dimarts, 30 de juny del 2015

Una Espanya diferent?


"Spain is different" va ser l'eslògan amb què l'autàrquic règim dictatorial franquista va voler promocionar-se a Europa com a destinació turística.

"Spain is different" volia trencar amb la imatge que fins aleshores es tenia d'Espanya, que bé es podria condensar amb l'expressió, encara avui utilitzada amb més o menys fortuna i encert,. "Àfrica comença als Pirineus!"

Anys més tard l'expressió prenia un nou significat amb un afegitó: "Spain is different, Catalunya no tant!", referint-se a que Catalunya no és tan diferent d'Europa com ho és (o sembla) Espanya...

Aquests darrers anys Catalunya (si més no una part) ha dit al món que també "is different", que vol decidir el seu futur i dibuixar el seu propi destí i que d'alguna manera "Espanya li és igual!"

Que quelcom ha canviat a Catalunya aquests darrers quatre o cinc anys és tan evident com que quelcom comença a canviar a Espanya des de fa mesos, un canvi polític que s'ha començat a visualitzar amb les darreres eleccions europees i a materialitzar amb les darreres eleccions municipals! La irrupció de Podemos, també la consolidació de Ciudadanos, trenca el bipartidisme i obre l'espectre polític espanyol, també en clau de diversitat nacional.

Després del 27S, sinó simultàniament (ja veurem), i sobretot depenent del resultat de les eleccions catalanes, les eleccions generals espanyoles ens permetran veure si quelcom ha canviat a Espanya vers el reconeixement de la seva diversitat i pluralitat nacional, cultural i lingüística, les eleccions generals ens permetran veure si efectivament "Spain is different" o, en una expressió molt espanyola, "es más de lo mismo!"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada