dimarts, 6 de maig del 2008

"Objectiu Birmània". Comunicat de la Secretaria de Solidaritat i Cooperació del PSC

Ajuda humanitària per les víctimes provocades pel pas del cicló “Nargis” per Birmània.
Comunicat de la Secretaria de Solidaritat i Cooperació del PSC.

Nota de situació (06.05.2008):

Ajuda humanitària per les víctimes provocades pel pas del cicló “Nargis” per Birmània
Dades provisionals de víctimes i pèrdues materials facilitades pel Govern birmà i els organismes internacionals:

- 22.400 morts.

- 41.000 desapareguts.

- 100.000 persones desplaçades del seu lloc de residència.

- Un 95% de les edificacions a la zona del delta del riu Irauadi han patit danys. I la població viu sense subministrament elèctric, aigua potable i amb dificultats per poder adquirir aliments bàsics.

Dades d´ajuda humanitària:

L'ONU espera el vist-i-plau del govern per distribuir 800 tones d'arròs. La UE hi contribuirà amb una ajuda immediata inicial valorada en dos milions d'euros. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Unicef intenten coordinar un pla d'emergència amb entitats que treballen a la zona.

En les pròximes hores, s'espera també l'arribada des de Tailàndia del primer carregament d'aliments i medicaments. La Creu Roja treballa sobre el terreny i ja ha començat a distribuir elements de primera necessitat entre la població afectada.

Pel que fa a l´Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament, després de la reunió d´urgència mantinguda aquest matí amb els principals interlocutors d´ajuda humanitària de l´estat, -incloses les ONG en presència a la zona- ha acordat una mesura inicial de 500.000 € del fons del Programa Mundial d´Aliments (PMA). Respecte a l´Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, està valorant les necessitats d´ajuda, tant de material, com de recursos humans per fer efectiva la seva col·laboració.

La majoria d´organismes internacionals d´ajuda humanitària consideren molt importants les pèrdues provocades pel pas del cicló "Nargis" per Birmània, una gran majoria concentrades en el delta del riu Irauadi. De confirmar-se totes les dades provisionals, ens trobem davant la catàstrofe natural amb més víctimes al món des de la tragèdia del tsunami a l´Oceà Índic el desembre de 2004.

És per aquest motiu que des del PSC manifestem la nostra solidaritat amb les víctimes i amb el poble birmà, i fem una crida a les administracions locals, a la Generalitat de Catalunya, perquè juntament amb el Govern espanyol, la Comissió Europea, i els organismes humanitaris de Nacions Unides esmercin tots els esforços i recursos (materials i humans) disponibles per col·laborar el més aviat possible amb les autoritats birmanes, així com amb Creu Roja i altres ONG,s de cooperació i d´ajuda humanitària presents a la zona damnificada.

També volem fer una crida a la solidaritat de la ciutadania de Catalunya per tal que estiguin atents als missatges de canalització d´ajuda. Considerem de gran importància actuar de manera coordinada, tant en l´etapa d´emergència com en la de reconstrucció, entre tots els organismes públics i privats que aportin la seva solidaritat.

Estem segurs que Catalunya, com sempre, manifestarà la seva solidaritat, i juntament amb els Ajuntaments, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i l´Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, i les ONGs que treballen en el territori, aportaran -per mitjà del Comitè Català d´Ajut humanitari i d´Emergència- l´ajut al poble birmà damnificat per aquesta catàstrofe natural.

Enllaços d´organismes institucionals que han confirmat la seva ajuda:

Nacions Unides (ONU):

http://www.un.org/spanish/News/fullstorynews.asp?newsID=12360&criteria1=Myanmar&criteria2=humanitaria

Oficina de Nacions Unides per la Coordinació d´Afers Humanitaris (OCHA):

http://ochaonline.un.org/News/OCHANewsCentre/2008PressReleases/tabid/3366/Default.aspx
Oficina d´Ajuda Humanitària de la Comissió Europea (ECHO):

http://ec.europa.eu/echo/whatsnew/ip_myanmar2008_en.htm

Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID):

http://www.aecid.es/03coop/5accion_human/2actividades/1actual/ayuda_nargis.htm
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD):

http://www.gencat.cat/cooperacioexterior/cooperacio/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada