dimecres, 6 de desembre del 2017

Una retirada a temps és una victòria?


Una retirada a temps és una victòria, va sentenciar Napoleó, fent-se així cèlebre una altra de les seves frases.

Lamentablement el governador militar de Girona durant la Guerra del Francès Álvarez de Castro no se la va aplicar, ni a ell ni als soferts gironins que a banda del setge francès, napoleònic per a ser més precisos, també (sobretot) van patir la seva obstinada resistència. Álvarez de Castro fins i tot va emetre un breu i terrorífic ban com a governador militar: "Será pasado por las armas el que profiera la voz de capitular o de rendirse".

Potser Girona va ser (novament) immortal per honor i glòria del foll militar, no varen ser immortals els vora deu mil soldats i gironins i gironines que van deixar-hi, més que la pell, la vida!

El president Carles Puigdemont va estar a punt de retirar-se a temps el dijous 26 d'octubre quan quasi es presenta davant els mitjans de comunicació, i la població en general, per convocar eleccions anticipades, però ja sabem que finalment es va fer enrere i alhora es va fer fort en la seva determinació de seguir endavant amb la no aprovada però suspesa república, donant la veu al Parlament de Catalunya.

Hagués estat una victòria aquella retirada? O una rendició en tota regla? S'ho pregunta avui el president Puigdemont, encara?

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha retirat (a temps) l'ordre europea i intencional de detenció del president Puigdemont i dels consellers cessats que l'acompanyen en el seu exili a Brussel·les; l'ha retirat a temps que la justícia belga no aigualeixi les acusacions que en poguessin motivar l'extradició, a temps per evitar que aquí no se'l pugui jutjar per les mateixes causes que a la resta d'imputats, els que són a la presó i els que ja n'han sortit, a temps per evitar que la justícia espanyola quedi en un visible (i vergonyant) fora de joc.

En la justícia, com en la política, en la guerra, en l'amor i en l'esport, la tàctica també és un element clau i la retirada a temps una decisió que no sempre és fàcil ni senzilla. Una retirada a temps és una victòria? En el cas del jutge Llarena amb la retirada de moment hi guanya molt més del que, de no retirar-la, podria perdre...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada