dimecres, 13 de maig del 2009

El segon plat del menú de l'escriptor

Xavier Margenat i Josep Ma Sansalvador a Sarrià de Ter. Foto feta amb el mòbil publicada també al meu twitxr.

El segon plat d'aquest menú degustació que és el Menú de l'escriptor de les biblioteques de Girona Salt i Sarrià de Ter ens el va servir el saltenc Xavier Margenat el dijous de la setmana passada a la Biblioteca Emília Xargay de Sarrià de Ter.


Va fer la presentació Josep Ma Sansavlador, qui potser aviat podrà publicar un assaig, o qui sap si una novel·la de ficció, o potser encara millor un micro-relat (una de les seves especialitats) sobre presentacions de xerrades i actes literaris: trucs i recursos infal·libles per a una presentació fresca i intel·ligent!. Podria haver estat un xef més, en Josep Ma, d'aquest menú de l'escriptor, per la seva múltiple condició de blocaire, una de les ànimes actives i activistes de la revista Parlem de Sarrià, micro-relatista reconegut, cronista i paraulòfil (neologisme?) obstinat...

Bon coneixedor de l'autor i de la seva obra, Josep Ma Sansalvador va finalitzar la presentació de Xavier Margenat fent-li una pregunta de l'estil de si va ser primer l'ou o la gallina... Què va ser primer, el llibre (El tresor del Ter, CCG Edicions) o el bloc (El tresor del Ter)?.

Margenat va respondre d'immediat: primer va ser el llibre... sobre si va ser l'ou o la gallina, persisteix el misteri... Sobre el llibre Xavier Margenat ens va parlar del llarg procés de creació que va tenir, i sobretot de la bona acollida i gran interès que ha tingut el llibre. El bloc, en aquest cas, acompanya el llibre, alhora que també, el seu i tants altres, com va explicar, serveix per trencar i superar barreres... gràcies al bloc el llibre ha arribat a indrets on potser la tradicional distribució comercial difícilment arribaria; va explicar l'exemple d'una escola de Sant Quirze de Besora que es van assabentar del llibre a través del bloc i posteriorment en van fer una comanda. Però no finalitats comercials el seu bloc, està pensat sobretot com una eina per les escoles i els infants per treballar el llibre a través d'alguns exercicis, i també de difusió de temes i activitats relacionades amb el Ter.

Margenat també va parlar, des d'una perspectiva més general, de l'origen i evolució dels blocs, de com es creen (realment és ben senzill) i dels blocs com a espai de llibertat d'expressió i opinió, també com a espai de creació literària i dels blocs que s'abandonen, que no es mantenen, especialment els d'alguns polítics.

Em va agradar especialment quan es va referir a allò que anomenem espai virtual com a mars virtuals, argumentant que de fet el què fem és navegar...

El segon plat va ser profitós... i el tercer també espero que ho sigui: serà aquest dijous 14 de maig a les 20:00 a la Biblioteca pública de Salt.

-------------------------------------

pd1:sobre el menú de l'escriptor he escrit
El menú de l'escriptor'09: blocs i literatura, publicat el dilluns 27 d'abril de 2009.
El primer plat del menú de l'escriptor, publicat el divendres 8 de maig de 2008.

pd2: us recordo que el menú de l'escriptor també és present a la xarxa social Facebook i té un perfil al Flikr (imatges - fotografies):
El menú a Facebook
El menú a Flickr

pd3: Xavier Margenat en el Menú de l'Escriptor és l'entrada sobre la xerrada al bloc El tresor del Ter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada