dijous, 16 d’octubre del 2014

Cant a la diferència, combat a les desigualtats!

Mapa de la Vergonya 2008
Tu i jo, estimat lector, som diferents. Afortunadament som diferents!

Entre tots nosaltres hi ha diferències però les diferències, que haurien de ser i són un valor positiu i enriquidor esdevenen, alhora, la llavor d'una xacra que, per més que combatem de fa anys, tal vegada segles, no aconseguim eradicar: la desigualtat.

L'any 1963 Martin Luther King va tenir un somni:

"Tinc el somni que els meus quatre fills un dia viuran en una nació en què no seran jutjats pel color de la seva pell sinó per la naturalesa del  seu caràcter.
(...)
Tinc el somni que un dia l’estat d’Alabama, que ara té un governador que deixa caure dels seus llavis paraules d’interposició i d’invalidació, es transformarà en una situació en què els nens negres i les nenes negres podran agafar-se  les mans amb nens blancs i nenes blanques i caminar junts com a germanes i germans."

I el somni de Martin Luther King en part es va acomplir, però com el somnis de tants altres somiadors, només en part.

Anys més tard John Lennon ens va fer cantar, i ens fa canta encara, i imaginar que un altre món, més just i lliure de desigualtats, és possible, encara és possible.

Nelson Mandela, la Mare Teresa de Calcuta, Vicenç Ferrer i tants altres homes i dones han fet de la lluita contra les desigualtats, en les seves múltiples manifestacions, part troncal de la seva vida.

Dies enrere Malala Yousafzai va ser guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2014 per la seva lluita pel dret de les nenes a l'educació; el que motiva la seva lluita és precisament una desigualtat més!

La desigualtat té moltes cares, moltes formes i manifestacions (gènere, ètnia, religió...) i lluny de minimitzar-se les desigualtats semblen incrementar-se encara més. El mapa de les desigualtats mundials segueix essent avui, al segle XXI, un drama, una vergonya!

Però malgrat això, precisament per això, no deixarem de somiar i de cantar que un món millor, menys desigual, més igualitari, és possible, encara és possible.

Tu i jo, estimat lector, som diferents, però entre tu i jo les desigualtats haurien de ser tan mínimes que no haurien de ser, ni tan sols, perceptibles... 

Seguirem atrapant el somni!

------

Aquest article forma part de la iniciativa del Blog Action Day, que aquest 2014 tracta el tema de la desigualtat.

El Blog Action Day és un esdeveniment anual d'abast mundial que des de l'any 2007 promou la publicació de continguts de milers de blocs sobre un tema concret: medi ambient (2007), pobresa (2008), canvi climàtic (2009), aigua (2010), alimentació (2011), "el poder de nosaltres" (2012) i els drets humans (2013).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada