dimarts, 19 d’octubre del 2021

Pàtria? Jo ja tinc les meves...


Pedro Sánchez finalment ha cohesionat un PSOE del que ell en va ser díscol i defenestrat. La seva determinació, entre d'altres coses, el va dur a dominar un partit dividit, primer, i a assaltar el govern d'Espanya quasi de forma inesperada, i per carambola.

Fent-se fort al govern, ara governa el partit i en aquest 40è Congrés Federal ha tornat a alinear els barons i, especialment, el Sant Cristo Gros, Felipe González. Li ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí, i ara, ni que sigui per un instant, gaudeix del moment.

Determinat a afrontar, a la seva manera, el repte de resoldre la complicada equació de Catalunya, Pedro Sánchez ha tirat de pàtria, concepte sempre controvertit, fent una afirmació agosarada, també provocadora:

"... seguirem treballant per la convivència entre catalans i entre Catalunya i el conjunt de la seva pàtria, que és Espanya..."

No tinc massa clar que el conjunt de la pàtria dels catalans i de Catalunya sigui Espanya, per saber-ho caldria que tots i cadascun de nosaltres ens pronunciéssim. Tampoc tinc clar que, en cas de pronunciar-nos, arribéssim a un acord sobre el concepte de pàtria.

Diu el diccionari, en una de les seves accepcions, que és "la terra on hom ha nascut, la terra dels pares", i aquí ja tindríem un primer problema.

Aprofundint en la definició, el diccionari afegeix que també és el "concepte de nació o unitat espiritual amb la qual se senten identificats els qui han nascut en una col·lectivitat determinada o en formen part."

La pertinença o no a una pàtria, doncs, emana del sentiment, pel que no és un fet jurídic inqüestionable (què hi diu al teu DNI?), i a més la pàtria, a banda d'una nació (que no Estat), també pot ser una unitat espiritual...

Aquesta reducció de la pàtria de Pedro Sánchez, sens dubte intencionada i interessada, en redueix la grandesa, ja que la pàtria és personal i intransferible, per això hi qui ho donaria tot per ella, i hi ha qui l'enyora quan s'hi allunya...

Jo, de pàtria, tinc les meves i ho dic així, en plural, perquè en tinc més d'una, i em sembla que Pedro Sánchez també en té més d'una. A la precampanya de les eleccions generals de 2015 va dir que “la patria de los socialistas es la igualdad", i veus, en aquesta pàtria, no en d'altres, ben bé podríem coincidir...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada