dissabte, 16 de gener del 2010

Una inquietud sobre la Targeta del Discapacitat




Segons vaig llegir al seu dia de la nota de premsa del departament, la targeta, que no substitueix el certificat, té d'entrada una doble finalitat: la de facilitar i agilitzar l'acreditació de la discapacitat i la possibilitat, a partir de principis d'abril d'enguany, d'obtenir beneficis i avantantes (llegeixi's descomptes) en l'àmbit de la cultura, la mobilitat, l’esport, l’oci i el lleure. Fins aquí res a dir-hi, doncs naturalment és molt més senzill i pràctic dur una targeta que no pas un plec de fulls per acreditar, allà on sigui necessari, la discapacitat. Pel que fa als avantatges també ho valoro molt positivament i ara les persones amb discapacitat s'afegeixen també als joves, a les famílies nombroses, a les monoparentals i a les persones jubilades, encara que possiblement moltes d'elles ja tinguin també aquests altres carnets...

Hi ha quelcom en aquesta targeta, però, que m'inquieta especialment: hi figuren de manera ben visible el grau de discapacitat, el barem de mobilitat i la necessitat de 3a persona. Conscient que el disseny de la targeta ha estat consensuat amb el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), i no dubtant que en aquest sentit la targeta acreditativa de la discapacitat té l'aprovació de l'Agència Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), no acabo d'entendre amb quina finalitat aquestes dades figuren explícitament a la targeta.

M'explico: per a contractar una persona treballadora amb discapacitat l'empresa li demanarà un certificat de discapacitat, document en el qual ja constarà oficialment aquesta informació, bó i entenent que no serà la targeta acreditativa, o la seva còpia, el document lelal (requisit) necessari per a l'elaboració del contracte laboral. La targeta acreditativa de la discapacitat sí pot ser el document vàlid per obtenir un descompte per un producte de l'àmbit de la cultura, la mobilitat, l’esport, l’oci i el lleure, però no sé fins a quin punt en molts dels establiments i/o serveis que puguin oferir aquests productes aquestes informacions (grau de discapacitat, el barem de mobilitat i la necessitat de 3a persona), més enllà de saber que efectivament la persona acredita una discapacitat, poden ser rellevants. El grau de discapacitat no és un número aleatori i està subjecte també, segons el grau, a uns o altres drets i/o prestacions, com el barem de mobilitat o la necessitat de tercera persona, pero dubto que siguin dades que hagin de figurar, necessàriament, a la targeta d'una manera tan visible.

Aquesta és una inquietud que he compartit amb persones amb discapacitat, algunes de les qual també hi han dit la seva (El gran carnet), com en Quim Bonaventura Ayats.

------------------------------------

pd: més apunts sobre la discapacitat en aquest bloc, a l'enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada