divendres, 25 de març del 2022

"El profeta"... L'aforisme de la setmana. Any Joan Fuster


Diu el diccionari que un profeta és una "persona que, inspirada per un déu, prediu el futur o revela coses ignotes a la ment." De seguida poden venir-nos noms al cap, com Jesucrist o Mahoma, Isaïes, Joan Baptista o Ismael.

A mi, però, quan se'm presenta al davant la paraula "profeta", em ve al cap el llibre, "El Profeta", que va escriure fa quasi cent anys el poeta libanès Gibran Khalil Gibran.

El llibre relata com, en la seva marxa cap a la terra natal (confirma aquest fet que ningú és profeta en la seva terra?) ,el profeta Al-Mustafà és interpel·lat per les persones amb qui ha conviscut els darrers dotze anys, que li pregunten sobre infinitat de qüestions, sobre els temes cabdals (i eterns i recurrents) de la vida:  l'amor, el matrimoni, els fills, el donar, el menjar i el beure, la feina, l'alegria i el dolor, les cases, la roba, el comprar i el vendre, el crim i el càstig, les lleis, la llibertat, la raó i la passió, el dolor, el coneixement, l'ensenyança, l'amistat, la parla, el temps, el bé i el mal, la pregària, el plaer, la bellesa, la religió i la mort.

Aforismes i paràboles nodreixen la prosa, que esdevé poètica, no sé si profètica... I sobre els profetes qui també té un aforisme és Joan Fuster:
"El profeta, més que endevinar, provoca."
Tot i que en tota profecia hi ha un cert grau de moralitat, les que ens agraden són les que, com diu Fuster, més que endevinar ens provoquen, ens fan pensar, com fa a la seva manera, i amb el seu estil, Gibran Khalil Gibran a "El Profeta".

Cap al final del llibre, i després d'haver respost a quasi totes les preguntes, posa en boca del profeta Al-Mustafà aquestes paraules quan un vell sacerdot li demana que els parli de la religió:

"És que he parlat d'alguna altra cosa avui?
No és la religió tots els nostres actes i reflexions?
(...)
Qui pot separar la seva fe dels seus actes, o la seva creença dels seus afanys?
(...)
Aquell que vesteix la seva moralitat com vesteix la seva millor roba, seria millor que caminés nuu."

Possiblement el bon profeta és el que, provocant, fa que les coses vagin cap on ell les ha endevinat...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada