dijous, 20 de novembre del 2014

Els 10 reptes que devem als infants!

Il·lustració: Frato

Els donem vida i aquest fet, en la majoria dels casos, omple de vida la nostra! Però és aleshores, tot just aleshores, sobretot aleshores, quan la responsabilitat comença! La nostra responsabilitat vers els seus drets!

I la responsabilitat no és només nostra, dels pares i mares, sinó de la societat en general, cadascú amb el seu grau i nivell de responsabilitat! Ja sabem que per educar un infant es necessita tota una tribu!

Però quelcom no acaba de funcionar a la nostra tribu: si l'atenció vers els infants ens serveix de termòmetre, de prova del 9, de la salut de la nostra tribu, és evident que la nostra tribu no educa del tot bé als infants.

Aquests darrers anys, marcats per moltes crisis, hem anat veient com són els infants els qui en reben, tard o d'hora, els impactes: pobresa, exclusió, maltractaments...

El Síndic de Greuges de Catalunya ha presentat aquesta setmana el seu informe sobre els drets dels infants, tenint present que no només que avui és el Dia Universal de la Infància, sinó que enguany es celebren els 25 els anys de la Convenció dels drets de l'infant, aprovada per les Nacions Unides el el 20 de novembre de 1989.

El Síndic desplega el seu informe a partir d'alguns dels drets dels infants: dret a ser escoltat, a la protecció davant tota forma de maltractament, a la igualtat d'oportunitats, etc; l'informe, més enllà d'aportar dades i informació, fa també repàs i seguiment de les recomanacions fetes en informes anteriors, i és realment trist veure com en moltes recomanacions el grau de compliment és parcial, quan no directament pendent!

Tal vegada perquè són tantes les recomanacions pendents el Síndic ha concentrat en 10 els principals reptes pendents per la infància, que són aquests:
  1. Mancances en l'escolta efectiva dels infants
  2. Inadequació dels recursos del sistema de protecció a les necessitats dels infants
  3. La invisibilitat del maltractament
  4. Dèficits en la inclusió dels infants amb discapacitat
  5. Mancances en la garantia del dret a la salut mental
  6. La pobresa infantil i la necessitat d'una renda garantida per combatre-la
  7. Mancances en les polítiques d'acompanyament familiar
  8. Manca d'equitat del sistema educatiu
  9. Escolarització desequilibrada de l'alumnat
  10. Desigualtats en l'accés al lleure educatiu
Estem amb deute amb els infants, amb la infància i els seus drets; de res servirà lamentar-nos, després, anys a venir, quan els adults de demà, infants avui, es cobrin el deute amb la nostra vellesa!

Els donem vida, però això no és suficient: els hi hem de donar una vida, una vida digne, digne de viure! Tan digne, com a mínim, com volem que sigui la nostra!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada