dilluns, 4 de maig del 2009

La proposta del PSC pels Premis St Jordi de Sarrià de Ter

Després dels Premis St Jordi de Sarrià de Ter i després (encara que publicat abans) de la Prematura comunicació dels guanyadors dels Premis St Jordi de Sarrià de Ter, publicats en aquest bloc; també després de Els premis literaris Sant Jordi: un model canviant, escrit d'Assumpció Vila, companya de grup municipal, al seu bloc, després de valorar-ho dins el grup municipal i amb la gent que hi està al voltant, persones col·laboradores, des del PSC de Sarrià de Ter vam definir les nostres propostes de millora pels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter.

Fruit de tot això en va sortir aquesta nota de premsa, que sintetitza tot el què fins ara hem escrit i, sobretot, la nostra proposta de millora.



El PSC proposa millores en els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter. El PSC vol potenciar els premis a nivell local i fomentar la participació dels joves

Roger Casero, portaveu del PSC: "Proposem la creació d'un premi local en la categoria d'adults i que es recuperi la categoria juvenil en poesia i narrativa, demanant també que les obres premiades es publiquin, inicialment en format digital".

El grup municipal del PSC de Sarrià de Ter considera que és necessari introduir millores en la convocatòria dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter, potenciant la participació local en la categoria d'adults, la participació dels joves i publicant les obres premiades. Pel PSC els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter han de ser també un estímul pel foment de la creació literària dels veïns i veïnes de Sarrià de Ter, tan infants, joves com persones adultes, alhora que han de contribuir al foment de la lectura amb la publicació de les obres premiades.

Segons Roger Casero "les bases actuals no s'ajusten als objectius que haurien de tenir els Premis Literaris Sant Jordi, motiu pel qual proposem la creació d'un premi local en la categoria d'adults i que es recuperi la categoria juvenil en poesia i narrativa, demanant també que les obres premiades es publiquin, inicialment en format digital".

Creació d'un premi local
En aquest sentit el PSC proposa que la creació d'un premi d'àmbit local, en clau de Sarrià de Ter, tan en poesia com en narrativa, per estimular la participació dels i les sarrianenques, alhora que faria augmentar l'interès dels veïns i veïnes pels Premis Literaris Sant Jordi.

Creació de la categoria juvenil
Limitar la participació dels joves al concurs d'haikús-sms és un doble error, d'entrada perquè se'ls exclou de les altres categories, i també perquè sembla que només s'haurien de sentir cridats a participar-hi només pel fet que els haikús es poden enviar via sms. Pel PSC les bases haurien d'incloure les categories de prosa i narrativa juvenils, estimulant-ne la participació entre els joves des de l'IES Narcís Xifra de Girona, institut de referència de Sarrià de Ter, tal i com es fa a les categories infantils amb el CEIP Montserrat.

Publicació de les obres premiades
Des del PSC es va demanar l'any passat que es publiquessin les obres premiades en narrativa dels darrers dos anys. L'any 2006, amb el PSC encara al govern, es va publicar un llibre amb el recull de poesia. Tot i que es preveu que l'any vinent es publiqui el recull d'obres de narrativa premiades en les darreres edicions el PSC proposa que totes les obres premiades es publiquin inicialment en format digital, permetent-ne així la seva difusió i lectura.

Per Roger Casero "és necessari potenciar els premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter, sobretot en clau local, estimulant-ne l'interès i promovent-ne la participació entre els veïns i veïnes més enllà de les categories infantils".

De l'article citat d'Assumpció Vila en destacaria aquest fragment:
En sortir em vaig trobar una veïna i li vaig preguntar per la seva absència, en un acte tant proper al seu domicili. “Us he vist entrar i he pensat era un acte només per les autoritats”. Hi ha alguna cosa que no rutlla, vaig pensar, però potser que ho esbrini el regidor de Cultura, per cert, també absent. Si l’acte no ha arrelat, és senzillament perquè la gent de Sarrià de Ter no hi participa, no envia obres al concurs. I si ho ha fet en anteriors ocasions i no hi ha tornat és perquè no pot competir amb autors que demostren sobradament la seva qualitat. El que si podem dir, és que el nivell és alt, però no estaria malament un accèssit pels escriptors locals, més que res, perquè no ens podem permetre el luxe de perdre els possibles escriptors sarrianencs. No es tracta de baixar el llistó de la qualitat, sinó de premiar i afavorir la participació dels veïns i veïnes.
Cal per tant treballar des de la base, sobretot a l’ IES Narcís Xifra, cal també animar a les persones, joves i grans, que escriuen a estones, en blocs, revistes i a d’altres fòrums, a que hi participin. Només així podrem considerar que els premis són del poble i no dels foranis.

I ara que cito l'Assumpció, parlant de cultura i, en aquest cas d'equipaments culturals, us recomano la lectura de l'article Per quan la nova Biblioteca?...

El foment de la cultura i la construcció d'equipaments culturals són temes que des del PSC hi hem prestat, hi prestem i hi prestarem sempre una especial atenció; si ho fèiem quan érem al govern no tindria sentit que ara, fora del govern, deixéssim d'interessar-nos-en... ans al contrari... La nostra proposta és feta, a més, amb esperit constructiu, pensant en potenciar els premis literaris, especialment en fer-ne augmentar l'interès dels veïns i veïnes, Sarrià de Ter endins...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada