dijous, 19 de març del 2015

Lectura esbiaixada


No sé si és un problema de desconeixement, d'ignorància, o simplement d'autoestima... Tal vegada d'ambdues coses alhora!

El problema també deu ser que generalment ens enlluernen més les bones pràctiques que venen de fora que no les pròpies; aquella percepció que a l'altre, o a l'altra, li queda millor la mateixa peça de roba!

Nancie Atwell és, no en dubto, justa mereixedora de la condició de millor mestra del món, tot i que aquesta és una condició certament molt discutible! Sens dubte la seva llarga trajectòria i, sobretot, la seva feina d'estimular la lectura entre els infants, entre els alumnes, bé valen aquest reconeixement!

El problema s'esdevé quan, encegats per aquest premi, i pel titular (la mestra que fa llegir 40 llibres a l'any als seus alumnes!), des d'aquí som incapaços de veure i reconèixer que entre els nostres mestres, els de les nostres escoles, tenim també molts i moltes "Nancie Atwell".

Deixeu-me, tan sols, que us en posi un exemple: conec una mestra de música que, a banda d'afinar l'oïda i la veu del alumnes dela seva escola, una de les perifèriques de la perifèria de Girona, es dedica també a la biblioteca de l'escola. Sí, a les nostres escoles també hi ha biblioteques!

Són molts els alumnes d'aquesta perifèrica escola que cada setmana trien un llibre, lliurement i de manera voluntària, i se'l llegeixen... Aquesta setmana, a més, aquesta mestra ha portat a l'escola un reguitzell de llibres sobre astronomia, doncs l'escola celebra "la setmana de l'astronomia" en motiu de l'eclipsi que es veurà aquest divendres...

M'agrada que Nancie Atwell hagi rebut enguany tal distinció, doncs el seu reconeixement ha de permetre, i permetre'ns, reconèixer que el seu treball també el fan moltes escoles de casa nostra, per no dir totes!

Els problemes amb la lectura apareixen més tard, sí, a vegades amb les lectures obligatòries i massa sovint amb lectures equivocades, obligatòries o no...

Però no ens enganyem, llegir, com fer esport, és sobretot una qüestió d'hàbit, d'un hàbit que per molts es perd i després es recupera, i que per d'altres simplement es perd... amb Nancie Atwell o sense...

Tant si el problema és de desconeixement, d'autoestima o és per ambdues coses, tenim un problema de lectura, de lectura esbiaixada, més enllà del problema de la lectura!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada