dimarts, 26 de desembre del 2017

iPhone, 10 anys!


Retrocedim deu anys enrere, situem-nos a l'any 2007: la immensa majoria de nosaltres no tenim Facebook ni Twitter, tot i que ja fa més d'un any que funcionen; de fet la majoria de nosaltres ni tan sols coneixem Facebook i Twitter i són pocs els que n'han sentit a parlar. Sí, fa 10 anys la immensa majoria de nosaltres vivíem sense Facebook ni Twitter! A l'any 2007 YouTube té encara no dos anys de vida i els més tecnològics parlen de Second Life i My Space, avui en dia pura arqueologia tecnològica!

Seguim al 2007: internet ja fa temps que forma part de la nostra vida, també els telèfons mòbils que estan en plena expansió; en el top dels telèfons mòbils hi trobem els dispositius BlackBerry, amb la connectivitat del correu electrònic com a avantatge competitiu, i els Nokia, que ja comencen a incorporar GPS i càmera de fotos! Els telèfons serveixen bàsicament per trucar i enviar missatges i, pels executius amb BlackBerry, per rebre i enviar correus, però poc per a navegar per internet. Pel que fa a les aplicacions, fins al moment ni rastre...

Paral·lelament als telèfons mòbils creix, dins un segment més restringit i menys popular, les anomenades PDA, assistents personals digitals, bàsicament agendes electròniques entre les que destaquen les de la marca Palm; són dispositius mòbils amb una pantalla tàctil més gran que els telèfons mòbils coetanis i que a banda de l'agenda també permeten registrar contactes, fer notes i fins i tot dibuixar amb el llapis que l'acompanya. S'hi poden fer moltes coses, fins i tot jugar al solitari, però no trucar.

A principis del segle XXI recordo anar amb els dos dispositius a la butxaca, el telèfon mòbil per un costat i l'agenda electrònica per l'altre, doncs el que podia fer amb un aparell no ho podia fer amb l'altre i viceversa. Més d'una vegada havia pensat que tan de bo els dos dispositius es poguessin fusionar en un de sol, que es pogués trucar des de l'agenda electrònica o bé que pogués tenir l'agenda electrònica al telèfon. N'hi ha que no només ho pensen, n'hi ha que sobretot ho fan. I qui va fer-ho? Sí, l'Apple de Steve Jobs!

Fa 10 anys, a finals de juny de 2007, el món veia néixer el primer iPhone i, tot i que aleshores la majoria de nosaltres possiblement no em vam ser massa conscients, aquest naixement va canviar, tard o d'hora, les nostres vides: podríeu sortir de casa avui sense el vostre telèfon mòbil intel·ligent?

El primer iPhone tenia pantalla tàctil de 3,5 polsades, entrada per auriculars, connectivitat via dades (EGDE) i Wifi i càmera de fotos de 3,5 megapíxels. Al contrari que les BlackBerry aquest dispositiu no tenia un teclat físic, com tenien també algunes PDA, un element que aleshores molts van veure com un desavantatge competitiu vers les BlackBerry, però que com hem vist al llarg d'aquests anys s'ha acabat imposant.

L'any 2009 la revista Time va declarar l'iPhone l'invent de l'any, senyal inequívoc que des del seu naixement aquest dispositiu no només va tenir un gran impacte, també va marcar tendència. L'iPhone no només va canviar la fisonomia dels telèfons mòbils, també les seves potencialitats d'ús amb el desenvolupament del seu propi sistema operatiu (iOS) i el desenvolupament de les aplicacions mòbils.

El vostre telèfon mòbil intel·ligent, independentment del model i la marca, el que possiblement ara teniu a les mans, és una evolució d'aquell primer iPhone, com nosaltres ho som de la Lucy, el primer homínid que va caminar dret...

L'iPhone, però, segueix fent camí i ja s'albira el de la dotzena generació, l'iPhone X (deu), amb un disseny completament diferent i una pantalla de 5,8 polsades que ocuparà quasi tota la superfície frontal del dispositiu, amb una càmera dual composada per un teleobjectiu i un gran angular, ambdós de 12 megapíxels i dotat amb tecnologia de reconeixement facial. Per cert, el primer iPhone es va llançar amb un preu a partir de 499 dòlars, l'iPhone X surt a partir de 999 dòlars! Des del seu naixement l'iPhone no ha estat un dispositiu per a totes les butxaques, com de fet tots els de la família Apple.

La tecnologia mòbil ha evolucionat molt des d'aquell primer iPhone, també els telèfons mòbils intel·ligents; cada vegada els fem servir més i hi tenim més vida; paradoxalment, però, també creix el mercat dels telèfons mòbils "d'abans", els que essencialment només servien per trucar i com a molt enviar missatges. Tot torna, ni que sigui com a moda fugissera, però de moment és evident que l'iPhone va arribar per quedar-se: de moment ja són 10 anys!

Article publicat al número 98 de la revista Parlem de Sarrià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada