constituent.

Tirar pel dret, però, també té inconvenients, sobretot l'interrogant de quin seria el resultat d'unes eleccions al Parlament de caràcter plebiscitari, en què el que estigués en joc fos precisament si es tira pel dret, pel dret a decidir la independència sense tenir en compte el que decideixi Espanya, o si per contra es frena el procés.

Esperar Espanya o tirar pel dret?
I entre esperar Espanya i tirar pel dret hi ha el govern de la Generalitat i Artur Mas, que reforçat com ha sortit del 9N, més que cap altre líder, molt més que Oriol Junqueras, no vol fer cap pas en fals! Sap ell com ningú més el que va passar a les darreres eleccions al Parlament!

És Artur Mas dels que diuen haver perdut ara la por a Espanya, però això de tirar pel dret no ho farà, si ho fa, de qualsevol manera, sense xarxa; la condició és el que ell anomena una "llista de país", llista poc probable, a dia d'avui...

I potser sí que Artur Mas ja no vol esperar Espanya, però tampoc té tanta pressa... És president i segueix tenint com a objectiu esgotar al màxim aquesta legislatura, i sobretot ara, impulsat pel 9N. El president Mas potser no voldrà esperar Espanya, però sí voldrà esperar...

Esperar Espanya o tirar pel dret? Tal vegada la resposta del president Mas no sigui ni una ni l'altra, sinó una reformulació d'ambdues: esperar Catalunya per tirar pel dret! La variable, la discussió, aquí serà la velocitat! I ja se sap que la pressa és mala consellera!

Temps al temps!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada