dilluns, 2 de novembre del 2015

La castanya del Halloween

Invasió Halloween a Sarrià de Ter! Foto: Roger Casero
El Halloween és a la castanyada el que el Pare Noel al Tió de Nadal o, en un altre ordre de coses, el cranc americà i el cargol poma al nostre ecosistema: una espècie invasora!

Sense tant dramatisme podríem parlar d'aiguabarreig de cultures, però el risc és que una cultura, una tradició, n'engoleixi una altra fins a fer-la desaparèixer.

El Halloween ha entrat a casa nostra sobretot a través de la televisió, gran importadora de la cultura occidental, especialment anglosaxona i sobretot nord-americana, com al seu dia van arribar els "burguers", les "sitcom", els centres comercials o, més recentment, el "Black Friday".

D'uns anys ençà el vespre i nit del 31 d'octubre també corren pels carrers del meu poble, Sarrià de Ter, colles d'infants i joves que, degudament disfressats al més pur estil gòtic, truquen a les portes tot exclamant "truc o tracte"! Bruixes, carbasses il·luminades, aranyes i tota una simbologia mortífera s'apodera dels nostres infants amb una alegria que faria esparverar els més ortodoxes defensors de la rectitud i solemnitat que mereix la celebració del dia de Tots Sants.

Aquí, però, el risc no és tant per les creences i tradicions religioses, a la baixa per d'altres (entre ells no descarto que també aquest), sinó per la nostrada tradició de la castanyada, estèticament més austera (disfressa de castanyera) i percebuda com a més carrinclona!

A Sarrià de Ter fa anys que l'Associació de Veïns de Sarrià de Dalt organitza una castanyada popular; la festa, eminentment familiar, s'amenitzava amb animació infantil i es completava amb coques, refrescs i licors per ajudar a fer passar gola avall les castanyes. Enguany, per iniciativa de la pròpia entitat, la castanyada ha estat precedida per una cercavila de Halloween i l'èxit ha estat rotund, amb un notable increment de participació, amb una pila d'infants, també pares i mares, disfressats i amb més coques que mai per a compartir, i naturalment amb una pila de paperines de castanyes!

Comentava amb veïns i veïnes que la clau és sumar, doncs en aquest cas sembla evident que el Halloween ha salvat (o si més no revitalitzat) la castanyada, més que cruspir-se-la!
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada