dissabte, 30 de maig del 2009

Acte central campanya europees'09 a Girona


Possiblement molts de vosaltres no sabeu qui és la Sònia Martí Korff. Jo tampoc fins fa unes setmanes, i ahir finalment la vaig conèixer personalment. La Sònia és regidora del PSC a l'ajuntament d'Anglès i consellera comarcal de La Selva i si aquests dies en sentiu a parlar serà per la seva condició de candidata del PSC de les comarques gironines a les eleccions al parlament europeu. Tot i viure i desenvolupar la seva activitat política a Anglès, la Sònia és natural de Sant Feliu de Guíxols.



La Sònia no figurava al cartell de parlaments de l'acte central de campanya de les europees a Girona d'aquest divendres al vespre, però Quim Nadal, que sempre ha mostrat tenir bona cintura, li va cedir generosament part del seu temps...

Malgrat d'entrada veient el cartell podia semblar que l'acte electoral seria llarg (Anna Pagans, Marina Geli, Quim Nadal (i Sònia Martí), Celestino Corbacho i Raimon Obiols, el resultat va ser un acte electoral àgil i ben digerible, amb parlaments breus i sintètics, entre els quals em va agradar especialment el de la Sònia, per ser una veu nova, i el de l'Obiols, per ser una veu europea experimentada.


Va començar els parlaments l'alcaldessa de Girona Anna Pagans, parlant d'Europa citant Carlemany, quan Europa com a tal encara no existia... Va parlar Anna Pagans sobre la llunyania / proximitat d'Europa i de les seves institucions: malgrat la supressió de les barreres i la moneda única a la majoria de països de la Unió Europea, va lamentar que encara avui les institucions són percebudes com a llunyanes; Pagans va dir que el dia que escollim directament un president percebrem amb més proximitat Europa. De fet Pagans apostava per enfortir la política dels partits en el sí del Parlament Europeu per davant de la política dels Estats (Consell d'Europa). Pagans va cloure el seu parlament amb un energètic visca Europa i visca Girona!.


Marina Geli, Consellera de Salut i Presidenta de la Federació de les comarques gironines del PSC, va començar destacant que l'esperança de Catalunya durant el franquisme era Europa, afirmant després que el nostre catalanisme (el del PSC) és profundament europeista. També va destacar que el ràpid progrés econòmic i social del nostre país els darrers 30 anys eren deguts en gran part a Europa, al fet de formar part d'Europa. Va afirmar amb convicció que ens hem de sentir orgullosos d'una Europa que desitja decidir com vol ser governada. Però Geli sobretot va afirmar que Europa no és llunyana, que nosaltres som Europa ara i aquí, que som Europa en el nostre dia a dia, amb exemples com l'Hospital transfronterer de Puigcerdà, , la investigació biomèdica que es fa a Girona amb fons europeus, la proera línia del TGV o la nova facultat de medicina, que ja forma part de l'espai d'educació superior europeu. Li va agradar referir-se a Marina Geli a la Unió Europea com els Estats (i les regions, i les ciutats) Units d'Europa.


Joaquim Nadal, Conseller de Política Territorial i Obres Públiques i Primer Secretari de la Federació de les comarques gironines del PSC, després de referir-se, elogiant-los, als anteriors parlaments destacant la solvència de qui els havia pronunciat, va dir que podria parlar de les propostes insolvents, fins i tot algunes insultats, d'alguns candidats d'altres partits, alguns fins i tot sembla que una mica indocumentats... però va dir que no s'hi volia entretenir, que no ens hi havíem d'entretenir massa... Malgrat això hi va insistir un xic més afirmant que alguns sembla que no saben què s'hi va fer a Europa, que sembla que no saben massa del què parlen i, sobretot, que no sabem amb qui compten per tirar endavant les seves propostes d'un hemicicle amb 738 eurodiuputats... Es preguntava Nadal quants sumaven... Quim Nadal va referir-se també a l'adn europeista del PSC, afirmant que la trajectòria europeista del PSC és fundacional, és a l'arrel mateixa de l'existència del partit, fins i tot abans de la pròpia creació del partit, abans del PSC: va citar Carmel Rosa i Antònia Adroher com a exemples de socialistes íntimament lligats i vinculats amb Europa molts anys abans, durant la postguerra, de la creació del propi PSC, del qual també van formar part.

Com ja he comentat, Quim Nadal va cedir part del seu temps a Sònia Martí, qui d'entrada va destacar la importància d'aquestes eleccions i del moment en què es produeixen (crisi) per poder canviar les coses, afirmant que només des de l'esquerra i el progressisme es pot canviar l'actual model econòmic. També va insistir en la necessitat que durant la campanya es parli d'Europa, i no de la política espanyola. Ara toca la lliga europea, no és aquest el moment d'examinar el govern de Zapatero. Es va referir a la directiva europea de les 65 hores, model que la majoria de la dreta europea voldria imposar i que de moment la majoria dels socialistes europeus han aturat. Martí va dir que cal tenir clar què ens hi juguem en aquestes eleccions, i que ara l'esquerra ha d'agafar el timó d'Europa.


Celestino Corbacho, Ministre de Treball, va parlar molt de la crisi des d'una perspectiva global, afirmant que la crisi actual ja no té, com algunes d'anteriors, un origen local, sinó que té un origen global, i si globalment hi hem entrat globalment n'hem de sortir. La crisi, va dir, és conseqüència d'una determinada política i ideologia, del pensament neolliberal que defensen personatges com Bush i Aznar, amb menys actuació del sector públic deixant el benestar dels ciutadans a mercè del mercat. Com a exemple va recordar quan el govern d'Aznar va modificar l'IAE, afectant molt directament a les polítiques de benestar del món local. Finalment Corbacho va dir que el dia 7 està en joc un model conservador o progressista per Europa.


Raimon Obiols, eurodiputat i candidat a les eleccions europees, va començar reflexionant sobre l'abstenció, afirmant que l'abstenció a les eleccions al Parlament Europeu té en part una causa natural (en el sentit de la pròpia naturalesa d'aquestes eleccions), ja que a les eleccions al Parlament Europeu es voten diputats (eurodiputats) però no un govern i un president, a diferència de les altres eleccions, on per exemple a les municipals la gent quan vota ho fa pensant en qui vol que sigui alcalde, i no pensant en qui vol que siguin els seus regidors... Tenim un mercat i moneda únics i un parlament però no un govern europeu únic. Va destacar que el Parlament Europeu és una de les cambres legislatives més poderoses del món, és una màquina de poder extraordinari. També va parlar de la crisi, una crisi econòmica, però també social i institucional, derivada del no d'alguns països a la Constitució Europea. Va recordar que només Maria Badia, de tots els candidats catalans que es presenten a les eleccions, va votar favorablement a la Constitució Europea. Raimon Obiols va sentenciar que en política hi ha qui exerceix l'ètica dels principis i d'altres l'ètica de les responsabilitats, essent els socialistes dels segons. Sobre el Tractat de Lisboa va dir que és, davant el Titànic de la Constitució Europea que s'enfonsa, un vaixell que passa per allà i diu: salvem la coberteria, el piano de cua... Obiols va recordar que amb la composició actual de Parlament Europeu hi ha una majoria de partits del centre - dreta i la dreta, però que hi ha l'opció, amb aquestes eleccions, de fer un arc majoritari progressista plural des del centre cap a l'esquerra. Per Obiols aquesta possible majoria no és important, és transcendental!. En clau de País, Obiols va dir que a Europa podríem explicar moltes coses que hem fet bé a Catalunya, sobretot en matèria de gestió de les ciutats i en cohesió social. Va dir que a Europa la ciutat de Barcelona es comença a conèixer com a Brussel·les del sud. Finalment Obiols va destacar que el model del PSC és el de l'Europa Social, ampliant l'eslògan del PSC amb la proposta que va fer dies enrere el Diputat al Parlament de Catalunya José Antonio Donaire: El meu eslògan: "Per l'Europa de les quatre s: sostenible, solidària, social i sàvia. Vota socialista" (al seu twitter).

Sis parlaments en un acte electoral en poc més d'una hora de durada... Eficiència i eficàcia provada!


pd4: acció a la xarxa de la campanya de les europees'09 del PSC:
La web de campanya ( socialisteseuropeus.cat) conté informació de la candidata (biografia personal i explicació de la seva activitat al Parlament Europeu) a més de la candidatura completa. A l'apartat de " Programa" es poden trobar documents, propostes... A " Actualitat" es recolliran les notícies i events de campanya, a més del Vídeo-Diari de campanya. A " Multimèdia" es poden trobar vídeos, fotografies, ...
L'espai de la candidata es composa de la seva weblog personal ( mariabadia.cat, que gestiona des de setembre del 2006) i del seu Facebook
L'espai de ciberactivistes està composat per la weblog Activa't per Europa (oberta a l'octubre del 2008 pel debat ciutadà sobre temes escollits per la gent participant, sobre la construcció d’una Europa Social, i que ara continua com a plataforma per a ciberactivistes amb material multimèdia, vincles amb xarxes socials, temes a debatre....) i també pel grup de Facebook "Jo dono suport a Maria Badia"Participa-hi!
Diàriament es podrà seguir en directe l'acte de campanya principal a través de PSCtv.cat. També el comentarem a Facebook i Twitter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada