dimarts, 11 de novembre del 2014

7 maneres de digerir el 9N

Escena de l'adaptació catalana del Sopar dels Idiotes. Flickr.com

Com els de diumenge a casa la mare, o a ca l'àvia, el 9N ha estat un àpat copiós, d'aquells que afarten fins al punt que per sopar l'estomac tan sols té esma per pair un iogurt o una peça de fruita.

I tot i que no tothom va seure a taula, el 9N és un àpat que tots els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya han de pair, cada un a la seva manera...

1.- CiU
Convergència i Unió, però sobretot la branca convergent, ha fet d'amfitrió i, contràriament al que sol passar, no té cap pressa perquè ni ell ni ningú s'alci de taula. Vol CiU allargar al màxim la sobretaula i si cal prolongar-la fins a l'hora de sopar, en què, perquè no, bé es pot picar quelcom del què ha sobrat!
CiU, que s'ha passat els darrers mesos i especialment les darreres setmanes cuinant, vol assaborir el moment, el dolç moment, i allargar-lo tan com pugui. Pressa? La digestió, diu CiU, i sobretot d'un àpat com aquest, no vol presses, i millor començar-la seguint tots junts i units fent el cafè, copa i puro! Eleccions anticipades amb caràcter plebiscitari? El 9N li ha donat força per seguir proposant ser ell qui encapçali una impossible llista unitària...

2.- ERC
ERC, que al principi es mirava aquest menú reescalfat del 9N amb acritud, ha xalat com el que més amb la teca, però s'ha afanyat a demanar el cafè juntament amb les postres per fer-ne via, que per ells el 9N no és ni el principi ni la fi de res, sinó un pas més i per fer el següent no cal perdre temps...
ERC és dels que quan s'acaba un dinar ja pensa en el següent, el pensa i el planifica de seguida i aprofita que tothom és a taula per posar data; i el proper àpat després del 9N són la DUI o unes eleccions anticipades, no plebiscitàries, sinó constituents... Vol ERC pair ràpid aquest 9N i anar per feina, millor amb la panxa lleugera i el cap clar, res de cafè, copa i puro!

3.- ICV - EUiA
ICV - EUiA, que per moments quasi s'esborra del dinar, tenen una digestió fàcil, doncs han picat només allò que semblava natural i no processat. Han anat al dinar com el cosí jove que és el darrer en arribar i el primer en marxar, que fa un petó a l'avi però que si pogués, allà mateix, li cantaria les quaranta per carca i conservador, però manté les formes perquè en aquests dinars es tracta d'això.
ICV - EUiA, però, el que vol és canviar de menú, fer-lo més variat, ecològic i sostenible, res d'àpats opulents, sinó menús populars a l'abast de tothom i, sobretot, vol fer-lo en una altra casa, que aquesta pretesa i pretèrita gran del catalanisme no fa per ells.

4.- CUP
La CUP, que ara ja menja a la taula dels grans, s'ha guanyat cinc duros pujant a la cadira i, com la mainada que recita el vers de Nadal, fent que amb les seves paraules i gestos tota la resta aplaudeixin a l'uníson. En aquest 9N, com la mainada a les famílies, uneix més que separa!
Però la CUP d'infantil no en té res i s'ha fet gran de cop (a nivell parlamentari), o tal vegada mai ha deixat de ser-ho. Ha menjat fins i tot el que no tocava, però té un estomac de ferro capaç de digerir el que faci falta si la causa s'ho val, i com la causa és seva ja procurarà al proper dinar fer d'amfitrió (i donar seient cap a Ítaca) o, com a mínim, triar el menú! La CUP té pressa i encara que ara s'ha mostrat formal, si pot fer drecera la farà, desobeint si cal, doncs no hi ha camins ni lleis, ni molt menys els i les del Senyor, que siguin per ells inescrutables!

5.- PSC
El PSC, que ha vist l'àpat des de la finestra, espera pacient a veure què tal digereixen els que s'han sadollat amb el 9N, per veure si amb tanta copa, cafè i puro enganxen a l'amfitrió amb hores baixes i suor freda per aprovar els pressupostos, ara per ara el veritable os dur de rosegar.
Però sobretot el PSC ara presenta, finalment, el seu menú, que no és una proposta de consulta legal i pactada, sinó un menú federalista amb cafè per a tothom després de les postres...

6.- PP
El Partit Popular encara té basques, les ha tingut, les té i les tindrà només de pensar en aquest 9N; de fet se li regira tot i més i ho regira tot i més per emmetzinar el 9N. S'ha mirat la bacanal separatista esperant que l'amfitrió s'ennuegués i s'ofegués en el seu propi vòmit...
Curiosament, però, el PP està tant interessat en allargar la sobretaula del 9N com el propi amfitrió, CiU, sobretot per seguir-lo tenint en el punt de mira, allunyant així els focus de les pròpies misèries, que no són poques i se li acumulen.

7.- Ciudadanos 
Ciudadanos s'ha mirat el 9N esperant trobar-hi sobres on alimentar-se. Llest com una guilla Ciudadanos, a diferència del PP, sembla fins i tot passar-s'ho bé veient com uns s'atipen pel 9N, mentre ells saben que d'aquest tiberi ben segur n'arreplegaran quelcom!
Carronyaires en el sentit més literal, biològic i animal del terme, Ciudadanos observa el 9N i el post 9N sabent que fins i tot als qui hi estan en contra, com el PP, podran fer queixalada!


Com un menú degustació amb 7 plats lleugers confio que aquest article hagi estat de bon pair; tal vegada un "rotet" hi ajudi...

Pel que fa al 9N, ara toca gestionar el post 9N, un moment en què s'obren molts interrogants...Tan de bo sapiguem fer-nos les preguntes correctes, doncs les respostes ja ens les tenim: com abans del 9N, cadascú té la seva!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada