dimarts, 19 de desembre del 2017

Abelles i borinots


Al llarg d'aquests anys l'independentisme no només ha guanyat molts adeptes, a voltes més gràcies a les actituds del govern i alguns partits espanyols que al propi moviment, sobretot ha aconseguit que els independentistes, sinó tots una gran majoria, actuessin quasi a l'uníson, com un rusc d'abelles.

Una de les grans virtuts de les manifestacions de l'11 de setembre no era tant que fossin massives (que també) sinó que els participants actuessin d'una determinada manera, seguessin unes quantes instruccions simples i senzilles. Aquest creixent comportament gregari sempre m'ha inquietat i reconec que també m'ha fet més aviat mandra seguir fil per randa les seves instruccions a les darreres diades...

Sigui com sigui el fet és que avui aquest comportament de rusc està plenament consolidat, amb un engranatge que funciona molt bé activat inicialment per l'ANC i Òmnium, darrerament també pels CDR, els Comitès de Defensa del Referèndum primer, i la República després.

La maquinària funciona molt bé i sobretot es manté molt activa, amb una alta capacitat d'influència, amb un fort sentiment d'adhesió, de compromís i de pertinença. I naturalment ara ja no es tracta només de decidir si farem una via, una ve baixa, el signe de la suma o una metamorfosi cromàtica, ara també (de fet des del principi, però ara es fa més evident) s'aprofita el rusc per influir en el vot, en el que piulem o repiulem a Twitter o què fer amb la propaganda electoral dels partits no independentistes. Algunes consignes, per absurdes que siguin o semblin, esdevenen quasi axiomes, d'altres veritables cants de sirena...

Ha tardat el constitucionalisme a organitzar-se mínimament en rusc, suposo que cansats de veure amb recança un any sí un altre també la capacitat de mobilització de l'independentisme. Cansats de criticar-ho ho han acabat emulant, però en aquest cas el rusc no és d'abelles sinó de borinots!

No, no em mal interpreteu, no sigueu mal pensats ni me'n feu a mi, que els dels borinots (abellots) són ruscs més petits, amb menys individus, diuen els experts i la Viquipèdia, que els de les abelles!

Abelles i borinots s'esforcen aquests dies per recol·lectar tot el nèctar possible amb l'objectiu que la mel, la mel del 21D, sigui sobretot dolça i abundant. Tindran nova reina les abelles i els borinots?  No sentiu aquests dies més intensament el brunzit de les seves ales?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada