dijous, 9 d’octubre del 2014

Llibertat de vot pel 9N


La llibertat de vot no es dóna, es té!

Aquí podria finalitzar aquest article i santes pasqües, dedicar el meu temps a fer quelcom més productiu i útil!

Però permeteu-me afegir algunes consideracions més al voltant de la llibertat de vot que aquests dies omple algunes pàgines de diaris, arran de la llibertat de vot que ICV i UDC han donat a la seva militància a la segona pregunta de la consulta del 9N.

El vot en unes eleccions és secret, personal i intransferible, és a dir, que tothom pot votar (ha de votar)lliurement el que li sembli amb independència de si milita o no en un partit polític. Els partits polítics, doncs, no donen cap llibertat de vot a ningú, en tot cas el que sí poden fer, i s'agraeix quan ho fan, és que defineixin l'opció o les opcions que defensen davant una convocatòria electoral.

És a dir, ICV i UDC en comptes de dir que donen llibertat de vot als militants el que haurien de dir és que ells defensaran el Sí a la primera pregunta i que com a partit no es defineixen a la segona. Però és clar, això que un partit no es defineixi no queda massa bé D'aquí aquesta formula de dir "donem la llibertat de vot"!

Els partits polítics, però, sí que poden donar llibertat de vot a aquells càrrecs electes que, per qüestions internes (reglaments), estan sotmesos a la disciplina de vot en l'exercici del seu càrrec, per exemple com a regidor o diputat, però no, però mai poden donar la llibertat de vot quan participen en unes eleccions com a una ciutadans més.

Fins i tot en l'exercici d'un càrrec electe la llibertat de vot es té, malgrat, com ja sabem, el seu exercici lliure trencant la disciplina de vot tingui conseqüències.

Farien bé els partits, en general, d'explicar-se millor i evitar fer declaracions de l'estil que tal partit dóna llibertat de vot per a tal consulta o tal tema, sobretot quan la suposada llibertat es dóna a la militància del partit o als seus simpatitzants.

Al cap i a la fi un militant d'un partit que defensa el Sí-Sí i que el seu partit no ha manifestat que dóna llibertat de vot a la consulta del 9N pot votar tranquilament, si així ho vol i ho desitja, No a la primera pregunta.

La llibertat de vot la tens, ningú te la dóna!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada