dissabte, 9 de setembre del 2023

Fortunate Son. Minuts Musicals històrics


Anys seixanta del segle passat; els Estats Units estan immersos en una controvertida i incòmoda guerra, la Guerra del Vietnam. Fins aleshores havien proporcionat assessorament i assistència militar a Vietnam del Sud, però a partir de la meitat de la dècada s'hi va involucrar, enviant de tropes.

L'enviament de tropes va requerir intensificar el reclutament militar i es va establir un sistema de loteria per determinar qui seria cridat a servir a l'exèrcit. Ens en podem fer a la idea, els que encara no havíem nascut aleshores, veient el reclutament dels exèrcits rus i ucraïnès...

I com ara Rússia i Ucraïna, hi havia qui intentava lliurar-se'n i, com sol passar arreu, corria la sospita que aquells que tenien recursos econòmics o connexions amb el poder podien evitar ser reclutats, mentre que aquells menys afortunats econòmicament estaven condemnats a ser enviats al front.

Aquesta injustícia i desigualtat en el reclutament militar va inspirar a John Fogerty, líder del grup Creedence Clearwater Revival, a escriure i publicar, l'any 1969, la cançó "Fortunate Son". "No soc un fill afortunat d'una família adinerada", diu la cançó, posant en relleu que mentre els fills de famílies riques i poderoses no eren cridats a files, els fills de famílies de classes treballadores i menys privilegiades se'ls enviava a lluitar i morir al Vietnam.

La cançó es va convertir en un dels himnes contra la Guerra del Vietnam.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada