dilluns, 6 de maig del 2013

El Celler de Can Roca, el millor restaurant del món?

Fonalleras, l'alcalde Puigdemont i els germans Roca al Teatre Municipal de Girona. Foto: Roger Casero
"El millor restaurant del món no existeix", va dir Joan Roca divendres passat al Teatre Municipal de Girona.

Va ser triomfal, l'entrada de la família Roca (pares i germans) a la platea del Teatre Municipal de Girona! Amb el públic entregat i dempeus van rebre la primera gran ovació de la tarda!

Josep Ma Fonalleras, mestre de cerimònies de l'acte d'homenatge de Girona a Joan, Josep i Jordi Roca, ens va recordar les entrades triomfals a Roma dels generals romans després de les victorioses campanyes bèl·liques, tot subratllant que rere seu portaven un esclau que els recordava, als llorejats generals, la seva condició de mortals.  "Als germans Roca no els cal!".

I és ben cert, amb la mateixa humilitat que han aixecat el seu restaurant, han rebut aquest prestigiós premi, els germans Roca: són a dalt de tot, però sempre tocant de peus a terra!.

Em va agradar molt com Joan Roca va relligar la tradició (mirar enrere, no perdre mai aquesta mirada) amb l'academicisme (la importància de formar-se, d'estudiar, de conèixer, d'eixamplar mirades) amb el treball de cada dia, amb la necessitat de gaudir amb la feina, malgrat sigui dura i no sempre agraïda.

Em va encantar l'emotivitat que destil·lava Josep Roca quan posava paraules a les emocions, a les abraçades, a l'immens agraïment que des del lliurament del guardó han rebut, essent aquest el veritable premi: el reconeixement i estima, profunda estima, de qui sempre els han estimat! Valgui com a exemple la imatge de la veïna de Taialà que, des del balcó i encara amb pijama, li feia "l'onada" en el breu camí entre Can Roca i el Celler de Can Roca!

Em va fer somriure l'espontaneïtat d'en Jordi Roca, mostrant encara la seva sorpresa i certa incredulitat pel premi rebut. Sota una aparença de murri despistat s'hi amaga "la roca" més dolça! No li van fer falta massa, ni grans paraules per fer-nos evident que fins i tot a ells se'ls fa un xic gros, tot això! Però ells s'ho prenen amb iguals dosis d'humilitat i responsabilitat!

"El millor restaurant del món no existeix!", va dir Joan Roca, i en Jordi Roca de seguida va fer un gest de silenci, com volent dir: calla home, però què dius!

És cert que cadascú té el seu millor restaurant del món, també la seva ciutat! Per molts avui ambdues coses coincideixen en l'espai i en el temps!

Els germans Roca són de Girona i exerceixen, ara més que mai, de gironins al món! Deia Joan Roca que fa temps que al Celler tenen clients d'arreu del món, però no sempre ha estat així; han estat els gironins qui han fet créixer i madurar el Celler de Can Roca, en un aprenentatge recíproc!

I eren sobretot gironines i gironins, en el sentit més ampli del terme, els qui ens aplegàvem també a la Plaça del Vi per seguir emocionant-nos i brindant amb cava per celebrar que tres dels nostres han assolit un cim que de fet ja fa anys van conquerir. el del nostre orgull, el de la nostra autoestima .. el dels nostres cors!

És el Celler de Can Roca el millor restaurant del món? Jo, que vaig anar-hi a principis de l'any 1999, avui no ho posaré en dubte!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada