dijous, 14 de maig del 2009

L'error de TVE amb l'himne a la final de la Copa del Rei'09Tothom sabia, també TV3 i TVE, que quelcom passaria quan sonés l'himne espanyol a Mestalla, moments abans que comencés, esportivament, la final de la Copa del Rey entre el Barça i l'Athletic. Amb l'himne de fons, mirant TV3, sentia la sonora (i sonada!) xiulada de la grada, no sé si de la majoria de la grada o d'una minoria sorollosa, però xiulada prou ben perceptible al cap i a la fi. Vaig canviar de canal, virant cap a TVE, i veig a la pantalla una connexió (una connexió?!) primer a Bilbao i després a Barcelona i, com tanta altra gent, la cosa em sorprèn!... Més tard al meu Twitter escric: TVE el·ludeix l'himne (x la xiulada) i TV3 l'ofereix (x la xiulada?)... el món al revés?.

TVE va emetre aquest comunicat en què es diculpava per la no emissió, en directe, de l'himne:

Por un error humano el himno nacional no se ofreció en directo antes del comienzo del partido de Mestalla entre el Barcelona y el Athlétic de Bilbao. Dicho fallo se intentó subsanar emitiéndolo íntegramente en el descanso. La dirección de TVE pide disculpas por este hecho.

Los prolegómenos de la final de la Copa del Rey estuvieron marcados por los pitos que se escucharon en las gradas durante el tiempo en el que sonó el himno nacional.

Un sector de los aficionados del Barcelona y el Athletic de Bilbao pitaron al oír las notas de la Marcha Real. Al mismo tiempo, se pudieron ver algunas banderas independentistas en la zona del gol norte del campo de Mestalla, donde estaban ubicados los seguidores del Barcelona.

Aquest és el moment en què, quan tot estava preparat pel moment de l'himne, amb els jugadors convenientment alineats al fons de la imatge, TVE torna la senyal de televisió als estudis centrals (on es veuen les primeres imatges del moment de l'himne, aquelles que una càmera va seguint la formació en fila dels jugadors...) i dóna pas a la connexió amb Bilbao.

TVE corta la señal con Mestalla cuando iba a sonar el himno de España


Al descans TVE sí que va emetre el vídeo amb les imatges i el só de l'himne.

Final Copa del Rey (trampa de TVE1 en el himno de España)


Les mateixes imatges les podeu veure en aquest vídeo (El himno español, mal recibido) del propi web de TVE. I en aquest altre vídeo (Polèmica amb l'himne), la retransmissió que va fer TV3 del moment en què sonava l'himne espanyol (vídeo que no és possible incrustar).

Si voleu, més enllà de les imatges, també podeu fer l'exercici d'escoltar l'àudio de les retransmissions de TVE, TV3 i la Cadena Ser a través de la notícia La noche del himno en diferido del diari Público.

Penso que informativament TVE es va equivocar, el fet noticiable era inevitable i evitant-lo en directe, TVE es va convertir en notícia per la no emissió. Els mitjans de comunicació, els periodistes, no poden ser objectius, no han de ser objectius, tots els mitjans, també els públics, ténen la seva línia editorial i un cert grau de subjectivitat no només és inevitable, sinó que és fins i tot recomenable; els mitjans, els periodistes, han d'actuar regint-se sempre pel seu codi deontològic, tot i que sabem que aquesta qüestió és, ha estat i serà sempre una qüestió molt delicada, molt sensible i també molt disctutida...

Em va agradar més com ho va afrontar, per exemple, José Ramón de la Morena al seu editorial de El larguero de la Cadena Ser, quan va dir que per ell els independentistes representen una minoria (va fer referències a resultats electorals o a les audiències de tv quan juga la selecció espanyola, Rafa Nadal o Fernando Alonso) però que a Mestalla van fer molt de soroll...

Naturalment hi ha qui parla de censura, de manipulació de les imatges... Malament, mal símptoma, en el fons, també en la forma, quan el mitjà es converteix en notícia...

-------------------------------
El comentari de fet el vaig publicar al meu twitxr acompanyant aquesta foto, just abans de l'inici del partit...TVE el·ludeix l'himne (x la xiulada) i TV3 l'ofereix (x la xiulada?)... el món al revés?

I més i més i més i més i més i Meeeeeeessi!. Més a prop del primer títol del Barça de Guardiola!

Primer, gol del noi de la Copa, goooooool de Bojan! I ara gol de Xavi de falta... genial!

Més enllà del futbol, del millor de la final ha estat la manera com ha sabut guanyar el barça, aplaudint l'afició de l'Athletic...

Més enllà del futbol, del pitjor de la final el "dribbling" de TVE a l'himne espanyol (o era a la xiulada?)

pd2: si el Barça ahir va demostrar saber guanyar, amb Eto'o demanant perdó per una suposada botifarrada de Touré Yaya després del seu golàs (conduint la pilota driblant, emulant Messi, i amb yayardo final inclòs, quin golàs!) i amb l'equip blaugrana aplaudint l'afició de l'Athletic, l'Athletic i la seva afició van demostrar saber perdre...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada