dimecres, 23 de maig del 2012

El vell debat sobre el nou Trueta; una perspectiva des de #SarriadeTer



Amb perplexitat, per posar-hi algun adjectiu, he vist que aquestes darreres setmanes s’ha revifat el vell debat sobre el nou Hospital Josep Trueta, un debat, pensava jo, ingenu, que estava tancat.

Els canvis dels governs de Catalunya i municipal de Girona, també el de Salt, han generat més dubtes que certeses respecte el projecte del nou Trueta que els anteriors governs de Catalunya i de la ciutat de Girona havien deixat enllestit. I el què alimenta els dubtes és la indefinició sobre el seu emplaçament i la recuperació del debat, altra vegada, si el nou Trueta s’ha de fer a Girona, a Salt o qui sap on més...

Aquest hauria de ser ja, a hores d’ara, un debat superat! I és que la història ve de lluny!

A l’any 2005 el govern de la Generalitat de Catalunya va anunciar la voluntat de construïr un nou Hospital Josep Trueta.
El 31 de març de 2005 una delegació del govern municipal de Sarrià de Ter, formada per l’aleshores alcalde, Nicolás Pichardo, la tinent d’alcalde Assumció Vila i jo mateix, també tinent d’alcalde, vam fer via al parlament de Catalunya per reunir-nos amb la Consellera de Salut, Marina Geli.
Era del nostre interès conèixer de primera mà les previsions de la Conselleria de Salut respecte a l'emplaçament del nou Hospital Trueta, així com plantejar la possibilitat d´oferir el sector del Mas Boscosa, al límit de Sarrià de Ter amb Girona, bé per ubicar-hi el nou hospital, bé per ubicar-hi serveis paral·lels i/o relacionats amb l’activitat hospitalària, entre ells ja la possibilitat de fer-hi la Facultat de Medicina (atès l'interès manifestat, des del 2004, pel Col·legi de Metges).

Poc més d’un any després, el 7 d’agost de 2006, l’alcaldessa de Girona Anna Pagans i l’alcalde de Sarrià de Ter Nicolás Pichardo presentaven l’acord d’ambdós municipis d’oferir els terrenys del sector de Mas Boscosa per al futur emplaçament de la Facultat de Medicina i el Campus de Salut, atesa la proximitat de l’Hospital Josep Trueta, de l’actual i del nou que s’estava projectant.

El projecte del nou Trueta a la zona nord de Girona, doncs, anava més enllà de l’hospital, doncs s’acompanyava de la Facultat de Medicina i l’Escola d’Infermeria i l’Institut de Recerca d’Investigació Biomèdica (Idibgi), integrant-hi també l’equipament sociosanitari de Mutuam, present en aquest mateix sector.

El dijous 2 de juliol de 2009 en sessió extraordinària el ple municipal de Sarrià de Ter va aprovar un conveni amb la UdG per a la cessió gratuïta de 20.532 m2 de terreny del sector de Mas Boscosa per al futur Campus de Ciències de la Salut de Sarrià de Ter amb la Facultat de Medicina, l'Escola d'Infermeria i l'Institut d'Investigació Biomèdica.

El mateix any 2009 es va començar la redacció del projecte del nou Trueta, que es va presentar l’any 2010. El consens, definició i determinació que fins aleshores hi havia s’ha transformat ara en indecisió, dubtes i recuperació de nous debats. Des de Sarrià de Ter la posició és molt clara: mantenir el nou Trueta al sector nord de Girona, doncs amb la futura construcció, quan la crisi ho permeti, del Campus de Ciències de la Salut, es generarà un nou pol de promoció de la salut i promoció econòmica al voltant de la salut molt important.

Salvar el Trueta, com van escriure dies enrere Pia Bosch i Marina Geli, és apostar pel futur. És una aposta estratègica, d’equilibri territorial, de desenvolupament econòmic, de generació d’un potent clúster al voltant de la salut, el coneixement, la recerca i la investigació.

Davant aquest repte, davant el repte que suposa el nou Trueta i el Campus de Ciències de la Salut el què ens convé és deixar enrere els vells debats i, amb certesa i fermesa, seguir definint aquest projecte.

No revifem vells debats, no generem noves incerteses ja superades... prou pena passem tots plegats com per distreure’ns, ara, amb el què ja estava ben encaminat!

Article publicat a Gironainfo.cat el passat dijous 17 de maig de 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada