dimarts, 11 de juny del 2024

S'ha acabat, la festa?


La ressaca de les (aparentment insulses) eleccions europees durarà dies, setmanes, fins i tot mesos, especialment a França amb l'avançament electoral, però també a altres països i regions.

Perquè el picant (que no la gràcia) d'aquestes eleccions l'ha posat l'extrema dreta, que a banda de ser cada vegada més extrema, també és més diversa, amb la sorprenent irrupció d'un personatge com Alvise Pérez, influenciador i promotor de l'agrupació d'electors "Se Acabó la Fiesta", i potser també més fraccionada.

I el que segur que és, l'extrema dreta, és cada vegada més desacomplexada, amb el seu discurs populista cala a ciutadania i guanya adeptes, suma electors. No sé si per analitzar aquest fenomen en fem prou amb politòlegssociòlegs, potser també ens caldrien historiadors, per veure com ara fa, precisament, un segle el feixisme es va anar covant a Europa i, a poc a poc, va anar guanyant poder polític.

El fenomen no és només europeu, sinó mundial, i sembla no tenir aturador, per la qual cosa no, no s'ha acabat la festa, ara simplement la voldran seguir celebrant als parlaments, al Parlament Europeu i a tots els que van conquerint, i per poc que puguin, com hem vist amb algunes comunitats espanyoles, també voldran seguir amb la seva festa des dels governs, desballestant la democràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada