dimarts, 2 de juny del 2015

L'error de xiular

El Rei Felip VI escoltant l'himne xiulat. Foto: Weloba
Xiular un himne és una manca de respecte, com no escoltar o deixar parlar, però no crec que pugui ser, hagi de ser, motiu de sanció.

La xiulada a l'himne i al monarca espanyols a la final de la Copa del Rei era tan previsible que, ben segur, de no fer-ho hauria estat una gran decepció per a molts, també per a molts dels qui ara malden per la xiulada, que l'esperaven amb tant o més delit que els que la van propinar!

Des que l'Athletic de Bilbao i el Barça es van classificar per a la final de la Copa molts dels qui avui demanen sancions van començar a atiar el foc fent que la xiulada no només es produís, sinó que a més fos, com el primer gol de Messi, antològica!

Xiular és una forma de protesta i sí, els qui ho lamenten també haurien de preguntar-se'n els motius, doncs alguns dels motius (cadascú tindrà els seus, però alguns són obvis: atacs a la llengua i cultura catalanes) són també una manca de respecte que, no sé si sanció, però sí que mereixerien alguna reprovació, com a mínim, com la pròpia xiulada.

És per això que penso que la xiulada va ser un error, va ser caure en la provocació, donar carnassa a la dreta més carrinclona, per moments agonitza a nivell electoral, i li permet agafar oxigen i seguir fent la viu-viu. El (també previsible) comunicat del govern espanyol n'és un bon exemple...

Estem immersos en un any electoral intens, amb unes eleccions municipals que han fet variar la tradicional paleta de colors polítics, enfortint l'esquerra, encara que més fragmentada, però mantenint encara amb potència el pols entre el nacionalisme espanyol i el sobiranisme català... La xiulada no és aliena a aquets context, ans al contrari, n'és un element decoratiu més per ambdues bandes! I és que resten encara dues cites electorals més...

No xiular l'himne, però girar-s'hi d'esquenes (per no dir posar-s'hi de culs!) hagués estat veritablement revolucionari, inesperat, original, intel·ligent... És cert, però, que no sé si tan efectiu i mediàtic!

Qui estigui lliure de pecat que llanci el primer xiulet! 
És evident que tenim, en general, un problema amb els símbols i la manca de respecte: espanyols xiulant la Marsellesa, el "God Save the Queen" o himnes d'altres nacions, bascos i catalans xiulant l'himne espanyol...

Jo no sóc de xiular himnes, ni l'espanyol, ni la Marsellesa ni tan sols el xinès o el nord-americà, però sí de xiular els qui volen sancionar els qui els xiulen: quin disbarat!

Al capdavall en alguns casos el respecte que uns demanen per al seu himne i els seus símbols, per a sí mateixos, és inversament proporcional al respecte que mostren per l'himne i els símbols dels altres, i viceversa. El que no vulguis per tu, no ho vulguis pels altres, o per ningú!

A la guerra de banderes hi sumem ara la dels himnes... Són altres les batalles, però, en les que cal lluitar, són altres les guerres que cal guanyar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada