divendres, 31 d’agost del 2018

Paraula de Fabra: pregó

Part del Consell de redacció, en ple pregó! Foto: Ràdio Sarrià

"¿Mamaaaá porqué papaaaá matooooó al pregoneeeroooo?"

L'acudit, vell i suat si voleu, reconec que encara fa riure si, com la majoria d'acudits, està ben explicat.

Avui no es tracta, espero, de matar el pregoner o, en aquest cas, els pregoners: el consell de redacció de la revista Parlem de Sarrià, que amb el seu pregó ahir al vespre van donar oficialment el tret de sortida a la Festa Major de Sarrià de Ter!

Un pregó, també el d'ahir a Sarrià de Ter, fidel a la seva definició:

[1591; del cast. pregón, i aquest, del ll. praeco, -ōnis 'nunci, el qui fa una crida']

m 1 Crida.

2 1 Discurs literari que hom pronuncia en públic en ocasió d'una festivitat o celebració.
 
2 pregó pasqual LITÚRG Angèlica.


Va ser un pregó coral, com coral és la pròpia revista, un pregó a quatre veus confeccionat a quatre mans i cosit com un patchwork! Confio que el resultat final estigués a l'alçada de les circumstàncies; de moment encara estem vius!

El pregó de Festa Major sol tenir una mena de guió preestablert quan qui el pronuncia és un personatge, un veí o veïna il·lustre que sobretot evoca records de les festes majors d'antuvi, amanits amb vivències personals i, en la majoria dels casos, transferibles.

Però quan el pregoner és una entitat, en aquest cas el Grup Editor de la Revista de Sarrià de Ter (GERDS de Ter) el guió del pregó sol prendre altres camins... així va ser també ahir en el cas del pregó d'ahir.

El que sí tenen tots els pregons és que són el pas previ i necessari perquè la festa, en aquest cas la de Sarrià de Ter, s'escampi pels carrers i barris amb un munt d'activitats per a tots els gustos i totes les edats!

Bona Festa Major!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada