dimarts, 5 d’abril del 2016

Els papers de Panamà


No ha estat el sastre el que ha cantat sinó els papers de Panamà, un vessament, més que una filtració, d'abast mundial que m'ha obligat a interessar-me pel terme "offshore"; abans de conèixer-lo, us asseguro, era més feliç! És com la trampa que es fa després de fer la llei!, és una rebolcada amb l'evasió d'impostos, una mena de flirteig amb la presumpta corrupció, sinó corrupció directament!

Aquesta descomunal filtració de documents compromesos cauen com una llosa sobre els qui hi apareixen, que bé sabran defensar-se i alguns ho han començat a fer, i també cauen com una llosa sobre la resta de mortals, sobre nosaltres, una pesada llosa d'indignació doncs evidencien una trista i cruel realitat: mentre els rics i poderosos mantenen els paradisos fiscals la classe mitjana treballadora, anhel de tot país, mantenim amb penes i treballs els països terrenals.

Ens va costar anys entendre que els problemes mediambientals del planeta es produïen, i produeixen, a escala local però tenien, i tenen, devastadors efectes globals, i vam haver d'encunyar el terme "glocalització" per entendre que les solucions havien de ser també locals per generar efectes globals; doncs el mateix passa amb la corrupció, amb el seu problema i amb la seva solució. La corrupció també és "glocal"!

Els papers de Panamà ens permeten calibrar la seva basta dimensió planetària, veure com el que predomina, més que la geografia, és l'estreta relació entre riquesa, poder polític i poder econòmic. Trist comprovar com de corcat i contaminat, podrit, està el sistema!

Una vegada més el periodisme fa el paper que li toca, el que esperem que faci, d'ull crític sense tenir el cul llogat, i colga la xarxa de papers, documents i arxius que pensen molt més que 2.600 Gb.

Ja voldrien els qui han sortit retratats que qui hagués cantat hagués estat el sastre de Panamà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada