dimarts, 24 de març del 2015

Massa vells per treballar, massa joves per jubilar-se


L'atur colpeix d'una manera profunda la vida de tota persona que s'hi troba i és preocupant per a tots i cada un dels col·lectius que el pateixen, doncs malauradament pocs se'n salven, si és que se'n salva algun! Però és especialment dur per a les persones majors de 45 anys.

Sí, l'atur juvenil preocupa i molt, i és un dels que, des de les administracions, més esforços es fa per combatre'l, però l'atur de les persones majors de 45 anys presenta uns riscos que van més enllà de les persones aturades, afecten d'una manera directa, i sistèmica, a tot el seu entorn familiar.

Una persona aturada major de 45 anys generalment té moltes càrregues, les familiars (que no sé perquè en diuen càrregues, així en negatiu, més aviat és una responsabilitat), però també financeres, de manera que quan un major de 45 anys es troba desocupat la seva situació personal afecta d'una manera directa a l'economia familiar, a la subsistència de la família; i sí, també a la salut, no només de la persona aturada, també de la parella i, en cas que n'hi hagi, dels fills.

D'altra banda, des d'una perspectiva més personal, els aturats majors de 45 anys es troben que en el període més crític de cotització per la jubilació, el període en el que es calcula la jubilació que els tocarà percebre. L'atur dels majors de 45 anys no només afecta al seu present, també hipoteca el seu futur!

De tot això i molt més vam parlar, aprendre i debatre dies enrere en una jornada sobre l'atur de les persones majors de 45 anys organitzada pel Síndic.

Diuen els experts que res tornarà a ser com abans, i els savis que si sempre fem el mateix, obtindrem els mateixos resultats... Deu ser el moment, doncs, de fer coses diferents, també per combatre l'atur en general i el dels majors de 45 anys en particular.

A les jornades van sorgir algunes propostes, com la possibilitat de combinar un subsidi amb una feina parcial, o que la nostra subsistència no depengui exclusivament del treball remunerat, apareixent amb força la proposta de la renda mínima.

Ambdues propostes, anunciades tan sols aquí, i sobre les que tampoc es va aprofundir a les jornades, ens han de permetre remoure el debat polític, ètic, filosòfic i legislatiu al voltant del món del treball, un debat polièdric i complex, però que requereix de solucions concretes i concises.

Avui per avui el retrat robot de la persona aturada major de 45 anys és un home amb poca formació, de difícil inserció que es veu abocat, massa vegades, a un subsidi precari, tot i que l'alternativa laboral és, en moltes ocasions, una feina amb un salari també precari...

L'any 1976 Jethro Tull va publicar un disc titulat "Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die!", massa vell pel Rock'n'Roll, massa jove per morir... El drama dels aturats majors de 45 anys és que als ulls de molts reclutadors són massa vells per treballar, i als de l'administració massa joves per jubilar-se!

Parafrasejant el final la lletra de la cançó de Jethro Tull que dóna nom al disc, mai s'és massa vell per treballar si s'és massa jove per jubilar-se!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada