dilluns, 4 d’abril del 2016

Les 4 virtuts de la derrota del Barça contra el Real Madrid


El Barça no va poder tancar l'emotiu homenatge a Johan Cruyff al Camp Nou amb una victòria contra el Real Madrid, ni tan sols va saber esgarrapar un empat. La derrota, per a més inri, trenca la ratxa de partits sense perdre del Barça, deixant-la en 39 partits consecutius sense conèixer la derrota, amb 32 victòries i 7 empats.

El Barça va perdre el partit bàsicament per tres factors, un per línia:  
  1. errors defensius, en especial dels dos laterals, Abla i Alves,  
  2. descontrol al mig del camp, en especial a partir del gol del Barça, 
  3. i desencert del trident., que van tornar de les respectives seleccions amb el punt de mira alterat i/o la pólvora mullada!
Al final el Real Madrid no va necessitar fer un gran partit per derrotar el Barça, en va fer prou amb el fluix partit del Barça, en especial a la segona part.

Fins aquí, però, les males notícies!
La derrota del Barça contra el Real Madrid també té, més enllà del disgust que produeix tota derrota, les seves virtuts; jo hi veig aquestes quatre:
 
1.- Toc d'atenció

Les victòries, i la ratxa del Barça n'és un gran exemple, aporten confiança i reforcen positivament el treball fet, però les derrotes també aporten aprenentatges, allò d'aprendre dels errors.

El futbol també és un joc d'errors i ahir Luis Enrique també s'hi va referir; ara que el Barça afronta el tram clau de la temporada, el que permet assolir o no els objectius, guanyar o perdre títols, aquesta derrota és un toc d'atenció, un avís, una manera de dir: ei, no us encanteu que encara no hem guanyat res aquest any!

La derrota exigeix al Barça tornar a minimitzar els errors, precisament el que va cometre contra en Real Madrid.

2.- Activa el màxim rival
Gareth Bale va publicar una imatge de la celebració de la victòria del seu equip, el Real Madrid, al Camp Nou contra el Barça. De la fotografia en destaca la imatge de Cristiano Ronaldo, tan sobredimensionat en gesticulació com en abdominals, eufòric en calçotets, com la resta de companys, per la victòria i, suposo, pel seu paper determinant (va marcar el gol de la victòria).

Fora de context la imatge podria semblar la de la celebració d'un títol més que la d'un partit, però és evident que pel Real Madrid el guanyat contra el Barça no era, ni és un partit qualsevol. Aquesta victòria els injecta moral per afrontar el tram definitiu de la temporada, en la que sobretot poden lluitar per un dels seus objectius: la onzena Lliga de Campions d'Europa.

El Real Madrid necessitava guanyar un partit contra un equip de primer nivell, de nivell Champions, i aquesta victòria reforça l'entrenador i la plantilla. I què té de positiu això pel Barça? Doncs que reforça el primer punt, en especial si Barça i Real Madrid es troben en el que queda de Lliga de Campions d'Europa, naturalment si el Barça és capaç d'eliminar l'incòmode Atlético de Madrid! Sembla més fàcil, aparentment, que el Real Madrid passi eliminatòria contra el Wolfsburg...
 
3.-
Atlético de Madrid
Dimarts el Barça juga un importantíssim partit de la Lliga de Campions contra l'Atlético de Madrid, partit que dóna poc recorregut informatiu a la derrota contra el Real Madrid.

Lla proximitat d'un partit important obliga al Barça a focalitzar-se més en el proper partit i corregir els errors que a llepar-se les ferides, cas que n'hi hagi, de la derrota contra els blancs.

Naturalment hagués preferit una victòria, fins i tot un empat del Barça contra en Real Madrid, però ara que la derrota ja és un fet assumim-la, digerim-la i seguim focalitzats amb els nostres objectius, que els tenim més vius i més a l'abast que ningú més!

4.- Tot està per fer i tot és possible
Aquesta temporada el Barça ja ha guanyat la Supercopa d'Europa i el Mundial de Clubs i té a l'abast els tres títols importants: Copa del Rei, Lliga de Campions i Lliga espanyola!

Aquesta derrota no posa en risc, avui per avui, cap d'aquests tres títols, tampoc en el cas de la Lliga espanyola malgrat els seus màxims rivals i perseguidors li han retallat tres punts cada un.

El coixí de punts d'avantatge que el Barça tenia, i té encara, li permeten seguir afrontant el torneig de la regularitat amb solvència, sempre que mantingui la seva regularitat.

Qui no firmaria estar a set jornades pel final a 6 punts de l'Atlético i 7 del Real Madrid havent jugat ja amb ells i amb el gol "average" a favor?

És clar que les circumstàncies marquen els estats d'ànim, i ara sembla que el Real Madrid s'enganxa a la lluita pel títol... Imaginem però si les circumstàncies haguessin estat unes altres, per exemple aquestes:

Imaginem que abans del partit el Barça estigués 4 punts per sobre el Real Madrid i que el Barça hagués guanyat i avui estigués a 7 punts de distància a set jornades pel final; els titulars dels diaris dirien, si fa o no fa, lliga sentenciada!

La derrota contra el Real Madrid pot resultar positiva si té l'efecte de toc d'atenció, no evidentment si enfonsa depressivament l'equip; avui la fotografia és la del Real Madrid celebrant la victòria al Camp Nou, però la fotografia històrica de veritat serà la de l'equip que guanyi la Lliga espanyola, i avui per avui és el Barça qui segueix essent el màxim favorit!

Bé que es pot perdre un partit i no obstant guanyar la Lliga, no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada