dimarts, 28 de maig del 2013

Guanyarem Tià! #Guanyarem #TiàSalellas


Imagineu-vos un home intel·lectualment brillant, irrenunciablement d’esquerres, defensor de les “mal anomenades” causes perdudes, amb una generosa i frondosa barba i amb un Che Guevara quasi sempre present a la seva solapa! És, era, en Sebastià Salellas, molt més que només un advocat gironí, que avui fa 5 anys ens va deixar.

D’un temps, d’un País, en Tià se’ns fa imprescindible per comprendre no només d’on venim, sinó sobretot cap allà on anem, cap allà on volem anar! Per generació en Sebastià Salellas va ser dels molts que van lluitar contra la dictadura i per la recuperació dels drets i de la democràcia; assolida la democràcia va seguir la seva lluita, des de la política, des de l’activisme cívic i sempre, fins al darrer moment, des de l’exercici del  dret, com a advocat.

El seu temps no va ser només el de la transició, el seu temps va ser tot el temps que va viure, essent sempre fidel als seus principis i ideals socialistes i llibertaris. I pel que fa al seu País, Catalunya, de la mateixa manera que defensava els drets dels oprimits, també defensava els de Catalunya quan aquests eren oprimits, defensant les nostres llibertats.

Tià Salellas no era un defensor de causes perdudes, era un defensor que les causes que cal guanyar! I com amb tants altres lluitadors avui l’hem de seguir reivindicant, a ell i sobretot a les seves causes! Per això, avui més que mai, diem ben alt, amb veu ferma, “Guanyarem Tià!

Guanyarem” és un documental dirigit per un dels fills d’en Tià Salellas, Lluc Salellas, amb la col·laboració del realitzador Marc Planas i del director de cinema Lluís Galter. El documental repassa, a través del testimoni de persones que el van conèixer de prop, la vida i lluita d’en Sebastià Salellas. Entre les persones entrevistades pel documental destaquen els polítics Joaquim Nadal i Irene Rigau, el filòsof Josep Ma Terricabres, la periodista Mònica Terribas, el llibreter Guillem Terribas o Rosa Maria Salellas i Benet Salellas, germana i fill d’en Tià respectivament.

El documental, preestrenat aquest passat dissabte 25 de maig, s’estrena avui a Girona, just el dia que fa 5 anys que en Tià Salellas ens va deixar.

Tot sovint en Tià Salellas deia que jo li recordava molt el meu pare, Just M. Casero, amb qui eren no només companys de lluita, sinó també amics. Un dia, en una lectura de textos del meu pare, em va dir que la meva veu li recordava la d’en Just. Jo mai li vaig dir que ell, no només per la barba que ambdós lluïen amb orgull, sinó també pels ideals que compartien, també me’l recordava, en Just...

Guanyarem Tià!


Guanyarem - Un documental sobre l'activista i advocat Sebastià Salellas from marc planas on Vimeo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada