dimecres, 13 de gener del 2010

Donaire–Celaya–Casellas–Palomeras–Carreras, la cadena de decisions d’una substitució al Parlament



Ho anunciava el Diari de Girona i ell mateix a mitjans de desembre al seu bloc (Adéu): José Antonio Donaire deixarà de ser Diputat al Parlament.

Aquesta setmana s’ha fet oficial no només la seva renúncia, presentada formalment ahir dimarts al Parlament de Catalunya, sinó també el relleu de la seva cadira de Diputat al Parlament de Catalunya, que després d’una sèrie de raonades i raonables renúncies, ocuparà la banyolina Núria Carreras, qui ocupava el desè lloc a la llista electoral del PSC de les comarques gironines de les eleccions al Parlament del 2006.

Donaire deixa el Parlament pel turisme, que no per fer turisme!. Personalment em sap molt greu que deixi la seva activitat parlamentària, però naturalment respecto la seva decisió. En Donaire és d’aquells polítics que, sense perdre ni un moment el seu referent polític de partit, ans al contrari, alimentant-lo, és molt transversal i fins i tot admirat per altres polítics d’altres partits. I no és, penso jo, per la seva condició 2.0; precisament la seva condició 2.0 és fruit d’aquesta actitud transversal que respira.



Però que Donaire deixi el Parlament no vol dir que deixi ni la política, com titulava Vilaweb (El 'diputat 2.0' deixa avui la política), ni el partit, com interpretava (piulada al Twitter: Més notícies del PSOE-C: Donaire deixa el partit i la política) l’intrèpid Xavier Mir (al seu bloc: L'exdiputat Donaire, Vilaweb i les responsabilitats dels blocaires). Donaire deixa el Parlament.

I a partir d’aquí s’esdevenen una sèrie de renúncies, dins la llista de successió que no deixa de ser menys interessant:

Pepa Celaya, setena a la llista al parlament l’any 2006, va ser candidata al Senat a les llistes de les eleccions generals del 2008 i des d’aleshores és Senadora, pel què tampoc calia, ara, desvestir un sant per vestir-ne un altre, amb la bona feina que Celaya fa al Senat.

Pere Casellas, vuitè a la llista del 2006, semblava tenir números per esdevenir diputat al Parlament, doncs els caps de llista de CiU i d’ERC a les darreres eleccions municipals a Figueres són parlamentaris (Santi Vila, de CiU, actual alcalde de Figueres en coalició amb el PSC de Pere Casellas i ICV, i Francesc Canet d’ERC, a l’oposició a Figueres). Però Pere Casellas, malgrat ser interessant la proposta, ha prioritzat Figueres, tal i com ha explicat ell mateix.



Miquel Palomeras, novè a la llista, és actualment alcalde de Sales de Llierca i Diputat Provincial i, per bé que ser Parlamentari sempre pot ser llaminer, no vol deixar la tasca que actualment fa a la Diputació com a responsable de l’àrea de cooperació amb els municipis petits.

I finalment arribem al desè lloc a la llista del 2006, on hi trobem a la Núria Carreras, regidora de l’ajuntament de Banyoles i vicepresidenta segona del Consell Comarcal del Pla de l’Estany. Qui naturalment sense menystenir la tasca que actualment fa en ambdues institucions, ha acceptat de bon grat ser, pels propers 10 mesos, diputada al Parlament.

Tot plegat dibuixa una interessant cadena de decisions que ens permet veure com les circumstàncies del passat i del present ens ajuden a confeccionar el futur, en aquest cas només a curt termini... no en va en qüestió de mesos el PSC de les comarques gironines confeccionarà, com tots els partits, una nova candidatura al Parlament de Catalunya...

-------------------------------------------

pd1: La candidatura del PSC de les comarques gironines a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2006:

1. Joaquim Nadal i Farreras (parlamentari i conseller)
2. Marina Geli i Fàbrega (consellera, renuncia a l'acta de parlamentària)
3. Joan Manuel del Pozo Álvarez (parlamentari fins que el nomenen conseller de la CCMA al 2008; el substitueix José Antonio Donaire)
4. Esteve Pujol i Badà (parlamentari)
5. Pia Bosch i Codolà (parlamentària)
6. José Antonio Donaire Benito (parlamentari des del 2008, ahir va presentar la seva renúncia al càrrec)
7. Pepa Celaya Armisen
8. Pere Casellas Borrell
9. Miquel Palomeras i Anglada
10. Núria Carreras i Jordi (futura parlamentària)
11. Yolanda Vilà Fernández
12. David Maldonado i Gutiérrez
13. Albert Pacheco Planas
14. Magda Casamitjana i Aguilà
15. Núria López i Rodríguez
16. Martí Nogué i Selva
17. Anna Pagans Gruartmoner

pd2: els titulars d'ahir als diaris gironins:

pd3: trobarà a faltar el diputat gironí de CiU Carles Puigdemont  les seves rèpliques i contrarèpliques via Twitter durant les sessions plenàries al Parlament?

pd4: piulades d'una breu conversa al Twitter sobre un dels motius de la renúncia:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada