dilluns, 9 de març del 2015

La fotografia (també) és femenina

Dues alumnes en una de les presentacions de l'exposició "Dona i Llum". Foto: Roger Casero

Reconec que se'm faria difícil, molt difícil, enumerar el nom de 20 fotògrafs... més difícil em resultaria encara enumerar el de 20 fotògrafes! Sí, la fotografia també és femenina des de l'altre costat del visor!

L'exposició que actualment es pot veure al Centre Cívic "la Cooperativa" ens presenta la vida i obra de dones fotògrafes des de la mirada dels i les alumnes de l'Escola Montserrat de Sarrià de Ter en una sèrie de murals que han fet, un any més, en motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones i que es va presentar dies enrere.

Des de P3 fins a de primària podem anar repassant les vides d'Anne Geddes, Cindy Sherman, Montserrat Barraquer, Maria Sarradell, Madronita Andreu, Roser Oromí, Carme García de Ferrando, Roser Martínez, Isabel Steva Hernández, Colita, Ouka Leele, Louise Dalh-Wolfe, Carme Gotarde, Linda McCartney, Lola Alvarez, Montserrat Sagarra, Helen Levitt, Joana Biarnés, Annie Leibovitz i Magararet Bourke-White.

Aquesta exposició no només permet als alumnes descobrir dones extraordinàries, també ens permet a nosaltres, com a mínim a mi, descobrir fins a quin punt les dones, malgrat tenir les mateixes qualitats i aptituds professionals que els homes, com a mínim, surten desenfocades, si és que hi surten, a les fotografies de les que la història reserva per a fer inventari!

Potser ara no se'm faria tan difícil enumerar el nom de 20 fotògrafes, però reconec que em seria difícil fer-ho amb historiadores, filòsofes, pintores, arquitectes, cuineres... És clar que em resultaria impossible enumerar una sola presidenta d'Estats Units d'Amèrica, d'Espanya o de Catalunya...

La fotografia és femenina, també ho és la igualtat, però no són igualitàries, encara, la gran majoria de fotografies i imatges que veiem, dia sí, dia també, als diaris i informatius! En molts sectors a les fotografies de la seva actualitat hi ha encara, només o majoritàriament, molta corbata!

Va bé recordar-ho per no caure en la trampa de creure, i creure'ns, que ja hem assolit la plena igualtat entre homes i dones... Siguem homes o dones, no desenfoquem la imatge de la nostra realitat!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada