dimecres, 15 d’octubre del 2014

La unitat que el 9N s'endugué


"Al meu país la pluja no sap ploure", ens canta Raimon, com la tramuntana no sap bufar, doncs no sempre troba la mesura justa, com va escriure Carles Fages de Climent a l'Oració al Crist de la Tramuntana, "que eixugui l'herba i no ens espolsi el blat".

Però no ha estat la tramuntana el vent que que ha espolsat la unitat de la consulta del 9N, sinó el llebeig, una forta garbinada que ha posat a prova, fins a desfermar-la, la unitat dels partits pro consulta, fent del 9N la consulta que el vent s'endugué!

No crec que la unitat hagi estat una quimera, era i ha estat fràgil, però també real i possible fins que la consulta ha deixat de ser un desig, un horitzó possible; però just quan havia de passar de desig a realitat ha topat amb la idiosincràsia dels partits, que defensen no només els seus interessos presents, sinó sobretot els futurs.

Fins aquest dilluns s'ha fet de la unitat virtut, però la unitat ha estat el primer que ha caigut; els partits polítics no poden deixar de ser el que són: màquines de guanyar eleccions! La consulta ha resultat ser un plat que cada partit volia cuinar de manera diferent!

Esquerdada la unitat ara els partits han començat a alliberar tensions, alguns de manera més visceral, d'altres de manera més reposada, però d'alguna manera ara ja es senten alliberats de la cautela que ha marcat aquests darrers mesos les seves declaracions.

La garbinada ens ha deixat el president Mas renunciant a la consulta que ell mateix havia decretat i proposant-nos-en una d'alternativa, emmarcada en un procés de participació; no era això companys, no era això... No era això, president Mas, no era això!

Sí o sí el president Mas vol urnes el dia 9 de novembre, replicant si cal, som sembla que serà, les consultes populars que es van iniciar a Arenys de Munt, per després vol una llista unitària, suposo encapçalada per ell, en unes eleccions anticipades amb caràcter plebiscitari... Aquest és el seu full de ruta, el seu full de salvació!

Sap el president Mas que aquesta garbinada no és la pitjor ventada que li pot venir, més tem el vendaval d'uns possibles resultats d'unes anticipades amb candidatures de tots els partits que, com la tramuntana que temia Fages de Climent, pot espolsar-lo de l'era política!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada