divendres, 22 de setembre del 2023

Vint-i-sis mil set-centes deu, la xifra de la setmana


Vint-i-sis mil set-centes deu són les persones que la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines va atendre l'any 2022. L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) aquesta setmana ha fet pública aquesta i moltes altres dades com a tret de sortida dels actes de commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, el 10 d'octubre.

El 2022 les persones ateses per la Xarxa de Salut Mental i Addiccions van augmentar un 3% respecte a l'any 2021, i més enllà d'aquest augment les dades confirmen que la salut mental afecta més a les dones que als homes: el 60% de les persones ateses pels centres de salut mental d'adults eren dones, el 56% en el cas de les ateses als centres de salut mental infantil i juvenil.

La pandèmia de la Covid-19 i, sobretot, els efectes del confinament, han fet aflorar més problemes de salut mental, fent-la més present i contribuint a normalitzar-la en el sentit que les malalties mentals ens poden afectar a tothom; tot i això, alguns trastorns mentals no poden deslliurar-se de l'estigma que arrosseguen de fa anys, dècades, segles...

La lluita contra l'estigma social i la discriminació segueixen essent alguns dels grans reptes de la salut mental; també l'accés i l'atenció continuada als serveis de salut mental, que en el cas de les comarques gironines té un elevat component comunitari. I naturalment la prevenció, tot i que l'estil i ritme de vida actuals (estrès, competitivitat, individualisme, pressió sobre les expectatives, etc.) semblen abocar-nos-hi quasi irremeiablement.

És important tenir cura de la nostra salut mental, que demanar ajuda no és senyal de fragilitat, tot el contrari; és important parlar-ne i trencar el tabú. També hem de reclamar més recursos i no només mèdics i sanitaris, també socials, educatius i laborals que contribueixin a fer-ne un millor abordatge i tractament, també a potenciar l'autonomia i la inclusió de les persones que pateixen algun trastorn o malaltia mental.

Vint-i-sis mil set-centes deu persones de les nostres comarques bé s'ho mereixen, no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada