Dissabte passat es va fer, a Sarrià de Ter, la primera de les dues xerrades sobre la Guerra del Francès d'un cicle organitzat per GERDS de Ter, el grup editor de la revista Parlem de Sarrià.
El polític i historiador Lluís Maria de Puig va fer, en realitat, una mena de classe magistral sobre els setges de Girona de la Guerra del Francès. Mereix la seva intervenció un post específic (que encara no he fet), però ho recordo perquè precisament la meva pregunta, després de la seva intervenció, era sobre els mites que, des de totes les perspectives i opcions (vencedors i vençuts, dretes i esquerres) es generen dels fets històrics. I aquests dies sobre aquesta qüestió també ha escrit i reflexionat l'historiador Genís Barnosell.
Només cal llegir el llibre Girona i la Guerra del Francès (1808 - 1814), publicat per l'Ajuntament de Girona, on hi ha escrits de Lluís Maria de Puig i d'altres historiadors, com Genís Barnosell, coordinador també del llibre, per veure fins a quin punt es van mitificar personatges més aviat maquiavèl·lics!... alguns dels quals, com denuncia el propi de Puig, encara amb carrers dedicats a Girona...
En la formulació de la meva pregunta parlava, a part de la Guerra del Francès, de l'11 de setembre, data sobre la qual el propi Genís Barnosell va fer una xerrada, precisament un 11 de setembre, sobre els fets històrics i el mite, i també sobre la recent minisère Serrallonga de TV3.
Els mites, deia de Puig, són necessaris, ajuden a la construcció simbòlica i emocional d'un país, d'una generació, d'un moviment, el problema, deia, és la invenció o les falsedats dels fets històrics, que és el què va fer, per exemple, el franquisme amb la Guerra del Francès.
Aquestes qüestions sempre generen debat i és d'agrair que persones com en Genís Barnosell opini, escrigui i en generi. Més enllà de l'esmentada xerrada sobre l'11 de setembre, darrerament en Genís ha parlat i escrit sobre la Guerra del Francès i la sèrie Serrallonga.
Al seu bloc (Història! Bloc de Genís Barnosell) hi podeu trobar, per exemple, aquests articles:
Quin nom per a la "maleïda guerra d'Espanya"?
Fragment: També és cert, però, que la investigació històrica ha avançat i que sota una o altra denominació es troben molt bons treballs. Així, sota el rètol de “Guerra de la Independència” –que sembla gaudir, per altra banda, de la creixent adhesió dels historiadors estrangers-, s’han elaborat molt bons treballs sobre la problemàtica guerrilla, sobre els afrancesats o sobre les misèries de la guerra –tots ells, temes poc grats al model nacionalista. I també és cert que sota el nom de “Guerra del Francès” s’han tractat i s’han de tractar les institucions polítiques, les lluites ideològiques o l’estricta història militar.
Torna, torna, Serrallonga. Article publicat al diari El Punt.
Fragment: Amb la precaució de deixar ben clar en el títol que es tracta plenament d'una llegenda, la minisèrie ens transmet els valors, l'heroïcitat, la justícia i el patriotisme que la tradició popular i els romàntics del segle XIX van atribuir al bandoler. Sumant les possibilitats de Robin Hood i d'un latin-lover modern, TV3 ha reinventat, en definitiva, aquesta figura de Serrallonga a través d'un bon programa d'entreteniment. Afegint-hi després i de manera molt encertada un documental sobre la història real, l'entreteniment esdevé també cultura i coneixement històric.
Serrallonga, llegenda i història. Aquest post us permetrà enllaçar i llegir opinions variades sobre la sèrie.
Diuen que la història l'escriuen els vencedors; sort que després els historiadors investiguen, llegeixen, es documenten i ens l'expliquen críticament i, sobretot, com ho fan Lluís Maria de Puig o en Genís Barnosell, apassionadament...
Precisament sobre la Guerra del Francès i Sarrià de Ter tindrem ocasió, aquest dissabte, d'escoltar l'historiador Francesc Xavier Morales a El Coro a partir de les 6 de la tarda, en la segona xerrada del cicle.
I aquest diumenge és altament recomanable la visita guiada, a càrrec d'Esther Ribera, per les muralles de Girona per rememorar els fets succeïts ara fa 200 anys. El diumenge ens trobarem a les 10 del matí al Punt de Benvinguda de Girona.
-------------------------
pd1: sobre aquest cicle de xarrades també he escrit La Guerra del Francès i Sarrià de Ter, publicat el diumenge 2 de novembre de 2008.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada