dimecres, 15 de maig del 2013

Revisant els Premis Sant Jordi de Sarrià de Ter

El grup Eybec van amenitzar els Premis Sant Jordi 2013 amb música i poesia. Foto: Roger Casero
Fa poc més d'un any vaig apuntar quins serien, per mi, els 6 punts claus per ressuscitar els Premis Sant Jordi de Sarrià de Ter:

1.- Obrir de nou la convocatòria a escriptors no empadronats a Sarrià de Ter
2.- Crear el premi local en categoria d'adults
3.- Redefinir el jurat dels Premis
4.- Recuperar la categoria juvenil
5.- Replantejar els actes de lliurament
6.- Ressuscitar el Consell de Cultura

D'aquests 6 punts en alguns s'ha avançat, en d'altres espero que més aviat que tard també s'avanci!

Anem a pams:

1.- Obrir de nou la convocatòria a escriptors no empadronats a Sarrià de Ter
En aquest punt s'ha obert un xic la porta, ampliant la participació als i les usuàries de la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter. És un pas endavant, però penso que insuficient.

La possibilitat d'obrir els premis a escriptors en llengua catalana, amb independència d'on siguin, permet no només disposar de més obres presentades, sinó també que els guanyadors, de seguir amb la seva carrera literària i publicar, tenen en els nostres premis, una referència. Núria Martí, premiada l'any 2008, en podria ser el paradigma!

Per complir amb el primer punt penso que és necessari atendre als punts 2 i 3 que el segueixen...

2.- Crear el premi local en categoria d'adults
Enguany el premi de narrativa en categoria d'adults va quedar desert, però el jurat va tenir un detall amb els autors de Sarrià de Ter que van presentar obres i els va fer un petit obsequi a mode de reconeixement.

Aquest mateix criteri es podria fer servir dotant aquest reconeixement com a accèssit local a la millor obra d'un autor local presentada, en cas de no ser la guanyadora.

3.- Redefinir el jurat dels Premis
Mantinc sobre aquesta qüestió la mateixa opinió ja expressada fa un any. Aplicar el primer punt exigeix, penso jo, recuperar un jurat més expert en literatura.

4.- Recuperar la categoria juvenil
Enguany s'ha recuperat! Visca! És un pas endavant, però no suficient. Els joves de 12 a 17 anys de Sarrià de Ter escriuen, però segueixen sense presentar-se als Premis Literaris de Sarrià de Ter. Aquí hi ha com a mínim dues coses a fer: per mi la menys important seria motivar-ne la participació via premi: ara el premi és un llibre electrònic. S'accepten propostes!

I la imprescindible és coordinar-se amb l'IES Narcís Xifra de Girona, on cursen secundària la majoria dels joves de Sarrià de Ter. Joves de Sarrià de Ter han participat i guanyat els jocs florals de l'institut, fet que demostra que, com he dit abans, els joves escriuen; el que cal és vincular el treball que fan els i les alumnes de Sarrià de Ter amb els Premis Sant Jordi, com es fa a nivell d'educació primària amb l'Escola Montserrat.

5.- Replantejar els actes de lliurament
"Divideix i venceràs" és una màxima que no sempre és reeixida! Premiats i familiars, autoritats i poca gent més ha assistit als dos actes de lliurament dels Premis Literaris, el dels premis infantils i els juvenils i adults. El lliurament dels premis infantils més que un acte cultural sembla un tràmit administratiu, enllestit amb poc més de 10 minuts... I al juvenil i d'adults sap greu que un acte cultural tingui tan poc ressò.

Jo sóc partidari d'unir ambdós actes i fer una festa cultural per tots els públics.

6.- Ressuscitar el Consell de Cultura
Sembla que 6 anys després aquest consell reviurà! Encara no hi ha data, però ha començat a donar petits senyals de vida, arran del Pla de Participació Ciutadana de Sarrià de Ter.

Veurem què ens depara la propera convocatòria dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter... fins aleshores jo els seguiré repensant!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada