Acabats els vuit episodis de la sèrie Tor, de Carles Porta, la pregunta segueix sense una resposta clara o, tal com indueix a pensar el mateix periodista, amb més d'una resposta possible, perquè és evident que algú va matar Sansa.
La sèrie, doncs, no és conclusiva i la imatge final de la trucada fictícia d'un desconegut podria interpretar-se com un "continuarà...", però em sembla que, en cas de respondre la trucada, Carles Porta novament ens farà esperar més del que voldríem per posar llum, la llum definitiva (qui va matar Sansa?), a la foscor de Tor.
Amb la sèrie Tor ens ha explicat un conte a la vora del foc i el cert és que, tot i deixar la pregunta sense resposta, la sèrie ha permès posar llum, molta llum, a la foscor d'un conflicte veïnal i territorial enverinat durant dècades.
El retrat d'un temps d'aquest trosset de país, amb la seva gent i les seves circumstàncies, és una contribució prou valuosa que compensa, en el meu cas amb escreix, que la pregunta (qui va matar Sansa?) segueixi mantenint l'interrogant.
A més a Tor, en aquesta crònica negra (tant negra com el sutge de les llars de foc) de Tor, Carles Porta ha acabat esdevenint un personatge més que, inevitablement, també forma part de la trama, i a la sèrie m'ha fet pensar en el personatge de Jessica Fletcher de la mítica sèrie televisiva "S'ha escrit un crim", que es movia sempre amb prou naturalitat i familiaritat entre els implicats del crim de torn.
No sé si mai sabrem qui va matar Sansa; a més d'un personatge de motius no li'n mancaven... Potser, d'una manera o l'altra, el van matar tots o, com va dir un seu parent, ell mateix es va posar en el punt de mira. I és que la sèrie, parlant de Sansa i de Palanca, també parla de nosaltres, i això és el que la fa universal.
Al capdavall, qui de nosaltres, en algun moment, en alguna situació, per algunes circumstàncies, no ha estat Sansa, no ha estat Palanca?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada