dimecres, 27 de novembre del 2019

Emocions en l'acolliment familiar


(Aproximació de la meva intervenció presentant el llibre " "Emocions i sentiments en l'acolliment familiar" en l'acte de commemoració dels Drets dels Infants que es va fer aquest dissabte 23 de novembre a Girona.

Sense els Drets dels Infants hi hauria acolliments familiars?

L'article 16 de la diu que l'infant té dret a la família; l'article 9 diu que "l'Estat té l'obligació de vetllar perquè l'infant no sigui separat dels seus pares contra la voluntat d'aquests, excepte si es tracta d'una mesura de l'autoritat competent que, tenint en compte l'interès superior de l'infant, determini el contrari. L'infant té dret a mantenir el contacte amb el pare o la mare quan estigui separat de l'un, de l'altre o de tots dos".

D'altra banda l'article 19 diu que "l'Estat té l'obligació de protegir l'infant contra tota mena de maltractaments, abusos i explotacions; de tipus físic, mental o sexual" i l'article 20
que "l'infant privat temporalment o permanentment del seu entorn familiar, així com aquell que se l'ha de separar en funció del seu interès primordial, té dret a la protecció i a l'ajuda especials de l'Estat".

Aquí és on entra l'acolliment familiar!

I en el món animal, existeix l'acolliment familiar? 

Permeteu-me que us expliqui dues històries de pingüins; bé, en realitat són dues històries de dues parelles de pingüins homosexuals, gais! Sí, resulta que la l'homosexualitat entre pingüins és habitual!

La primera, a la primavera de 2009, és la història d'una parella de pingüins gais del Zoo de Bremerhaven (Alemanys) que van adoptar un pollet quan encara estava dins l'ou, després de ser abandonat pels seus pares biològics, el van covar i criar. En aquest cas la història és més aviat la d'una adopció...

La segona, de fa poc més d'un any, és la història d'una cria del Zoo de Odense (Dinamarca) "abandonada" pels seus pares; sembla que quan la mare va anar a banyar-se el pare, se'n va desentendre (deuria ser al bar, o mirant futbol, o al bar mirant futbol!); davant aquell inesperat abandonament de les responsabilitats de criança, una parella de pingüins gais van optar per tenir cura del pollet abandonat, fins que la mare, quan va tornar del bany i després d'uns moments dubitatius, el va reclamar! La cuidadora del zoo va haver d'intervenir! Aquí sí, sembla, ni que fos per unes hores es va produir un acolliment!

Al final els pares biològics van recuperar el seu pollet, i la parella acollidora de pingüins va esdevenir, per obra i gràcia de la cuidadora, veient les seves dots de criança, família adoptiva d'un ou que una mare no incubava!

Ja veiem que l'acolliment familiar, a diferència de l'adopció, tant en persones com en pingüins, és molt més polièdric i complex.

De fet és un triangle relacional (infant - família biològica - família d'acollida), i en general les relacions triangulars generen més possibilitats de tensions; les escriptores i escriptors que avui ens acompanyen i que han col·laborat en la lectura dels Drets dels Infants ho saben prou bé!

Una de les virtuts que té el llibre "Emocions i sentiments en l'acolliment familiar" és que afronta l'acolliment familiar des de la vessant més animal possible, les emocions!

Aquest llibre no és una guia didàctica, tampoc una guia tècnica sobre l'acolliment familiar, és una guia emocional!

Aquesta mirada emocional és un enfocament totalment necessari, i que no sempre es té prou en compte; i no només les emocions dels infants, també les que senten o poden sentir les seves famílies, biològiques i acollidores en tot procés d'acolliment familiar, i sense oblidar les emocions dels i les professionals, que inevitablement també entren en joc!

La il·lusió, la motivació, la por, l'estima, la vergonya, la seguretat, la frustració, l'eufòria, la culpa i la felicitat es desgranen en aquest llibre al voltant de tot el que representa l'acolliment familiar, un fet administratiu farcit d'informes, entrevistes, avaluacions, diagnòstics, resolucions, etc, un fet administratiu altament emocional!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada