diumenge, 16 de novembre del 2008

Lectura dominical dels diaris locals: Torraspapel, ERO i una nova cervesa

Parlem, aquests dies a Sarrià de Ter (Torraspapel) i en general a Catalunya (Nissan i altres) dels ERO. Una paraula, un concepte, que s'utilitza molt, que es diu molt i del què, possiblement, també es parla molt a vegades amb certa imprecisió i, sobretot, desconeixement.



Com que no podem ser savis en tot, d'allò en què sóc més ignorant miro de saber-ne llegint i, sobretot, escoltant a qui en sap més. Sense entrar ara en els interessos particulars dels mitjans de comunicació (també les persones), és d'agrair que els mitjans de comunicació, també els diaris, facin més que publicar les notícies i presentin reportatges i aprofundeixin en temes que són d'actualitat, així com que obrint finestres per a l'opinió... No descobreixo res de nou, naturalment, però és que avui els diaris locals de Girona són especialment rics en això que estic parlant.

D'entrada m'agradaria destacar el diari El Punt. Avui publica un reportatge sobre l'estat de les ERO a les comarques de Girona [Les regulacions d'ocupació ja han deixat 900 gironins a l'atur i mil més n'estan pendents] amb un preocupant mapa d'ERO a les nostres comarques.


Font: El Punt


Sobre els ERO també hi ha un article en el qual amb poques paraules aclareixen què és i com es tramita: De què parlem quan parlem d'ERO. En aquest bon article d'Anna Puig s'explica el seu procés, tramitació, motius i resolució.

El reportatge s'acompanya amb les notícies que aquests dies hem anat seguint, entre elles també la darrera sobre la situació de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter [Una seixantena més de treballadors de Torraspapel s'afegeixen a la vaga en el torn del cap de setmana], però també d'altres empreses i situacions:

Rebla el clau el diari El Punt, donant continuïtat al tema del dia, amb al seu editorial: Catalunya, zona ERO

Pel que fa al Diari de Girona publica una notícia de seguiment de l'actualitat sobre la situació de la fàbrica Torraspapel [Un centenar de persones es concentren contra la crisi i en suport a Torraspapel] però sobretot, avui, un extens, però molt interessant, article Torraspapel. Dilapidant patrimoni alegrement, de l'enginyer industrial Joan Vila.


Aquest és un fragment de l'article, que us recomano que llegiu:

La sortida de Torraspapel exigeix un pla estratègic. Disminuir 160.000 tones del mercat pot ser important per mantenir el grup. Però encara ho és més saber cap on anirà l'empresa en el futur. Per exemple fóra bo saber que es desenvoluparà la fabricació de paper per impressió digital, l'evolució natural del paper estucat. Fóra bo saber que a Sarrià s'invertirà per canviar la secció de premses de la màquina 4 i que a Sant Joan s'invertirà en la central de cogeneració. Les decisions industrials no es poden prendre només a curt termini i sovint han de ser més amples que el domini estricte de l'empresa. Cal frenar la sagnia de tancaments i deslocalitzacions derivada de no saber defensar els nostres interessos.

També el Diari de Girona va publicar, el dimecres passat, l'article Torraspapel: el cost de la solidaritat, d'Assumpció Vila, que avui al seu bloc ha publicat el post La banca sempre guanya.


Notícia, opinió i anàlisi. Bon paper els dels mitjans de comunicació gironins; també està fent una gran tasca, en el seguiment de l'afer de Torraspapel a Sarrià de Ter, Ràdio Sarrià, difonent les notícies a través de les ones hertzianes, però també publicant-les al seu web amb retalls d'àudio.

I entre tanta lectura m'ha agradat trobar, també al diari El Punt, la Moska, una cervesa que es produeix a Sarrià de Ter: Una empresa de Sarrià comença a comercialitzar cervesa gironina, amb rosses, torrades i negres... Una iniciativa de l'emprenedor Josep Borrell, propietari de Birrart.


Malgrat les dificultats dels temps actuals, és esperançador que hi hagi persones amb empenta i determinació, que aposten per tirar endavant projectes empresarials que, per modestos, no són poc importants...


Demà serà un altre dia, dilluns per ser més exactes... Dies feixucs, aquests, de massa interrogants i exclamacions, d'incredulitat i de nervis, d'insomni a la nit, també de dia... I una flor no fa estiu, però un gra d'ordi, i un altre, i un altre... fan cervesa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada