El segon plat d'aquest menú degustació que és el Menú de l'escriptor de les biblioteques de Girona Salt i Sarrià de Ter ens el va servir el saltenc Xavier Margenat el dijous de la setmana passada a la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter.
Va fer la presentació Josep Ma Sansavlador, qui potser aviat podrà publicar un assaig, o qui sap si una novel·la de ficció, o potser encara millor un micro-relat (una de les seves especialitats) sobre presentacions de xerrades i actes literaris: trucs i recursos infal·libles per a una presentació fresca i intel·ligent!. Podria haver estat un xef més, en Josep Ma, d'aquest menú de l'escriptor, per la seva múltiple condició de blocaire, una de les ànimes actives i activistes de la revista Parlem de Sarrià, micro-relatista reconegut, cronista i paraulòfil (neologisme?) obstinat...
Bon coneixedor de l'autor i de la seva obra, Josep Ma Sansalvador va finalitzar la presentació de Xavier Margenat fent-li una pregunta de l'estil de si va ser primer l'ou o la gallina... Què va ser primer, el llibre (El tresor del Ter, CCG Edicions) o el bloc (El tresor del Ter)?.
Margenat va respondre d'immediat: primer va ser el llibre... sobre si va ser l'ou o la gallina, persisteix el misteri... Sobre el llibre Xavier Margenat ens va parlar del llarg procés de creació que va tenir, i sobretot de la bona acollida i gran interès que ha tingut el llibre. El bloc, en aquest cas, acompanya el llibre, alhora que també, el seu i tants altres, com va explicar, serveix per trencar i superar barreres... gràcies al bloc el llibre ha arribat a indrets on potser la tradicional distribució comercial difícilment arribaria; va explicar l'exemple d'una escola de Sant Quirze de Besora que es van assabentar del llibre a través del bloc i posteriorment en van fer una comanda. Però no finalitats comercials el seu bloc, està pensat sobretot com una eina per les escoles i els infants per treballar el llibre a través d'alguns exercicis, i també de difusió de temes i activitats relacionades amb el Ter.
Margenat també va parlar, des d'una perspectiva més general, de l'origen i evolució dels blocs, de com es creen (realment és ben senzill) i dels blocs com a espai de llibertat d'expressió i opinió, també com a espai de creació literària i dels blocs que s'abandonen, que no es mantenen, especialment els d'alguns polítics.
Em va agradar especialment quan es va referir a allò que anomenem espai virtual com a mars virtuals, argumentant que de fet el què fem és navegar...
El segon plat va ser profitós... i el tercer també espero que ho sigui: serà aquest dijous 14 de maig a les 20:00 a la Biblioteca pública de Salt.
-------------------------------------
pd1:sobre el menú de l'escriptor he escrit
El menú de l'escriptor'09: blocs i literatura, publicat el dilluns 27 d'abril de 2009.
El primer plat del menú de l'escriptor, publicat el divendres 8 de maig de 2008.
pd2: us recordo que el menú de l'escriptor també és present a la xarxa social Facebook i té un perfil al Flikr (imatges - fotografies):
El menú a Facebook
El menú a Flickr
pd3: Xavier Margenat en el Menú de l'Escriptor és l'entrada sobre la xerrada al bloc El tresor del Ter.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada