dimarts, 31 de març del 2015

Brunyols de l'Empordà

Una petita mostra, tan sols, dels brunyols que hem fet aquest any. Foto: Roger Casero

L'Empordà és una potent marca que ven, en forma de denominació d'origen, vi i oli, però també ven molts altres productes i serveis, entre ells els brunyols.

Si aquests dies busqueu receptes de brunyols en trobareu moltes que especifiquen que són de brunyols de l'Empordà; també moltes pastisseries d'arreu els venen així; dies enrere en vaig tastar uns comprats a Barcelona i que de l'Empordà ben segur només en tenien el nom, i tal vegada la recepta, tot i que no hi ha una sola recepta de brunyols de l'Empordà!

Aquells brunyols, tot sigui dit, amb un accentuat gust anisat eren boníssims, fossin de l'Empordà o no!

A casa de sempre hem fet brunyols i els hem fet sempre amb la mateixa recepta i donant-los una forma i textura característica, molt pròpia dels nostres brunyols. Malgrat fa una anys que no els fem a Cantallops, sinó a Girona, els nostres són brunyols de l'Empordà, o potser per a ser més precisos hauria de dir que són uns dels molts brunyols de l'Empordà!

Cada casa és un món i en cada món, i casa, hi ha una recepta i manera diferent de fer brunyols! I per mostra, no un brunyol, sinó un botó:

A Cantallops, bonic i petit poble empordanès, és molta la varietat de formes, gustos i textures que tenen tots i cada un dels brunyols que es fan a cada casa i que compartirem el diumenge de Pasqua a la tradicional brunyolada popular.

Brunyols de l'Empordà, doncs, n'hi ha molts i de diferents gustos, formes i textures, com varietat també en trobem en els vins i olis de l'Empordà.

Tal vegada el que els diferencia de la resta, dels brunyols de quaresma, o brunyols de vent, és que a diferència d'aquests entre els seus ingredients hi ha el llevat de París i que, per tant, part del seu procés inclou el temps per tal que la pasta dels brunyols llevi, amb jaculatòria o sense...

Brunyols de vent, o de tres quarts de dotze, però, també es fan a l'Empordà... I qui garanteix que brunyols denominats de l'Empordà hagin estat fets amb llevat, i no sense? Buf, quin brunyol, quin tot plegat!

Que siguin de l'Empordà, de Quaresma, de vent o de tres quarts de dotze no és, al capdavall, el més important dels brunyols; el millor i més important dels brunyols és trobar l'oportunitat de compartir-los al voltant d'una taula, amb bona companyia i, sobretot, remullats amb un bon moscatell, o encara millor, garnatxa!

Així ho fem a Cantallops, que com bé sabeu, té molt d'Empordà, com els brunyols que hi fem i compartim! Són per mi, aquells, (els) autèntics brunyols de l'Empordà!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada